1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?

2. Szőlőkombájnok és a szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?

Kis Pál, ügyvezető, Auditker Kft.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?
A WEREMCZUK FMR az egyik vezető gépgyártó gyümölcsbetakarító és gyümölcsös ápoló gépekben: bogyós gyümölcsök, ribizli, málna, meggybetakarító gépek, metszők és gyökérmetszők, többfunkciós gépek ültetvénybe, alagútpermetezők is a kínálatát képezik.

A WEREMCZUK új fejlesztésű önjáró vagy vontatott meggybetakarító gépe, a FELIX eddig minden régióban jól bevált: Lengyelország, Horvátország, Belgium, Portugália, Törökország. Most hazánkban is nagy az érdeklődés iránta, mivel hatékony betakarítógép, amely minimális emberi munkát igényel. Gyakorlatilag egy traktoros és 2-3 ládapakoló segítségével a teljesítmény lehet akár 4–4,5 ha/nap!

meggy

A gép teljesítménye egy traktoros és 2-3 ládapakoló segítségével akár 4-4,5 ha/nap is lehet – fotó: Auditker Kft.

A FELIX önjáró, egész sort két oldalról szedő gép, amit arra terveztünk, hogy a gyümölcsöt úgy kezelje, szüretelje, ahogy a későbbi speciális felhasználás és továbbfeldolgozás megköveteli.

Alapfelszereltség:
1. Hajtás
• Deutz 74,4 kW-os motor
• Hidrosztatikus meghajtás
• Hátsó kerekek hidrohajtása
• Első- és hátsókerék-kormányzás
• Első kerekek kormánnyal kormányozhatóak
• Hátsó kerekek joystickkal kormányzottak
• 4 kerék egyszerre kormányzása, 5 méterre forduló sugár elérése 
• A betakarítógép kiemelése és süllyesztése a betakarításhoz és az országúti használathoz
• 500 kg-os tartályládába gyűjtés
• Tömítőrendszer
• Oldalsó platformok, hidraulikus tartályláda-mozgatás

Auditker

A FELIX önjáró, egész sort két oldalról szedő gép – fotó: Auditker Kft.

2. Fülke
• A fülke légkondicionált 
• A fülke pozíciója változik országúti és munkapozíció között

3. Kamerarendszer
• 1 hátsó részt figyelő kamera

4. Világítás
• Hátsó munkalámpák a könnyebb tolatáshoz

Weremczuk

A gépet egy Deutz 74,4 kW-os motor hajtja – fotó: Auditker Kft.

További felszereltség:

5. Meghajtás:
• Hidraulikus 4 kerék meghajtás differenciálzárral 
• Ikerkerekek elöl, ikerkerekek hátul
• Automata sorkövetés

6. Betakarító rendszer: rekeszbe gyűjtés

7. Kamerarendszer: maximum 3 db plusz kamera elhelyezése

8. Világítás
• További 4 pontról LED-lámpával megvilágított platformok, additional 4-point side-platforms LED lightening system (2 masts per side)
• További tartó nélküli megvilágítás – a gép körüli teret világítja

9. Elektromos figyelmeztető vészjelzés

Műszaki adatok:
• Rázott sorok száma: 1
• Rázóelemek száma: 4
• Területteljesítmény 4 méteres sortávban: 0,4– 0,8 ha/h
• Munkasebesség (ültetvény korától függ): 0,8–2 km/h
• Országúti sebesség: 0–20 km/h
• Üzemanyag: dízel
• Oldalsó platform teherbíró képessége: 4000 kg 
• Méretek munka közben: szélesség: 5,3 m; magasság: 3,66–3,96 m; hosszúság: 9,7 m; súly: 10780 kg.

Amar Gouaida, termékmenedzser, Dorker Kft.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?
Az új technológiák és az eszközök variálhatósága, univerzalitása új korszakot jelentenek a szőlőiparban. A GREGOIRE két új kombájnmodellt kínál, ezek a GL7 és a GL8. Az új kombájnmodelleket a legmodernebb igényekre fejlesztették ki, ám megtartották a márka legfontosabb értékeit:

1. magas minőségű munkavégzés 
2. könnyű használat 
3. alacsony karbantartási költségek.

