A kalászosok növényvédelme még mindig aktuális, tekintve, hogy a rengeteg eső nagyban segítette a gombafertőzések gyors terjedését. A csapadékos időjárás és a búza virágzása indokolja a fuzárium elleni védekezések megkezdését, amint rá lehet menni a talajokra. Eheti körkérdésünkben kalászosok védelméről lesz szó, azon belül is a növényvédő szerek kijuttatásával foglalkozunk. A követlező kérdésekre kerestük a választ:

1. Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

2. Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

Akik válaszolnak: Agromehanika Kft., AXIÁL Kft., Készenlét Zrt., KITE Zrt., Szegána Kft.

Kiss Attila, ügyvezető igazgató, Agromehanika Kft.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

Jelenleg a növényvédelem kikerülhetetlensége, költségvonzata és pontosság igénye eredményeként több jól bevált technika és technológia áll a felhasználók rendelkezésére. A  növényvédő szer formulák fejlesztéseinek eredményeként léteznek jobb tapadással, gyorsabb felszívódással, hosszabb hatásidővel, magasabb hatóanyag-százalékkal stb. fejlesztett készítmények. Ezekhez kellet és kell alakítani a technikai felszereléseket azaz a permetezőgépeket!

Technikai szempontból talán a legfontosabb a biztonságos, ép és a felhasználó számára megfelelő felszerelésű gép igénye. A sebességarányos kijuttatás, az automata szakaszolás akár variábilis fúvókarendszerek, optiszenzoros gyomfelismerők vagy a fúvókánkénti “szakaszolás” lehetősége, a GPS rendszer által vezérelt sorvezetés nagyban megkönnyíti, pontossá és költség “hatékonnyá” teszi a permetezést.

permetezés

Elektrostatikus tecnológia lefedettségképe – fotó: Agromehanika Kft.

Az Agromehanika Kft. által forgalmazott mechanikus mágneses vagy szántóföldi permetezőgépekre szerelhető elektrostatikus rendszerek nagy részben segítik a fúvókák dolgát, hiszen a megfelelő cseppméret és lefedettségi arány kimagaslóan jelentős a hatékony növényvédelemben.

2. Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

Felszereltségben azonos a függesztet, vontatott vagy önjáró gépek minimuma. Az EU-norma előírja a fő-, tisztavizes (öblítő), és kézmosó tartályt, a bemosó-, flakonmosó tartályt, a megfelelő szivattyú normát és a csepegésgátló fúvókatesteket és fúvókákat.

mágneses

Mágneses technológia lefedetségképe vizérzékeny papiron – Agromehanika Kft.

Az Agromehanika Kft-ben komoly vizsgálatokat végeztünk és most is végzünk az általunk forgalmazott mágneses és elektrostatikus technológiák előnyeiről. Ami biztosan kimondható, hogy mindkét technológia jelentősen redukálja az elsodrást (akár 70-80%-ig), nagyobb munkasebességet tesz lehetővé, sokkal jobb permetlé lefedettséget biztosítanak, segítik a permetszer megtapadását a növényen és ez mind oda vezetett, hogy alkalmanként (technológiával – technológia nélküli összehasonlításban)

a permetlé-megtakarítás elérte a 22% -ot, ami forintosítva jelentős összeg.

Berta János, Berthoud termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

Nem csak a kalászvédelemben, hanem egyáltalán az egész növényvédelmi tevékenységben legfontosabb a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletesség. Ehhez pedig a szórókeretnek mindig egyenletes távolságban kell futnia az ültetvény felett. Nagyon sok függ a szórókeret felfüggesztési módjától. A növényvédő gépek túlnyomó többsége az inga felfüggesztést használja, ekkor azonban a keresztirányú szórásegyenletesség nem megfelelő. Egyes helyeken túldozírozást eredményez, másutt aluldozírozást.

Berthoud

A legfontosabb a kereszt- és hosszirányú szórásegyenletesség – fotó: AXIÁL Kft.

