Minden eszközzel támogatja a talajtudatos gazdálkodást az Agrárminisztérium – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hétfőn, a Magyarország talaja 2022 szakmai konferencián.

Dr. Feldman Zsolt

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hétfőn, a Magyarország talaja 2022 szakmai konferencián – fotó: Agrárminisztérium

A megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld

Az államtitkár beszédében arra emlékeztetett, hogy az ENSZ 68. Közgyűlése 2013-ban nyilvánította december 5-ét a talaj világnapjának. Hangsúlyozta, az egészséges talaj az, amiben élet van, egy marék talajban pedig több élőlény van, mint amennyi ember él a földön.

Feldman Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiségű, egészséges és jó minőségű élelmiszertermelés alapja a termőföld.  Az egészséges talaj azonban nemcsak az élelmezésbiztonságot, hanem a környezet- és klímavédelmet is szolgálja, hiszen szénmegkötő és tisztítóképessége is kiemelkedő ami kihat az élet minőségére is – tette hozzá.

Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll

Kifejtette, hazánkban a termőföld, a talaj rendkívül fontos környezeti erőforrás és egyben gazdasági tényező. Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll.

Az egy főre jutó mezőgazdasági terület 0,50 hektár/fő, ami uniós és világviszonylatban is magasnak számít.

Hazánk az uniós tagállamok között a hatodik, míg a világon a huszadik helyet foglalja el az egy főre jutó szántóterület tekintetében. Feldman Zsolt szerint jóval több lehetőség van a gazdáknak, hogy megismerjék a talajt, ugyanis sokkal több információ áll a rendelkezésükre.

talajszelvény

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően, a szelvényt a tárca épületében kiállítják, az év talaját pedig jövőre is megválasztják majd – fotó: Agrárminisztérium

A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai agrárpolitika kiemelten kezeli a talajjavítás és a fenntartható talajművelés kérdését. A kormány 2021-ben fogadta el a Talajvédelmi Cselekvési Tervet, amely a közös felelősségére épít és az utólag büntető hatósági munkáról a megelőző tudásmegosztó talajvédelemre helyezi a hangsúlyt.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadásával a 2027-ig terjedő időszak agrártámogatási keretei számos olyan intézkedést tartalmaznak, amelyek a talajállapot javítására ösztönzik a termelőinket.

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően, a szelvényt a tárca épületében kiállítják, az év talaját pedig jövőre is megválasztják majd.

A Föld talajainak 60-70%-a beteg

Az államtitkár megnyitó beszéde után Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem MFK Földrajzi Intézetének tanszékvezető egyetemi docense a világnap alkalmából átfogó előadást tartott a talajok állapotáról. A prezentációban elhangzott, hogy a Föld talajainak 60-70%-a beteg – ami óriási problémát jelent, hiszen ez az élelmiszerek- és takarmány-alapanyagok termőközege.

A talajok védelme érdekében a korábbi módszereknél alaposabb – szélesebb körben végzett tudásátadásra, oktatásra, képzésre van szükség.

A talajtani érdek-érvényesítéshez erősebb társadalmi kommunikációra van szükség. A gazdálkodóknak muszáj körültekintően, a talajvédelem szem előtt tartása mellett művelniük a talajokat – hiszen, sokak téves megitélésével ellentétben – többek között a talajkímélő technológiáért jár a támogatás, nem pedig területalapon

– fogalmazott a szakember.

A talajszelvények pontosan megmutatják a talajaink állapotát és ezekből olvasni lehet – ha valaki érdeklődik iránta és kiássa. Az év során sok talajszelvényt ástam ki és elemeztük a látottakat, de nem sok gazdálkodó állt mellettem ilyenkor. Pedig kiderült, hogy érdeklődnek a gazdálkodók és jól akarják végezni a munkájukat. Ezért itt az idő, hogy széles körben kell ismeretet terjeszteni a talajokról és tanítani, tanítani, tanítani...

– hangsúlyozta Dr. Dobos Endre.

2050-re jelentős javulást szeretnének elérni a talajok állapotában

A talajok védelmét- és állapotuk javítását segítő Uniós szakpolitikai célok és az ehhez kapcsolódó támogatási eszközökről Frizon-Somogyi Orsolya, a DG AGRI osztályvezető-helyettese beszélt, majd leszögezte:

2050-re jelentős javulást szeretnének elérni a talajok állapotában. Célunk, hogy a gazdálkodókkal szoros együttműködéseket-, valamint célzott tudásátadást alakítsunk ki, amelyet "élő laboratóriumok létrehozásával lehet megvalósítani. Egy-egy élő laboratórium 10-20 gazdaságot foglal magába, amelyek ugyanazon technológia alkalmazása mellett azonos talajjavító célok elérése érdekében dolgoznak

Ezekhez kapcsolódóan a Horizont Európa kutatási keretprogram részleteit Szabó Teréz Krisztina, az  Express Innovation Agency szakértője ismertette. Mindezek után Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár asszony előadása következett, amelyben a hazai szakpolitikai célok és az új KAP intézkedései kerültek középpontba.