A GL7 és a GL8 modelleket úgy tervezték, hogy szőlőültetvényekben dolgozzanak, minimális sorközük 1,6 méter. A GL7 és a GL8 segítségével nemcsak szőlőszüretre használható, hanem az év többi szakában a hidas traktor alapja eszközhordozóként egyéb munkaeszközökkel is csatlakoztatható, így vágáshoz, metszéshez, vagy pedig speciális permetezőegységként is felhasználható. A gép ISOBUS-kompatibilis. A GREGOIRE GL7 és GL8 szőlőkombájnokat a szakma már számos elismeréssel jutalmazta AUTOpinch, NEOmap, valamint EASYpilot rendszerüknek köszönhetően.

Gregoire

A kombájn a szüret mellett az év többi részében is használható – fotó: Dorker Kft.

Termékleírás:
• Üzemanyag-hatékony Tier4 Deutz 6 hengeres dízelmotor automatikus fordulatszám-szabályozással
• Rendelkezésre álló EasyClean tisztító bogyózó – képes eltávolítani az idegen anyag 99,8% -át
• ÚJ komfortos kabin érintőképernyővel (I MONITOR), többfunkciós joystickkal, légzsákkal, klímaberendezéssel és hűtődobozzal
• A dupla ingavágó fej lehetővé teszi a pikkelyek számára, hogy kövessék a szőlősort, míg a rázólécek követik a lombkoronát
• Nagy kapacitású, folyamatosan zárt szállítószalagok
• Nagy teljesítményű tisztítóventilátorok állítható magassággal
• Alacsony tömörítésű – flotált gumiabroncsok
• Teljes LED-lámpák
• HD Proclain hidrosztatikus sebességváltó és kerékmotorok
• AutoPinch – automatikus rúdcsípés beállítása
• 4000L rozsdamentes acéltartályok
• GPS-sorkövetés – a kiválasztott sorokat követheti valós időben

Dorker

A szőlőkombájnnal megtakaríthatók a munkerőköltségek – fotó: Dorker Kft.

2. Szőlőkombájnok és a szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?
Az első ok, hogy a gép lehetővé teszi az idényes (bejelentett) betakarítók bérköltségeinek – maguknak a béreknek és a kapcsolódó költségeknek – az elkerülését. Ezek a díjak azonban magasabbak lettek Magyarországon. 100 mázsa = 150 000 HUF.

A második érv a munkaerő-kínálat. A közepes és a nagy gazdaságok egyre inkább szembesülnek a képesített szedők hiányának problémájával.

A harmadik érv, amely kétségkívül sok olvasót meglep, kvalitatív. Nagy gazdaságok esetében a betakarítógép beépítési sebessége és működési sebessége lehetővé teszi az ideális pillanat kiválasztását a betakarításra anélkül, hogy aggódnának az adott napon és helyen rendelkezésre álló munkaerő miatt. 200 hektár esetén a gépi betakarítás költsége 25 000 HUF/ha.

Végül nem szabad elhanyagolni egy ilyen módszer gazdasági érdekét. Gyorsabb, kevésbé munkaigényes a használata, éjszakai betakarítást is lehetővé tesz, és jelentős költségvetési ösztönző sok bortermelő számára.

Farkas Balázs, beszerzési igazgató, Készenlét Zrt.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a szőlő betakarításához, feldolgozáshoz?
A szüretelés folyamata kétféle módon történhet. Az egyik a gépi szüret, ami gyors, olcsó és hatékony, valamint a kézi szüret, ami nagy munkaigényű és jóval költségesebb, mint a gépi, de a válogatás által jobb minőségű terményt lehet vele betakarítani.

Gépi szüret esetén munkánkat nagyban segíthetik az Enoveneta szüretelő kocsik.

A márka régóta ismert – és a termelők által elismert a magyar piacon – fotó: Készenlét Zrt.

