Az AGRowBot az első olyan robot, amelyet kifejezetten a kis- és közepes méretű gazdaságok számára hoztak létre. Távirányítóval is lehet vezetni ezt a mikrobit, aminek egyébként az a becsületes neve, hogy AGRowBot – írja a Syngenta blog.

És azért mikrobi, mert valóban apró jószág: a cikkben mellékelt videón 1:30-nál látható, hogy el tud bújni két sor krumpli közt. Az új-mexikói Emerging Technology Ventures Inc. a növények megfigyelésére és a kártevők, gyomok és betegségek kezelésére fejlesztette ki a hatkerekűt nagyjából egy év alatt.

kép

Az AGRowBot az első olyan robot, amelyet kifejezetten a kis- és közepes méretű gazdaságok számára hoztak létre – fotó: youtube.com

A Novara-Coop Kft. az SP-05 ponyvás gyümölcsfarázógép szélesebb körű megismertetése céljából gyakorlati gépbemutatót tartott a gazdálkodók számára. Az eszköz hiánypótló gép a hazai piacon egyszerűségével, jó kihasználhatóságával és rendkívül kedvező ár-érték arányával.

gép

A gép egyszerűségével és rendkívül kedvező ár-érték arányával hiánypótló a magyar piacon – fotó: Agroinform.hu

Talán nem is gondolnánk arra, hogy egy New Holland erőgép vásárlásakor nem csak egy megbízható társat választunk a mindennapi munkavégzéshez, hanem olyan eszközre is szert teszünk, amely számos kényelmi és munkavégzést segítő funkciója mellett teljes mértékben fejleszthető a legmodernebb automatizálási technológiák alkalmazását illetően.

kép

A multifunkcionális IntelliViewTM kijelző – fotó: Agrotec Magyarország Kft.

A hazai szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés napjainkban egyre kedvezőtlenebb megtérülési mutatói miatt fokozott jelentőséget kap a tartástechnológia technikai háttere. Folyamatos fejlesztésre és modern, korszerű konstrukciójú, megbízható eszközök alkalmazására van szükség.

A jászárokszállási Kossuth 2006 Mezőgazdasági Termelő Zrt.-ben is ilyen megfontolásból fejlesztik folyamatosan az állattartással kapcsolatos technológiát és gépsorokat. Tavaly decemberben váltották fel régi, 10 éve alkalmazott vontatott, horizontcsigás takarmánykeverő-kiosztó kocsijukat egy RMH Vulcan Gold 16 köbméteres, vertikális keverőcsigás önjáró modellre.

gép

Kiss László szarvasmarha- és juhtenyésztési főágazatvezető és az RMH Vulcan Gold 16 – fotó: Agroinform.hu

Egy gazdaságban rengeteg anyagmozgatási feladatot kell ellátni, így közel sem mindegy, milyen felszereltségű és mekkora teljesítményű gépet vásárolunk. A bálázott szálastakarmányok, szalmafélék, kukoricaszár rakodására és betárolására rendkívül széles gépválaszték áll rendelkezésre, nem beszélve a különböző kialakítású adapterekről.

A bálák szállítóeszközre történő rakodásához jól használhatóak a korlátozott emelőmagasságú traktoros, szúrótüskével szerelt, homlokrakodó gépek, viszont ha nagyobb emelőképességre van szükségünk, akkor már a teleszkópgémes vagy a törzscsuklós homlokrakodó gépek jönnek számításba.

gépMegfelelő, stabil kazalhoz már speciálisabb gépre van szükségünk – fotó: Axiál Kft.