A Berthoud permetezőgépek keretfelfüggesztése teljesen egyedi kialakítású, miszerint a keret geometriai középpontjában egy központi forgócsapon van felfüggesztve. Ennek okán a tehetetlenségénél fogva vízszintesen futó szórókeret alatt elfordulhat maga az alépítmény, és mindig a futóművel párhozamosan áll. Természetesen ezt is, valamint az összes többi típusú, elektro-hidraulikusan működtethető szórókeret felszerelhető ultrahangos vagy radaros szórókeret magasságszabályzó rendszerrel.

Lehetőség szerint a permetlé vezetékek és a fúvókák a szórókeretben, védett helyen legyenek. Van, aki arra esküszik, hogy a hagyományos 110 fokos egy réses fúvókát jóval az optimális nyomás felett, akár 5-6 bar tartományban üzemelteti, és a gép mögött húzott ködfüggönnyel kívánja elérni a megfelelő fedettséget. Ez azonban könnyen elsodródáshoz vezethet. Ennél hatékonyabb a kúpsugarú fúvókák optimális 3 bar körüli nyomáson tartásával végzett permetezés. Ragyogó fedettség érhető el mind a menetirány szerinti, mind a hátoldalon. Ez még fokozható aszimmetrikus szórásképű fúvókával, ami esetleg lehet légbeszívásos is, ami csökkenti az elsodródás esélyét.

permetező

A permetlé vezetékek és a fúvókák a szórókeretben védett helyen legyenek – fotó: AXIÁL Kft.

Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

A Berthoud csak hagyományos kerettel rendelkező gépeket gyárt. Van, aki ilyet is, légzsákosat is. Tudomásom szerint a légzsákos technológiát nem a behatolás képességének javítására, hanem az elsodródás ellen találták ki. Az elsodródást kb. 6-8 m/sec szélsebességig a légbeszívásos fúvókák kontrollálni tudják. 5-7 bar nyomáson üzemeltetve a növényzetbe hatolás képessége is megfelelő. A kalászvédelem esetén nincs szükség a növény mélyebb rétegeiben történő hatóanyag elhelyezésre.

Nézzük a táblázatot:

FEDETTSÉGI ÉRTÉKEK BÚZÁBAN (Mg. technika 2002. december)
Légzsákos permetezőgéppel (HARDI COMMANDER TWIN FORCE)

üzemód fedettség (%)
felső középső Alsó talajon
levélzónában
színen fonákon színen fonákon Színen fonákon
légzsák nélkül 63 46 54 14 7 4 3
légzsákkal 54 42 38 23 21 18 16

Hagyományos permetezőgéppel (AMAZONE UG 3000 POWER)

üzemód fedettség (%)
felső középső alsó talajon
Levélzónában
színen fonákon színen fonákon Színen fonákon
120-04 58 30 28 6 6 2 2
ID 120-04 54 45 31 23 13 8 11

A szabadföldi mérővizsgálatok eredményei szerint 120-04 réses fúvókákkal búza kezelésénél csak a lombozat felső és középső részén ért el megfelelő nagyságú fedettséget, injektoros ID-120-04 fúvókákkal azonban a lombozat teljes mélységében kielégítő mértékű a cseppek lerakódása.

permetező

Hatékony a kúpsugarú fúvókák optimális 3 bar körüli nyomáson tartásával végzett permetezés – fotó: AXIÁL Kft.

• Vegyszeres gyomirtásnál 2 m/s-nál kisebb szélsebességeknél alkalmazhatják a réses fúvókákat, ennél nagyobb szélben az elsodródás mérséklése érdekében az injektoros fúvókák használata szükséges.
• Állománykezelésnél a hagyományos réses fúvókák működtetése csak akkor célszerű, ha a növényzet felső részét elegendő permetezni (például kalászkezelésnél), illetve a növények alacsonyak és a lombozat ritka (például hagymánál).
• Magasabb és sűrűbb növényzet egyenletes permetezésénél injektoros fúvókák használata indokolt.
• A réses fúvókák üzemeltetésénél 2-4 bar, az injektoros fúvókáknál 4-8 bar nyomás alkalmazása célszerű.

Elektrosztatikus, vagy mágneses permetezőgéppel még szántóföldi növénytermesztésben nem találkoztam.