2. A szüretelő kocsik használatával mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?
A szüret minősége a szőlő állapotán, a szüretelés minőségén és a feldolgozóba jutás idején múlik. A szüretelőkocsik segítségével jóval nagyobb mennyiségű szőlőt lehet egyszerre bejuttatni a feldolgozóba. A gyors feldolgozás a minőség kulcsa. Míg a ládás szüretnél a láda mérete korlátoz, addig a kocsi teljes méretét kihasználva tudunk szüretelni. A kitárolás gyors és nem igényel extra munkaerőt, mivel egy traktor kardánhajtásával mozgatható a csiga.

A napi feldolgozható terület nagyban függ a terület kialakításától és a szüretet végző személyektől, de napi 1 ha terület szüretelése könnyedén megoldott.

A Készenlét Zrt. szüretelő kocsikból a magyar piacon is már régóta ismert Enoveneta termékeket ajánlja – fotó: Készenlét Zrt.

Olajos Sándor, üzletági speciális gépértékesítési menedzser, gépkereskedelmi üzletág, KITE Zrt.

1. A szőlő- és gyümölcstermesztésben tapasztalható munkaerőhiány a betakarítás munkafolyamatát érinti talán a legérzékenyebben, hiszen hagyományosan ennek a munkának van a legnagyobb humánerőforrás-igénye. A szőlőtermesztésben általánosan elterjedt a gépi szüret, amelyet önjáró vagy vontatott szüretelőgéppel végeznek.

pellenc

Szüretelőgépekkel jóval nagyobb területteljesítményt érhetünk el, mint kézi szedéssel – fotó: KITE Zrt.

A Pellenc szüretelőgép portfóliójában mind a kis birtokmérettel rendelkező szőlőtermesztők, mind a nagy borászatok megtalálhatják a számukra tökéletes modellt. A Grapes’s Line vontatott és az Optimum önjáró modellek között is elérhető a Selectiv Process’ bogyózó-válogató rendszer, amellyel olyan tisztaságot is elérhetünk, hogy akár egyből a présbe is lehet üríteni a szőlőt.

KITE

Olyan tisztaságot is elérhetünk, hogy akár egyből a présbe is lehet üríteni a szőlőt – fotó: KITE Zrt.

A gyümölcstermesztés területén a szüretelő platformok azok a gépek, amelyekkel csökkenthetjük a betakarítás munkaigényét. Ezek a gépek az étkezési célra szánt gyümölcsök kíméletes leszedésében nyújtanak segítséget. Az olasz Frumaco cég Technofruit gyümölcsszedő kocsiját ultrahangos kormányzással és automata ládaszállítóval is fel lehet szerelni, amely még inkább meggyorsítja a betakarítást. Ezeket a platformokat ráadásul metszésnél és jéghálóépítésnél is jól lehet használni.

KITE

A szüretelő platformok azok a gépek, amelyekkel csökkenthetjük a betakarítás munkaigényét – fotó: KITE Zrt.

2. A szüretelőgépek használatának egyik gazdasági előnye, hogy a szüretet optimális időben tudjuk elvégezni, amely a szőlő (és később a bor) beltartalmi értékeire lesz jó hatással. A másik fontos előny, hogy gépi szüretnél kevésbé vagyunk kitéve az időjárási körülményeknek, így nem ideális (pl. esős) időjárás esetén is tudunk dolgozni, amivel jelentős veszteségeket kerülhetünk el.

szüret

A szüretelőgépek egyik előnye, hogy a szüretet optimális időben tudjuk elvégezni – fotó: KITE Zrt.

A harmadik gazdasági előny pedig a szüretelőgépek területteljesítménye. Egy önjáró szüretelőgéppel akár 7 hektár szőlőt is le lehet szüretelni egy műszak alatt. Ezzel szemben kézi szüret esetén 40-50 ember egy műszak alatt mindössze kb. 1-1,5 hektár szőlőt tud leszedni. További előny, hogy a géppel szüretelt szőlő minősége állandó, a bogyózóval ellátott szüretelők munkája után pedig a feldolgozás műveleteit tudjuk csökkenteni, hiszen a borászatban már nem lesz szükség további bogyózásra.

Pilisi Andor, gépüzletág-vezető – Novara Coop Kft.

Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?
Meglátásunk szerint a gyümölcstermesztésben is a legnagyobb nehézséget a munkaerőhiány okozza. Sok esetben a gépi rázás sem elég hatékony egy-egy gazdaság számára, mert a legtöbb rázógép is tetemes élő munkaerővel működtethető!

gyümölcs

A rázógéppel egy tempósabb brigád képes egy perc alatt akár 3 fát is megrázni – fotó: Novara Coop Kft.

Erre kínálunk alternatívát az SP 05 típusú gyűjtőernyős rázógépünkkel, ami akár már 3 emberrel is működtethető! Itt gyakorlatilag a ponyvanyitás és -zárás automata módon üzemeltethető, így az emberigény a ládák kitárolására és a gép üzemeltetésére korlátozódik.

Vásárlóinktól kapott visszajelzések alapján leghatékonyabban olyan családi gazdaságokban működik a gép, ahol külső munkaerő nélkül próbálják kivitelezni a szüretet. Egy tempósabb brigád képes egy perc alatt akár 3 fát is megrázni. Nem utolsósorban kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. 

Hernek Gábor, gépértékesítő, ODISYS Bt.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?
Cégünk az olasz Trento – almatermesztéséről híres – területén található Revo gyártó termékeit képviseli. A Revo Piuma 4WD egy professzionális almaszüretelő gép, melynek használatával az alma betakarítása mintegy háromszor gyorsabb, hatékonyabb, mint a hagyományos kézi szüretelés.

REVO

A betakarítógéppel a szüret mintegy háromszor gyorsabb, mint a hagyományos kézi szüretelés – fotó: ODISYS Bt.

Másik nagy előnye a csápos szüretelő használatának, hogy a gépi szüret során az alma fizikai sérülése, ütődése elkerülhető. E két tényezőnek hála a szüret ideje rövidebb, az alma tárolhatósága hosszabb!

A teli konténerek összegyűjtéséhez, beszállításához is szolgálunk megoldást, egy szintén olasz ládagyűjtő önjáró kocsival, melyet a Darmec gyárt.

odisys

Nagy előnye a csápos szüretelő használatának, hogy a gépi szüret során az alma fizikai sérülése, ütődése elkerülhető – fotó: ODISYS Bt.

2. Szőlőkombájnok és a szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?
Esetünkben az almabetakarításra tudunk számokkal szolgálni, kb. 15 ha-ra kell egy szüretelőgépet számolni! A teljesítménye ültetvénytől függően ~1200 kg/óra!

Kéki László ügyvezető, P+K 3000 Kkt.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?

A gyümölcsök betakarításának magas színvonalú gépesítése ma már szerencsére rendelkezésre áll. (Néhány speciális kivétellel, mint például a bodza, melynek a gépi betakarítása sajnos még mindig nem megoldott.) A korszerű, egyöntetűen érő fajták és intenzív, nagy területű ültetvények betakarítása csak megfelelő gépesítéssel oldható meg.

Sem megfelelő számú kézi munkaerő, sem hosszabb idő nem áll ma rendelkezésünkre, ezért nincs más választásunk, mint gépesíteni, amit csak lehet.

A gyümölcstermelők számára óriási műszaki és a hatékonyság terén történő előrelépést jelenthet akár az első Vibrope köteles vagy Vibrope X köteles hidraulikus rázógép.
fotó: Vibrope X – forrás: kertcenter.com

Ugyanezt a célt szolgálhatja egy Karmasz OTW1 hárompont-függeszthető törzsbefogós hidraulikus rázógép, de még inkább egy OTW2 vontatott, ponyvás rázó betakarítógép – esetleg egy bogyósgyümölcs-betakarító félkombájn beszerzése.

Karmasz OTW1 hárompont-függeszthető törzsbefogós hidraulikus rázógép – fotó: kertcenter.com

De akár egy egyszerű kézi felszedő eszköz is nagy segítség a betakarításkor, mint például a Rulo kosár.

