A Lausanne-i Politechnikai Főiskola kutatói – Herbert Shea professzor irányításával – olyan mesterséges rovarokat hoztak létre, amelyek mesterséges „izmokkal” 3m/sec sebességgel képesek mozogni, összenyomhatók, és nem lehet őket agyontaposni vagy légycsapóval lecsapni – írja a metro.co.uk.

házilégy

A robot rovarok egyenlőre lassabbak élő társaiknál és csak rövid ideig képesek a levegőben maradni (a kép illusztráció) – fotó: Pexels

A kutatócsoport a rovar robotok kétféle típusát alakította ki, amelyek közül az egyik egy hajszálvékony dróton, elem segítségével mozog, a másik csoporthoz tartozók pedig teljesen drótnélküliek, és a mozgást elősegítő motort a hátukon hordozzák.

A mintegy 3 cm hosszú és 1 gramm súlyú „rovarok” számára szemüket helyettesítő fotodiódák lehetővé teszik a sötét és világos színek megkülönböztetését, az agyukat pedig egy úgynevezett „mikrokontroller helyettesíti. Ezek a mesék világába illő teremtmények abban különböznek az igazi rovaroktól, hogy légzőszervvel nem rendelkeznek, a házilegyeknél mintegy ötször kisebb sebességgel mozognak, és csak rövid ideig képesek a levegőben tartózkodni.

A feltalálók a találmány továbbfejlesztését tervezik. A következő lépésként azon fognak dolgozni, hogy a robot rovarok képesek legyenek egymással kommunikálni.

A cikk egyelőre nem közölte a furcsa teremtmények létrehozásának célját, de az mindenképpen komoly tudományos eredménynek tekintendő.