Agbot

Az erőgép lelke egy négyhengeres, vízhűtéses Deutz dízelmotor, mely a gép közepén kerül elhelyezésre és ez egy hibrid rendszert alkot az elektromos hajtáslánccal kombinálva, illetve az elektromos meghajtású teljesítmény leadó tengellyel, melyen akár 136 lóerőt is képes leadni. Ennek az alap platformnak egy külön elnevezése van: „Agbot”.

Módosított hajtáslánc

A mostani bemutató alkalmával egy speciálisan módosított Imants 38WX ásógéppel dolgozott, melyen a munkaeszköz központi hajtóművét egy vízhűtéses elektromos motorra cserélték és az AEF Isobus irányelveknek megfelelően az erőgépről kapta a betáplálást elektromos kábeleken keresztül. Az ásógép ezen felül mélylazító kapákkal is fel volt szerelve, így demonstrálták a gép sokoldalúságát és erejét.

Szenzorok, GPS, optikai sorvezetés

Az Agbot platform az önvezetésben és a feladat elvégzése során GPS-re, különböző szenzorokra és optikai képfelismerő rendszerekre is egyaránt támaszkodik. A fejlesztői szándék alapján azonban nem a gép hozza meg az összes döntést a helyszínen, hanem már online, a gép kiérkezése előtt elkezdődik a gép feladatainak megtervezése: A gyártó által biztosított online felületen kell a gazdának előre kiválasztania a megművelendő területet, a használni kívánt eszközt, illetve választhat az automatikusan generált optimalizált útvonalak között.

Érzékelők tömkelege a munkagépen.

Ugyanitt kiválasztható a kívánt munkamélység, a munka kezdő- és végpontja, valamint további rengeteg paraméter. A beállításokat megkönnyítendő a munkagép fel lett szerelve egy ISOBUS 11783-on kommunikáló „elektromos vezérlővel”, mely tartalmazza a munkagép összes főbb tulajdonságát, így a traktor képes automatikusan kiolvasni a munkagép paramétereit.

Ez egy nagyon hasznos eszköz, mely remélhetőleg szélesebb körben is elterjed, így megkímélve a gépkezelőket az olyan manuális beállításoktól, mint gépszélesség, min/max munkamélység stb… Amint megterveztük az útvonalat és elmentettük a kívánt beállításokat a szoftver automatikusan elküldi a Agbotnak az információt 3G-n vagy 4G-n és kezdődhet is a munka.

Az Agbot ásógéppel felszerelve.

Hagyományos 3 pont felfüggesztés

A gép elöl- hátul a hagyományos három pont felfüggesztéssel rendelkezik, melyhez elől az orrsúly, hátul pedig a munkagép kerül csatlakoztatásra. A traktor további érdekessége, hogy könnyen cserélhető gumihevederes járószerkezettel rendelkezik, melyre 300 és 910 milliméter közötti gumiheveder csatlakoztatható növénykultúrától és talajviszonyoktól függően. A gép szélessége mechanikusan állítható 2,25 méter és 3,2 méter között.

Ötletes szállítási megoldás

A mérnökök egy rendkívül ötletes szállítási konstrukcióval álltak elő: Egy traktor mögé csatlakoztatható transzport kerekekből és vonórúdból álló megoldást készítettek. Így, egymás után több Agbot is csatlakoztatható növelve a területteljesítményt.

A robottraktor szállítási helyzetbet.

Szállítás során a munkaeszköz és vagy a frontsúly a gép fölé van beemelve, így csökkenve a szállítási szélességet. Amint az Agbotok megérkeztek a munkaterületre csak felhajtják a vonórudat és a transzport tengelyt és már kezdhetnek is dolgozni.

Várhatóan 2021-ben már 10 ilyen robot fog dolgozni pár kiválasztott európai farmon, majd 2022-ben remélhetőleg a széles közönség számára elérhető lesz a termék kb. 249,500 Eurós áron.

Forrás: FutureFarming.com, agxeed.com