A szántóföldi bemutató helyszínén szinte a teljes Farmet munkagépválaszték bemutatkozott, melyek között számos újdonsággal is találkozhattak a gyakorlati rendezvényen megjelent látogatók.

farmetA felvonultatott talajművelő és vetőgépek sorát a Farmet magágykészítő gépei nyitották. Az elsőként bemutatkozó, 5 kapasorral rendelkező vontatott VERSO kombinátor a kora tavaszi munkák ideális magágykészítője, mert nedves talajállapot esetén is eltömődés-mentesen üzemeltethető.
farmetA négy pár szállítókeréken futó váz kialakításának köszönhetően a gép kiváló talajkövetéssel rendelkezik, a munkamélységet hidraulikusan, a traktor fülkéjéből állíthatjuk 0-10 cm között. A tökéletes felszínalakításról és egyengetésről a hidraulikusan állítható első és hátsó Flexi-board simítók gondoskodnak.farmet

A Farmet nehéz magágykészítő gépei – a kompaktorok – a magyar felhasználók között széles körben elterjedtek, kiváló munkaminőségükkel kivívták a szakma elismerését.

1997 óta megtalálhatók a hazai piacon, számos gép már 20-30 ezer hektár megművelésén is túl van. A Farmet kompaktorok függesztett kialakításban 2,5-3-4 m-es, féligfüggesztett kivitelben 3-4-4,5-5-6-7-8-10-12,5-15,7 méteres munkaszélességű méretekben állnak rendelkezésre. Valamennyi gép kompakt szállítási méretekkel rendelkezik, a 3 méternél szélesebb változatok szárnyai hidraulikusan felhajthatóak. A bemutatón a K 450, K 600, és a K 1000 PS féligfüggesztett típusokat voltak láthatóak gyakorlat közben, de kiállították a 12,5 m-es munkaszélességű K 1250 PS modellt is.

A közelmúltban részletes cikket közöltünk a Farmet kompaktorokról, melyet IDE kattintva olvashat el.

farmet

A munka közben felvonuló vetőgépek sorát a FALCON vetőgépcsalád többféle kivitelű és munkaszélességű modelljei nyitották meg. A moduláris felépítésű FALCON vetőgép 2013-ban lépett a piacra és kialakításánál fogva a megfelelő művelő-, illetve kijuttatóegységek és vetőelemek kombinációjával minden vetési feladat megoldható vele magágykészítéssel és tápanyag-visszapótlással egy menetben.

farmetA vetőgépre felszerelhető ötféle művelőelem ideális kiválasztásával a talajszerkezetnek és az aktuálisan vetésre kerülő növényféleségnek megfelelő magágy készíthető. Ezek közül három változat: a tárcsás, a rugóskapás és a kultivátoros művelőegységgel szerelt FALCON vetőgépeket mutatták be, hagyományos, illetve műtrágya kijuttatására alkalmas kivitelben, utóbbinál a 6 m-es gép 5500 l-es osztott tartállyal volt felszerelve. A 125, 150, 250, 300 és 375 mm-es sortávolságú tárcsás vetőelemek mellett a kukorica és a napraforgó 75 cm-es sortávolságú szemenkénti vetésére is alkalmassá tehető a vetőgép a megfelelő adapterek felszerelésével. A FALCON vetőgépek 3, 4, 6, és 8 méteres munkaszélességben állnak a gazdálkodók rendelkezésére.
farmetA régebbi konstrukciók közül sokan ismerősként köszönthették a két modellből álló EXCELENT Premium kultivátor-elemes vetőgépcsalád 6 méteres változatát. A Premium vetőgépek sávban vetnek, a vetőmag és a műtrágya a kultivátorkapák mögött kerül kijuttatásra.
farmetA hagyományos elrendezésű Premium vetőgép egy 3 órás munkával járó átszereléssel alakítható át Strip-Till művelési technológiába illeszthető eszközzé, melyet az állógép-bemutatón láthattak az érdeklődők. Bemutatkoztak a PREMIUM NS, illetve MONSUN függesztett gabonavetőgépek is, utóbbi gépcsalád összesen 20 féle kivitelben érhető el kínálatukból.

A széles rövidtárcsa választékukban a kis és közepes gazdaságok, illetve a nagy területen gazdálkodó üzemek is megtalálják a megfelelő méretű és felszereltségű típust. Ezt a nagy kínálatot prezentálta a három különböző méretű és kialakítású, 510 mm-es tárcsalapokkal szerelt, 15 cm-es munkamélység elérésére képes, könnyen vontatható SOFTER  rövidtárcsa bemutatkozása is.farmetAz igazán nagy szármaradvánnyal borított területekre, maximálisan 18 cm-es munkamélységig a gyártó a DISKOMAT rövidtárcsákat ajánlja. A 620 mm-es tárcsalap átmérővel, az ívelt spirálrugós egyenkénti tárcsalap felfüggesztéssel és nagy tárcsasor távolsággal rendelkező eszközök eltömődés-mentesen, kiváló munkaminőségben dolgoznak. A lezáráshoz a talajszerkezetnek és a művelési körülményeknek megfelelően ötféle hengertípusból választható ki az ideális változat. A dupla gumikerekes henger szállítókerekei a lezáró hengersorba integráltan helyezkednek el, művelés közben a talajon járnak, így a DISKOMAT nem hajlamos a „bepattogásra”.
farmetA Farmet nehézkultivátorok közül a TRIOLENT, DUOLENT, TURBULENT félig-függesztett-, illetve függesztett változatai közül mutatkozott be egy-egy modell. Mindhárom kultivátor közös jellemzője a rugós kapaszár-biztosítás, illetve a 6-35 cm (speciális kapákkal akár 40 cm) munkamélység. A vidia betétes kapák extrém kopásállósággal rendelkeznek és teljes élettartamuk alatt megtartják eredeti hosszukat, valamint talajba hatolási szögüket. Ennek köszönhetően a kapák könnyedén behatolnak még a száraz talajba is, illetve a kapák kopása miatt nem emelkedik meg a traktor gázolaj-felhasználása.