Kiss László, Kiss Gábor, termékmenedzser, Dorker Kft.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

A modern kijuttatási lehetőségek közül leginkább a HARDI TWINFORCE rendszerét ajánlanám, amely irányított és szabályozott mennyiségű levevegő rásegítéssel, a legtökéletesebb lefedettséget biztosító lappsszügű fuvókák használatát teszi lehetővé, minden időjárási körülmény mellett! Mint tudjuk ennek a fúvókánaka a cseppképzése a legoptimálisabb a növényzet egyenletes ”lefedéséhez”!

Hardi

A kép rákattintva nagyítható

Ennek megvalósítására a TWIN rendszer légáramába permetezzük a növényvédő szert, ami közvetlenűl a növény felületére szállítja a cseppeket, kiküszöbölve a szél elsodró hatását! A kisebb cseppek nagyobb felületen érintkeznek a növényzettel, így határozottan megnő a felszvódási felület!

Ennek következtében a permetezési hatékonyság megnő, a permetszer kijuttatás kb. 25-30% csökkenthető, ezzel együtt a kezelési költségek, illetve a környzetterhelés is jelentősen csökkennek!

A fúvókák meghatározzák a ideális cseppméretet és befolyásolják a nyomást. E kettő szempont kardinális az eredményes permetezéshez. Az ideális cseppméret használatával tudjuk elérni, a megfelelő lefedettséget! Sajnos a szél kedvezőtlen hatása miatt (elsodródás) kompromisszumokra kényszerülünk! Ennek egyik módja a cseppmértek növelés légbeszívásos fúvókák segítségével! A HARDI fúvókák közül leginkább a minidrift fúvókákak ajánlanánk, enyhébb szélben, és abból is a dupla sugarars kivitelt, amely alkalamas a kalász előről-hátúlról történő megfújására, így a nagyobb cseppméret melletti tökéletesebb lefedettség biztosítására!

Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

Véleményünk szerint és mint azt már fentebb is említettük, mindenképpen érdemes a légzsákos megoldásban gondolkodniuk a gazdáknak. Az utóbbi évek időjárásának változékonysága egyre nagyobb kihívásnak teszi ki növényvédelmi munkák végzőit! Jelentősen megnőtt a szeles napok száma, és ezzel valamint az esős napok számának figyelembe vételével, csökkenek a „szélcsendes”, permetezésre alkalmas időszakok! Ezért az alábbi fontos szempontok szerint is ezt a verziót ajánljuk: Első, hogy a légzsákos technológia képes megnyitni az állományt ezáltal a növényvédő szer a növény teljes felületére rákerül.

Hardi

A légzsákos permetező az egyre gyakoribb szeles, csapadékos napok miatt is jó megoldás – fotó: Dorker Kft.

A másik szempont, ami az előző „hatást” erősíti az az, hogy a  légzsákos technológiára jellemző, hogy levegő turbulenciát okoz a permetezés közben, ennek a turbulenciának köszönhetően és annak, hogy az állományt megnyitjuk a növény fonákja is kellő kezelést kap. További előnye a légzsákos technológiának, hogy nem csak szélcsendben vagy viszonylag gyenge szélben használható eredményesen, hanem a légzsákos technológiával nem rendelkező gépeknek már permetezésre alkalmatlan erősségű szélnél is kiválóan működik. Továbbá segítségével a permetszer felhasználás akár 30%-os csökkenése is elérhető.

A Dorker Kft. kínálatában a Hardi permetezőgépek között 2 típus is van ami alkalmazza a légzsákos technológiát, az egyik a Commander a másik pedig az Alpha. Míg a Commander egy szántóföldi vontatott permetező addig az Alpha egy 4 kerékhajtású 4 kerék kormányzású önjáró permetező. A vontatott verzió 3300 L tartálymérettől a 7000 L –es tartályméretig kapható, előbbi 18-30 méteres munkaszélességben, utóbbi pedig 18-36 méteres munkaszélességben. Az önjáró 18-36 méteres munkaszélességgel 4100 és 5100L kapacitással kapható.

