Augusztus végén látott napvilágot az Agrárgazdasági Kutató Intézet első félévet záró jelentése az új mezőgazdasági gépek forgalmáról. Számos sajtóközlemény a realitástól kicsit elrugaszkodva a hazai mezőgéppiac idei "szárnyalásáról, dübörgéséről" szólt az adatok elemzése kapcsán.

Viszont ha a racionalitás talaján maradva tanulmányozzuk át a jelentés adatait, akkor jól látszik, hogy az elmúlt két év azonos időszakához képest mindenféleképpen előrelépés történt. Így egy egészséges optimizmusra okot ad az eladott darabszámok alakulása.

gép

337 darabbal több új traktort adtak el, mint tavaly első félévben – fotó: Agroinform.hu

Bemutattuk az új CLAAS AXION 800 traktorsorozatot, amelynek tagjai széles, 180-tól 280 lóerős (ECE R 120 szerint) modell- és motorválasztékukkal tűnnek ki az erőgépek piacán. A LEXION 700/600 kombájnsorozathoz pedig új 12 collos CEBIS MOBILE terminál is elérhető a jövőben.

Az idei aratási szezonban már elérhetővé vált a CLAAS Farm Scout applikációja androidos és iOS-es készülékekre, és a jövőben a CLAAS gépei kompatibilisek lesznek a Climate FieldView döntéstámogató rendszerrel is.

gép

A megállapodás idén szeptembertől él – fotó: Shutterstock

A hazánkban méltán népszerű Bargam Grimac permetezőcsalád új, frissített modellel bővült, amely sok tekintetben lekörözi az elődeit. Az olaszországi Bargam mezőgazdasági gépgyár permetezőgépek széles palettáját gyártja már évtizedek óta. Csak önjáró permetezőgépekből több típust is gyártanak és szabnak testre a megrendelők egyedi igénye szerint. Hazánkban a legnépszerűbbek a nagy szabad hasmagasságú, robusztus és kedvező piaci árú GRIMAC-modellek.

gép

Az új modell nagyobb teljesítményű motorral és még nagyobb szabad hasmagassággal bír – fotó: Interat Zrt.

A közel harmincéves múlttal rendelkező német Güttler cég idén is szakmai bemutató keretein belül ismertette meg meglévő és leendő partnereivel a Güttler gépek hatékonyságát. Az idei bemutató a tarlóhántást helyezte középpontba, ennek megfelelően a rendezvény időpontja is előrébb került.

gép

Könnyen, gyorsan, hatékonyan... ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a SuperMaxxot – fotó: Agroinform.hu

A vámosszabadi Vektor-Holding Kft. határokon átívelve igyekszik vevőkörét a lehető legmagasabb minőségű mezőgazdasági gépekkel és folyamatos tanácsadással kiszolgálni. A Vektor-Holding Kft. nemrégiben mutatta be Vépen a 335 lóerős ACROS 595 Plus kombájnját, amely növelt teljesítményre képes nagy terméshozamú táblákon. A magyar szoftverrel rendelkező, színes érintőképernyővel felszerelt kombájn napi 25-35 hektárnyi terület levágására alkalmas.

gép

A vállalat igyekszik kielégíteni az egyedi vásárlói igényeket is – fotó: Vektor Holding Kft.

Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak köszönhetően a vetésre alkalmas időtartam szinte minden szezonban rendre rövidebb. A finn TUME vetőgépekkel valóban jobb, gyorsabb vetést és ezáltal eredményesebb aratást érhet el. A TUME NOVA COMBI mechanikus direktvetőgép kiválóan alkalmas gabona, borsó, továbbá apró magvak vetésére, valamint vetőmag és műtrágya egyidejű kijuttatására.

gép

TUME NOVA COMBI tárcsás talajművelővel – fotó: AXIÁL Kft.

2016-ban a Profi szaklap 4,6 és 5 m munkaszélesség közötti féligfüggesztett kultivátorokat vizsgált különböző szántóföldi alkalmazásokban 6 cm, 15 cm és 25 cm munkamélységben. Az eredmények azt mutatták, hogy a Lemken Karát munkaminősége volt a legjobb, rámutatva arra, hogy nem a kapák száma, hanem a kapasorok távolsága és a művelőelem kialakítása a siker kulcsa. Jó és nagyon jó minősítést kapott a keverési intenzitása, egyengető és visszatömörítő munkája, melyek a kultivátor legfontosabb funkciói.

gép

Magyarországon a legnépszerűbb modellek a 4, 5 méteres féligfüggesztett modellek – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

CHH Műszaki Kft. bemutatja a CIMBRIA SEA CHROMEX elektronikus osztályozógép, a gyártó továbbfejlesztett, RGB kamerarendszerrel felszerelt géptípusát. A 0,06 mm-es pixelméretre történő vizsgálat egyedülálló és kiemelkedő. A szín és színárnyalat mellett már alak és méret szerint is osztályoz, ami előremutató technológia. 400 nm látható fénytartománytól a 2000 nm-es infravörös tartományig képes vizsgálni az anyagot. Az új EXAGON kezelőfelület rendkívül felhasználóbarát működtetést biztosít.

gép

fotó: CHH Műszaki Kft.