A TURBULENT sorozat csak féligfüggesztett kivitelben, míg a TRIOLENT és DUOLENT széria függesztett és féligfüggesztett változatban is elérhető modellekből áll. A függesztett változatok közös jellemzője, hogy felhajtott oldalszárnyakkal is üzemeltethetőek (pl. a DX 460 NS 460 és 300 cm munkaszélességben is), ami különösen a mélyebb művelés vagy kötött, tömörödött területek (pl. táblavégek) esetén növeli meg a gépek használhatóságát. A TURBULENT, TRIOLENT és DUOLENT kultivátorok mindegyike alkalmas a nagy mennyiségű növényi maradvány esetén történő eltömődés-mentes munkavégzésre.
farmetA maximálisan 18 cm-es mélységű műveléshez alakították ki a FANTOM fantázianevű szántóföldi kultivátorcsaládot, melyből a legnagyobb változat, a 12,5 méter munkaszélességű vontatott gép mutatkozott be művelés közben.
farmetA bemutatón a hagyományos forgatásos művelés hívei is találtak látnivalót, mivel bemutatkoztak a Farmet VIDIUM váltvaforgató ekék is. Ezek közül egy VIDIUM P 350 VARIO félig-függeszett hidraulikus fogásszélesség-állítású-, és egy VIDIUM N 140 függesztett, mechanikus fogásszélesség állítású ekét láthattak az érdeklődők munka közben. A lazítók közül a DIGER és a DG hidraulikus biztosítású talajlazítókat ajánlották a bemutatót megtekintő gazdálkodók számára. Az állógép-bemutatón felsorakoztatott számtalan gép közül a legnagyobb érdeklődés a KULTIS folyékony műtrágya kijuttatásra alkalmas sorközművelő kultivátort övezte, amellyel nagyon kedvező tapasztalatokat szereztek a magyar gazdák. A 4,5 méter munkaszélességű FERTIS kultivátort is láthatták a vendégek, amellyel a szilárd műtrágya egyszerre két különböző mélységbe juttatható ki a műveléssel egyidejűleg.

farmetA 35 gépkapcsolatot felvonultató nagyszabású szakmai napon a rendezvényen résztvevő magyar gazdálkodók bepillanthattak a gyár kulisszáiba és betekinthettek a gyártás mindennapjaiba is. Az 1992-ben alapított cseh gyár napjainkban már 245 főt foglalkoztató gyártóvá nőtte ki magát, a gyártás során a legkorszerűbb eszközöket és technológiákat (3D-s lézervágó, plazma és lézervágó gépek, hegesztőrobotok, porfestés stb.) alkalmazzák. A 2008-ben vezették be az eXtra STEEL line® gyártástechnológiát, melynél edzett, extra erős anyagokat építenek be nemcsak a művelőelemek, hanem a váz és az állítómechanizmusok terhelésnek leginkább kitett részeknél is. A vázakat ezeken a helyeken szupererős acélból készítik, így többszörös szilárdságot érnek el a hagyományos anyagokkal szemben.
farmet

Az eXtra STEEL line® technológiának köszönhetően a gépek önsúlya alacsonyan tartható, minimális karbantartást igényelnek és jelentősen megnő az élettartamuk, még a legnehezebb üzemeltetési körülmények esetén is. Ennek is köszönhető, hogy a gyártó 2 éves garanciát biztosít termékeire.

A szántóföldi program levezetéseként a magyar csoport tagjai „szakmai” látogatást tettek Náchodban a helyi sörgyárban, ahol megismerkedhettek a prémium kategóriás, többszörös díjnyertes cseh sörökkel. Az estét jó hangulatú vacsora és bowling verseny zárta. A rendezvényen részt vett hazai gazdálkodók egyöntetűen hasznosnak találták a szakmai napot és számos olyan munkagépet láthattak működés közben, amelyek számukra kevésbé voltak ismertek. Sokan elismerően szóltak a FALCON vetőgépek variálhatóságáról és a kompaktorok, illetve VERSO magágykészítők kiváló munkaminőségéről. Szintén elismerésre érdemes a rendkívül kiterjedt szántóföldi kultivátor és rövidtárcsa-kínálat. Meggyőző volt a gazdák számára az a szakmai fegyelem és kiemelkedő pontosság is, mellyel a cég a fejlesztést és a gyártást végzi.

A rendezvényen készült képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.
További információkért látogasson el a Farmet web- és Facebook oldalára!