Horváth János, területi képviselő, Készenlét Zrt.

1. Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

A modern növényvédelem elengedhetetlen eszköze a kalászosok védelmében a megfelelően megválasztott, jó műszaki állapotú és felszereltségű permetezőgép. A kijuttatás módját illetően vagy a légi vagy a talajfelszíni kijuttatási módok közül választhatunk. A légi kijuttatás lehetőségét szűkíti a magas fajlagos költsége. A talajfelszíni kijuttatás vagy vontatott vagy függesztett permetezőgéppel történhet. Fontos a permetező méretét a tábla adottságoknak megfelelően megválasztani a költséghatékony munkavégzés érdekében.

A fúvókák jó megválasztása lényeges szempont a permetezőgép hatékony és pontos munkája szempontjából, mint a kijuttatandó mennyiség, mint a pontos szóráskép kialakítása végett. Ezért lehetőség szerint triplex csepegésgátlós fúvókával ellátott permetezőgépet válasszunk, hogy a fungicid kijuttatásnak megfelelő fúvókahasználat változtatása a legegyszerűbb és leggyorsabb legyen.

permetező

"Lehetőség szerint triplex csepegésgátlós fúvókával ellátott permetezőgépet válasszunk" – fotó: Készenlét Zrt.

2. Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

A permetezőgép megválasztásánál a legfontosabb szempont a permetezendő területek mérete a domborzati viszonyok és a kijuttatandó fungicid illetve víz mennyisége. Mindenképpen olyan növényvédelmi gép használata javasolt, ami rendelkezik a megfelelő műszaki felszereltséggel. A keret méretének megválasztásakor fontos szempont a permetezendő területek táblaméretének pontos ismerete a hatékony munkavégzés érdekében.

A keret felszereltségének megválasztásánál a termelő anyagi lehetőségeit figyelembe véve javasolt a légzsákos vagy az elektrosztatikus keret használata. Ezekkel a műszaki megoldásokkal jelentősen csökkenthető a kijuttatott szer mennyisége, pontosabb lesz a fedés és csökkenthető az elsodródás. A Készenlét Zrt. által forgalmazott Ricosma permetezőgép-család ehhez nyújt megfelelő választást a gazdálkodó partnerei számára.

ricosma

A légzsákos vagy az elektrosztatikus keret használata javasolt – Készenlét Zrt.

Kolozsvári István, marketing manager, KITE Zrt.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak a fungicidek kijuttatásakor?

A kalászvédelem fontossága nem kérdés. Ebben a technológiában fontos követelményeket kell teljesíteni:

1. Időben, amikor szükséges a legrövidebb intervallumon belül legyen a szer kijuttatva. 
2. Pozícionálás. Egyrészt a kalász és a levélzet teljes felületének fedése, úgy, hogy a növény nem sérül. Ez a feltétel a helyes fúvókaválasztással megvalósítható. Mi a John Deere GAT kettős lapos szórású, légbeszívásos fúvókáit ajánljuk, ami az M700-as permetezők alapspecifikácója.

fúvóka

Fontos a helyes fúvókaválasztás – fotó: KITE Zrt.

3. Megfelelő lémennyiség a kellő fedéshez.
4. Az előírt cseppméret, mely a fúvókaválasztás és a permetezőgép összhangjának is köszönhető.

permetező

Helyes fúvókaválasztással biztosítható, hogy a kalász és a levélzet teljes felülete fedve legyen a növény sérülése nélkül – fotó: KITE Zrt.

Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

Olyan gépet válasszunk, mely időegység alatt a lehető legnagyobb területet képes levédeni. Fontos a megfelelő szivattyúkapacitás is. A keret stabiltása a következő kritérium, hiszen a hossz és keresztirányú hibák ebben a technológiai beavatkozásban különösen megbosszulják magukat, hangsúlyozva a sebesség és a stabiltás összefüggésének kérdéseit. Nem mindegy például egy vontatott gépnél, hogy az csak 8 km/h sebességnél képes megfelelő munkát végezni, vagy 14-15 km/h sebesség mellett is tökéletes a permetezés. A keretstabilitás a komplex gépkonstrukció összességével érhető el.