Rulo diófelszedő kosár – fotó: kertcenter.com
2. A szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?
Drámaian felgyorsul a betakarítás üteme. Segítségükkel tizedannyi idő és töredék munkaerő-ráfordítással igen nagy területekről tudunk sok gyümölcsöt betakarítani. Példaként: egy Karmasz OTW2-es vontatott, ponyvás, levélkifúvós, hidraulikus gyümölcsrázó-betakarító géppel tisztán, a ládába vagy konténerbe, vagy akár BigBagbe töltve, a gépet működtető 4 emberrel kevesebb mint 1 perc alatt végezhetünk 1 fával. Azaz 1 óra alatt 60-80, de pár nap gyakorlat után jó munkásokkal akár óránként 120-140 fa lehet a munkateljesítmény! A gép működtetéséhez szükséges emberek száma 2-re csökkenthető, amennyiben a gépet automata (ívesen felemelkedő) hidraulikus ponyvarendszerrel is felszereljük.

A Kertcenter által az utóbbi években nagy sikerrel forgalmazott lengyel Karmasz és török Kadioglu gyümölcsbetakarító gépek nagy előnye a mindenki számára megfizethető, igen kedvező ár és az egyszerű, megbízható, teljes mértékben hidraulikus konstrukció.

Működtetésüket, szervizelésüket bárki meg tudja oldani.

Minden pótalkatrész rendelkezésre áll raktárkészletről.

Árfekvésben mindenki talál nálunk a pénztárcájának és az ültetvénye méretének megfelelő gépet.

fotó balra: Kadioglu HM600X Vibrope X hidraulikus gyümölcsfarázógép – forrás: kertcenter.com

Robotok? Nos, nagy szükség lenne rájuk. De attól, hogy ezekkel a kertünkben dolgozzunk, még nagyon messze vagyunk. Sok prototípust láthatunk.

Áruk nagyon magas, képességeik nagyon korlátozottak.

Egyelőre a talajművelést, mechanikai gyomirtást tudják talán elvégezni, illetve vannak koncepciók a permetező robotokra.

De mire a mai első gyümölcsbetakarítórobot-prototípusoktól eljutunk a milliós darabszámban gyártott, olcsó, megbízható és gyors robot gyümölcsbetakarítókig, addig még pár évtized is eltelhet.

Az embert a kertészetben egyelőre nem tudja semmi teljesen helyettesíteni, így továbbra sincs más választásunk, mint beszerezni egy, a pénztárcánknak megfelelő vontatott vagy traktor-hárompontfüggeszthető rázó-betakarító gépet – félkombájnt, esetleg szedő kocsit –, és nekiállni a mind jobban gépesített betakarításnak.

Karmasz OTW2 gyümölcsbetakarító gép munka közben – fotó: kertcenter.com

Ezúton is kívánok jó szüretet és sikeres gazdálkodást minden kertész kollégának!

Lőrincz István, New Holland termékmenedzser – betakarítógépek, AGROTEC Magyarország Kft.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?

Az Agrotec Magyarország Kft. kínálatában kizárólag önjáró New Holland (Braud) szőlőkombájnjai találhatóak, melyek egyedülálló és szabadalmaztatott technológiai megoldásokkal állnak a partnereink rendelkezésére. A gépek szőlőn kívül – megfelelő adapterek használatával – fekete ribizli és olíva bogyó betakarítására is alkalmasak.

A New Holland szőlőkombájnok Magyarországon kizárólag az AGROTEC Kft. kínálatában találhatók meg – fotó: agrotec.hu

2. Szőlőkombájnok és a szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?

Gépeink területteljesítménye nagyban függ az alkalmazott támrendszer típusától valamint az ültetvények hosszától is. Optimális esetben a kombájnnal 1 ha/óra teljesítményt tudunk produkálni, amely egy munkanapra vetítve kb. 10 hektár. A gyakorlatban többször fordul elő a 7-8 hektár napi teljesítmény a fenti körülmények hiánya miatt. Ekkora napi teljesítményt körülbelül 180-200 munkás és több kiszolgáló traktor egyidejű alkalmazásával tudunk elérni, ami valljuk be, hogy nem egyszerű feladat. A kezelhetőbb 20-30 fős napi munkaerővel számolva a szőlőkombájn egy napi teljesítményét minimum 10 nap alatt tudjuk csak megközelíteni.

