Egyrészt évről-évre szigorodik a szabályozás, így egyre nehezebb megfelelő hatóanyagú vegyszert beszerezni, másrészt az alkalmazott növényvédő szerek több nem kívánt mellékhatása is van, ezért gyakran sérül az eredetileg nem célpont rovar vagy növénykultúra is. A WeLASER projekt nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy káros mellékhatás nélküli gyommentesítő eljárást fog kínálni a gazdáknak a közeljövőben.

Lézeres gyomirtórobot.

Egy erőteljes lézersugár pusztítja el a növény szárát.

A megoldás alapja egy mesterséges intelligenciát alkalmazó robot, mely képfelismerő rendszere segítségével képes megkülönböztetni a kultúrnövényt a gyomtól és az célzottan elpusztítani egy erőteljes lézersugárral. A lézer egy orvosi lézerhez hasonló megoldás, mely célzott sugárzással a növény lágy szárát égeti el, ezzel pusztítva el a nem kívánt gyomokat.

A robot platformját egy korábban Franciaországban kifejlesztett CEOL nevű autonóm robot adja. A platform egy dízel-elektromos, gumihevederes traktor, mely az GNSS RTK rendszer segítségével képes centiméteres pontossággal navigálni.

Lézeres gyomirtórobot munka közben.

A CEOL munka közben.

A projekt 2020-ban indult és várhatóan 2023 őszéig tart, összesen 5,4 millió Eurós büdzsével. A fejlesztők reményei szerint egy talajkímélő, széles periódusban bevethető környezetkímélő robotot fejlesztenek a permetezőszerek káros hatásainak kiváltására.

Forrás: innovationorigins.comfuturefarming.com