Olyan gépet válasszunk, mely időegység alatt a lehető legnagyobb területet képes levédeni – fotó: KITE Zrt.

A John Deere M700 permetezők úgy lettek tervezve, specifikálva, hogy 14-15 km/h munkasebesség mellett is stabil, precíz a szórókeret magasságtartása. Szivattyúja alkalmas ilyen sebesség mellett is akár 300 l/ha permetlé kijuttatására. Az intelligens funkciókkal kiegészítve (szakaszolás, előírás térkép alapú kijuttatás, dokumentáció) a gépkezelő egy egyszerűen kezelhető, megbízható és a precíziós gazdálkodásba is jól beilleszthető gépet kap.

John Deere

A John Deere M700 permetezők 14-15 km/h munkasebesség mellett is stabil, precíz a szórókeret magasságtartásra képesek – fotó: KITE Zrt.

Nagy Márk, marketing igazgató, Szegána Kft.

Milyen modern kijuttatási lehetőségek vannak a minél hatékonyabb kalászvédelemben? Milyen szerepe van a fúvókáknak  a fungicidek kijuttatásakor?

Sokan még a mai magas vegyszerárak mellett is úgy tekintenek a permetezésre, hogy a növénykultúra betegsége esetén, az arra való ellenszert megveszik, kipermetezik és várják a "csodát". Amennyiben a kezelés nem megfelelő, akkor újra próbálkoznak és azon merengenek, hogy régen minden jobb volt, erősebbek voltak a szerek, azok biztosan megoldották volna a problémát.

A permetezőgépeknél a fúvóka a munkavégző elem! Ezek megfelelő kiválasztására és kopottsági állapotára nagyon oda kell figyelni. A kérdésre válaszolva a kalászvédelem leghatékonyabb fegyvere a Teejet kínálatában az AI3070 kétréses légbeszívásos fúvóka. A légbeszívás a jellemző szeles időjárás elleni elsodródás csökkentése érdekében szükséges. A 3070 a fúvóka nevében a két rés szögállására utal, az egyik permetsugár a kalászt kezeli, míg a másik behatol mélyebbre az állományba, ahogy az a képen is látszik.

permetezés

Teejet AI3070 kétréses légbeszívásos fúvóka működése – fotó: Szegána Kft.

Milyen felszereltségű permetezőt ajánl a hatékony gombavédelemhez? Hagyományos kerettel felszereltet, légzsákost, elektrosztatikust vagy mágneses permetezőt válasszunk?

A gomba elleni védekezés jellemzően kontakt szerekkel történik, melyeknél fontos a kicsi cseppméret, a jó fedés biztosítása érdekében. A kicsi cseppméret viszont könnyebben elsodródik. A Caffini permetezők légzsákos rendszerrel felszerelhetők, melynek légárama lefelé kényszeríti a permetszer-cseppeket, így csökkenti az elsodródást, és javítja a szer állományba való behatolását. Ezzel segíti a permetszer hatásának kifejtését.

Caffini

Caffini Starter AIR légzsákos vontatott szántóföldi permetező – fotó: Szegána Kft.

A légzsákos rendszer tehát nem csak a permetezés hatékonyságát segíti, hanem javítja a kezelés széltűrő képességét, tehát

amikor még mások a szélcsendes időszakra várnak, könnyen lehet hogy a légszákos Caffini permetezővel lehet már dolgozni.

Légzsákos rendszer a Caffini kínálatában függesztett, vontatott és önjáró gépekre is rendelhető nagyjából 1-4 millió Ft-os felárral. Az elsodródás (a gombavédelem nagy ellensége) csökkenthető továbbá a szórókeret pontos szintentartásával, automata keretmagasságállító rendszerrel, mely szintén elérhető a Caffini permetezőkhöz.

Körkérdéssel minden héten csütörtökön jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Hogyha permetezőgépet vagy más mezőgazdasági gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen több ezer hirdetés között válogathatsz.

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és oszthatod meg tapasztalataidat akár a növényvédelemről vagy a növényvédelem gépeiről sok más téma mellett.