New Holland szőlőkombájn munkában – fotó: agrotec.hu

A szőlőkombájnok átlagos bére hektáronként kb. 60 000 Ft. Ezzel szemben áll kb. 20 munkás 8-10 órás munkabére valamint a kiszolgáló traktor költsége, ami hozzávetőlegesen 250 000 Ft. Egy 10 hektáros munkanapra vetítve ez a különbség 1,9 millió forint a szőlőkombájn javára.

Ezeken felül a gépi betakarítással több előnyre is szert teszünk. Akár éjszaka is tudunk betakarítani, valamint sok esetben a gyors (egy nap alatti) betakarítás mentheti meg az értékes termésünk tonnáit az enyészettől. Alkalmazottak esetén nem tudjuk elkerülni a dézsmálás (akár lopás) okozta veszteségeket, valamint partnereink elmondása alapján egyre nehezebb a megbízható munkaerő toborzása és koordinálása.

Tarcza Tamás, ügyvezető – GoAgro Kft.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?
Két termelési irány van, amely teljesen eltérő betakarító eszközöket igényel.
Ipari gyümölcsbetakarításnál sokféle megoldással találkoznak a gazdák.
Ezek közül szeretnék bemutatni a Wachowski TORNADO RADIUS automata hajlított ponyvás gyümölcsbetakarító gépet, mely szabadalommal védett.

Előnyei:
- pénzt és időt takarítunk meg vele
- nem fáradnak el a fa alatt kúszó-mászó munkások, hiszen nincs szükség négy fős kisegítő személyzetre
- öntözőcsövek alatt is képes mozgatni a ponyvát
- kombinálható a GoTrack rendszerrel, így traktorosra sincs szükség.
Wachowski TORNADO RADIUS automata hajlított ponyvás gyümölcsbetakarító – fotó: GoAgro Kft.

2. Mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg a gépek használatával? Mekkora területteljesítményre képesek?

Wachowski TORNADO RADIUS automata hajlított ponyvás gyümölcsbetakarító gép:
  • teljesítménye: 60 -70 fa / óra
  • költségmegtakarítás: 5000-6500 Ft/óra
Kézi gyümölcsbetakarításnál nagyobb tudással, precizitással kell rendelkezni, így ott a megfelelő munkaerőt még nehezebb megtalálni.
Minden esetben szükség van egy traktorosra, vagy a szedő platformot felügyelő emberre és a szedőkre.
A Gotrack rendszer márkafüggetlen és akár autonóm traktorrá alakíthat bármely erőgépet – fotó: GoAgro Kft.

A Gotrack rendszer, amely sokféle megoldást kínál mellyel a traktorosokat, platform irányítókat tudjuk helyettesíteni a betakarításnál. A Gotrack rendszer sorra nyeri a nemzetközi gépkiállítások innovációs díjait!
Előnyei:
- távvezérelhető lesz a traktor, platform ( MTZ traktor is!)
- biztonságos, mert érzékeli a gép előtt lévő dolgokat
- pénzt takarít meg használatával
- több munkaműveletnél is használható (metszés, háló nyitás-zárás, kézi gyümölcsritkítás)
- akár autonóm traktor is lehet bármilyen gépből

Költségmegtakarítás:
  • 2000 Ft/ óra
A GoAgro csapat szlogenje: "Innovatív rendszereket kínálunk a munkaerőhiányra a gyümölcstermesztőknek" – fotó: GoAgro Kft.
Nyiregyházki Soma – DAP Kft.

1. Milyen modern eszközök állnak rendelkezésre a gyümölcsök betakarításához?

A mai világban,  mint szinte már minden területen, a gyümölcsök betakarításával kapcsolatban is igaz az, hogy a gyártók a gazdák igényeit szem előtt tartva a lehető legmodernebb technológiát igyekeznek használni a gépeik tervezésekor. Elmondható, hogy maga az ültetvény jellege természetesen behatárolja hogy mekkora mértékben tudunk gépesíteni, illetve mi magunk döntjük el minden esetben, hogy a hagyományosabb kézi szedést vagy a teljesen gépesített megoldást választjuk.