Dr. Juhász Anikó

Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár asszony előadása – fotó: Agrárminisztérium
Ezt követően a Magyar Talajtani Társaság szakmai koordinációs tevékenységéről Dr. Dobos Endre elnök és Dr. László Péter elnökhelyettes beszéltek. Végezetül, a hazai talajtani műhelyek rövid bemutatkozása után a Talajmisszió nemzeti tükörcsoport céljairól és jövőbeni működéséről tartottak kerekasztal beszélgetést a résztvevők.
Az egyes szekciók a talajokhoz kapcsolódó legtöbb tudományágat és kutatási területet képviselték, így összegzésként dr. Juhász Anikó elismerően nyilatkozott:

Ilyen részletes áttekintést a hazai talajtani tudásról korábban még nem sikerült összegezni. Bízunk benne, hogy a talajok védelméért alakult munkacsoportok hosszú és eredményes együttműködések formájában dolgoznak majd a jövőben.

Az államtitkár megnyitó beszéde után Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem MFK Földrajzi Intézetének tanszékvezető egyetemi docense a világnap alkalmából átfogó előadást tartott a talajok állapotáról. A prezentációban elhangzott, hogy a Föld talajainak 60-70%-a beteg – ami óriási problémát jelent, hiszen ez az élelmiszerek- és takarmány-alapanyagok termőközege.

A talajok védelme érdekében a korábbi módszereknél alaposabb – szélesebb körben végzett tudásátadásra, oktatásra, képzésre van szükség.
"A talajtani érdek-érvényesítéshez erősebb társadalmi kommunikációra van szükség. A gazdálkodóknak muszáj körültekintően, a talajvédelem szem előtt tartása mellett művelniük a talajokat – hiszen, sokak téves megitélésével ellentétben – többek között a talajkímélő technológiáért jár a támogatás, nem pedig területalapon."– fogalmazott a szakember.
"A talajszelvények pontosan megmutatják a talajaink állapotát és ezekből olvasni lehet – ha valaki érdeklődik iránta és kiássa. Az év során sok talajszelvényt ástam ki és elemeztük a látottakat, de nem sok gazdálkodó állt mellettem ilyenkor. Pedig kiderült, hogy érdeklődnek a gazdálkodók és jól akarják végezni a munkájukat. Ezért itt az idő, hogy széles körben kell ismeretet terjeszteni a talajokról és tanítani, tanítani, tanítani... – hangsúlyozta Dr. Dobos Endre.
A talajok védelmét- és állapotuk javítását segítő Uniós szakpolitikai célok és az ehhez kapcsolódó támogatási eszközökről Frizon-Somogyi Orsolya, a DG AGRI
osztályvezető-helyettese beszélt, majd leszögezte:.
"2050-re jelentős javulást szeretnének elérni a talajok állapotában. Célunk, hogy a gazdálkodókkal szoros együttműködéseket-, valamint célzott tudásátadást alakítsunk ki, amelyet "élő laboratóriumok létrehozásával lehet megvalósítani. Egy-egy élő laboratórium 10-20 gazdaságot foglal magába, amelyek ugyanazon technológia alkalmazása mellett azonos talajjavító célok elérése érdekében dolgoznak."
Ezekhez kapcsolódóan a Horizont Európa kutatási keretprogram részleteit Szabó Teréz Krisztina, az  Express Innovation Agency szakértője ismertette.
Mindezek után Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár asszony előadása következett, amelyben a a hazai szakpolitikai célok és az új KAP intézkedései kerültek középpontba.
Ezt követően a Magyar Talajtani Társaság szakmai koordinációs tevékenységéről Dr. Dobos Endre elnök és Dr. László Péter elnökhelyettes beszéltek.
Végezetül, a hazai talajtani műhelyek rövid bemutatkozása után a Talajmisszió nemzeti tükörcsoport céljairól és jövőbeni működéséről tartottak kerekasztal beszélgetést a résztvevők. Az egyes szekciók a talajokhoz kapcsolódó legtöbb tudományágat és kutatási területet képviselték, így összegzésként dr. Juhász Anikó elismerően nyilatkozott:
"Ilyen részletes áttekintést a hazai talajtani tudásról korábban még nem sikerült összegezni. Bízunk benne, hogy a talajok védelméért alakult munkacsoportok hosszú és eredményes együttműködések formájában dolgoznak majd a jövőben."