Erdészeti gépbemutató sorozatot tartott a Valkon Kft. az ország három különböző adottságú erdőterületén. A gyakorlati demókat tájékoztató előadások előzték meg, amelyek a közelgő kertészeti géptámogatásra vonatkozó legfontosabb és leghasznosabb információkat tartalmazták az ágazat szakemberei számára.

A balatonfenyvesi helyszín első gépkapcsolata egy Valtra T234-es traktor és egy Seppi nagy teljesítményű zúzó volt.

A Valtra T234-es erdészeti erőgép 250 lóerő leadására képes a Sigma Power rendszernek köszönhetően, amely előnye, hogy plusz 15 lóerő teljesítményleadást biztosít automatikusan – például jelen esetben a nagy teljesítményű zúzógép csatlakoztatásakor.

A bemutatott Valtra traktorszéria kifejezetten erdészeti célokra lett kifejlesztve, így előnyként kell megemlíteni az extrém terepre gyártott speciális gumizást és a gyári polikarbonát plexit is, amely akkor sem robban be, ha munka közben kőtörmelék verődik fel.

Talán a leghasznosabb opció a gépen a hátramenetbe fordítható tágas, kényelmes ülés, a veleforduló kartámlával. Számos apró fejlesztésnek köszönhetően ilyenkor is teljesen komfortos vezetői élményt nyújt a traktor – például hátramenetben folytatott munkához is jár az állítható magasságú kormány.

A Seppi Zúzó munkájának teljesítményéhez és minőségéhez nem fér kétség: a gép brutális erővel tarolt le egy bozótost. A munkagép fix késes kivitelének köszönheti hatékonyságát, valamint további előnye, hogy10 cm mélyen beleengedhető a talajba, mulcsozó-aprító funkcióban.

Következő gépkapcsolatként egy Valtra N 134-es aktív felszereltségű, homlokrakodóval szerelt bordó traktor és egy dán gyártmányú NHS fa-aprítógép következett.

Szép számmal jelentek meg az érdeklődők a balatonfenyvesi erdészeti gépbemutatón – fotók: Agroinform.hu

A 24 cm átmérőjű rönköket az eszköz egy KRAMER KT 276-os rakodógép kanalába aprította. A demó-akció a rakodógép új használati lehetőségeinek bemutatása mellett gyönyörű látványt nyújtott az erdészet szerelmeseinek.

Valtra és KRAMERGyakorlati gépbemutató Valtra és KRAMER gépekkel – fotó: Valkon Kft.

A KRAMER KT276-os rakodógép újdonságnak számít és a korábbi KT256-os típust váltja fel.

Az alapjaiban kompakt felépítésű KRAMER teleszkópos rakodógépek számos mezőgazdaságban előforduló rakodási feladat ellátására alkalmasak – és talán a legjobb kihasználtsággal az állattartó teleppel is rendelkező vegyesgazdaságokban dolgozhatnak. A Valkon Kft. bemutatója jól bizonyította, hogy az erdészetekben is hasznos munkatárs a KT276-os típus, amely jelenleg a legnagyobb Magyarországon elérhető szereplője a gépcsaládnak.

A dinamikus összkerék hajtás, magas emelési képesség, verhetetlen manőverező képesség és alacsony teljesítmény – tömeg arány teszi praktikus szerszámmá erdőgazdaságok számára is.

Az ideális tömegeloszlás, az egész emelési tartományban elérhető magas emelési kapacitás teszi nagyon hatékonnyá ezt a modellt a végfelhasználók számára. Előnyei közé sorolhatóak még az alacsony üzemeltetési költségek, valamint a multifunkcionális joystick. A kényelmet tovább fokozza a mechanikus rugózású kezelőülés automata biztonsági övvel.

A gépkezelő három kormányzási mód – a hagyományos összkerék kormányzás, a mellső kerék kormányzás és a "kutyázó" kormányzás – közül tud választani.

A Valtra N 134-es traktor egy KESLA kiközelítőkocsival és KESLA 500 Z-s daruval is dolgozott a bemutatón.

Az ideális erőgép-választásnak köszönhetően az N szériás traktor szinte alapjáraton elhajtotta a kiközelítőkocsit. A KESLA 500 Z daru az eszközcsalád legkisebb tagjaként mutatkozott be – de természetesen a Valkon Kft. kínálatában a teljes Kesla termékpaletta megtalálható:

A Kesla daruval komolyabb gyakorlat nélkül is könnyen dolgozott a gépkezelő – fotó: Valkon Kft.

Kesla 152/71 daru-pótkocsi kombináció kisebb méretű rönkök vagy faanyagok rövid távú szállítására ideális, mint például gyérítéskor kivágott kisebb szálfák vagy tűzifa összegyűjtésére és szállítására. 
Kesla 200 szériás daruk a hozzájuk illesztett 8 tonnás kocsikkal kategóriájuk piacvezetői. Ideálisak az erdészeti szállításban de nagy hasznukat vehetjük a gazdaság körüli rakodási és szállítási munkákban.
A 300-as daru széria nagy erdészetek számára jelent megoldást a 10 vagy 12 tonnás kocsikra szerelve. Különböző kerékmeghajtás rendelhető a kocsikhoz.
Kesla rönkszállító pótkocsik a 7 tonnás kisebb teherbírástól egészen a 12 tonnás nagy szállító képességű modellekig terjed, amely már hidraulikus meghajtású kerekekkel rendelkezik.

Új színfoltként egy magyar fejlesztésű grédert is megtekinthettek a bemutatón a résztvevők. Az útgyalut a klasszikus, úgynevezett "bogárhátú" útforma kialakítására tervezték. A gréder használata után az esővíz lefolyik az utakról, így az erdészeti és mezőgazdasági mellékútjainkat hosszabb ideig is megvédhetjük az eróziótól.

Erdészeti géptámogatással kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Valkon Kft. szakembereihez.

Valkon Kft. erdészeti gépbemutató Balatonfenyvesen – fotó: Agroinform.hu