A gyümölcsök esetében (meggy, barack, alma stb..) általában a szüretelő platformok és a pótkocsik, láda szállító kocsik jelentik a gépesítés egy lehetőségét kézi szedéssel kombinálva. Szőlő esetében a szüretelő kombájn és szőlőszállító megoldás az egyik irány, a másik természetesen a kézi szedés és különböző pótkocsik és szőlőszállító puttonyok használata. A DAP Kft. kínálatában ez utóbbiak választéka igen széles.

A Terpa pótkocsik és puttonyok egyre több borászatban teljesítenek szolgálatot – fotó: DAP Kft.

A Mori termékpalettán megtalálhatók rázópados, mustleválasztós pótkocsik, amik a szőlőszemek sérülésének minimalizását hivatottak szolgálni.

A szintén olasz gyártmányú Terpa pótkocsikat és szőlőszállító puttonyokat a magyar gazdák egyre szélesebb köre választja. Ezek az eszközök alapvetően az évszázados hagyományok szerint történő szüretelés modernizált változatai, nagyszerűségük egyszerűségükben rejlik, minden sallang nélkül teszik a dolgukat. Kinn az ültetvényen különböző módokon megtöltik a puttonyokat, kocsikat, majd a pincéhez érve emelve, billentve, csigával vagy rázva kiürítik a garatba a termést.

Terpa pótkocsi billent – fotó DAP Kft.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Terpa pótkocsik és puttonyok egyre több borászatban teljesítenek szolgálatot szüret idején, például az utóbbi évek leggyorsabban, legnagyobbat fejlődő borvidékén, a Mátrában. Gyöngyöstarján lankái között a Kovács és Lánya Borászat idén már két ilyen szőlőszállító kocsit használ, amiből a borászat növekedése és  fejlődése is szépen kirajzolódik.

A Kovács és Lánya Borászat már két Terpa pótkocsival dolgozik –fotó: DAP Kft.

2. A szüretelő platformok használatával arányaiban mennyi időt és ezáltal pénzt takaríthatunk meg? Mekkora területteljesítményre képesek?

A szüretelő platformok előnye, hogy a dolgozók a szedési magasságban dolgozhatnak, jól hozzáférhetővé válik a fák termése, a ládák pedig (platform típustól függően) a kocsin vannak, vagy előre kihelyezve üresen az ültetvényben. Ugyan ez igaz a tele ládákra, amit később egy ládaszállító pótkocsi szed össze és szállít el. Nehéz megmondani, ebben az esetben mennyi pénzt takarítunk meg vele, hiszen ezeken is emberek dolgoznak, a gépet emberek kezelik, a ládák sem ugranak fel vagy le maguktól a pótkocsikról. Itt inkább a gyümölcsök sérülései, a kézi szedés kíméletessége és minősége a kiemelendő jellemző. Gyorsabb a szüretelés egy platform segítségével, hiszen nem kell létrát cipelnie senkinek a fák között, de inkább a leszedett gyümölcs elszállítását gyorsítja meg igazán a gépesítés.

Talán a legnagyobb haszon a szőlőszüret gépesítésekor az munkaidő-megtakarítás és a segédmunkások feladatainak fizikai könnyítése – fotó: DAP Kft.

Szőlő esetében a kombájn általában pótkocsiba ürít, ennek is az idő megtakarítás a célja, általában a pótkocsi fordul a pince és az ültetvény között, hogy a kombájnnak csak a sorok végére kelljen kijönni. Ugyan ez igaz a kombájn nélküli kézi szedésre, a ládákat viszont ma már a sorok között bele ürítik egy puttonyba (alacsonyak, keskenyek, bármilyen sorba beférnek, kisebb magasságba kell emelni, embert kímélő megoldás), az pedig a sor végére szállítva a szőlőt, ürít a kocsiba.


Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer hirdetés között válogathatsz, köztük a különböző gyümölcstermesztés és a szőlőtermesztés gépeit is megtalálod.

Ha pedig hirdetést adsz fel, ne feledd, hogy részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg kérdéseidet és tapasztalataidat rengeteg agrártémában.