A gazdáknak így több idejük volt a gépekkel foglalkozni, karbantartani és nem utolsósorban a géppiac újdonságairól tájékozódni, többek között a gépészet rovatunk heti cikkeiben is.


Nem vicces, amikor az 1-2 órára tervezett szerelés dupla annyi időt vesz igénybe, vagy be sem lehet fejezni a munkát egy makacs csavar miatt. Hasznos ötletek jönnek a műhelyből.

Az egy dolog, hogy legalább 5 helyen leverjük a kezünket, de még véletlenül sem haladunk a munkával, és emiatt az egész nap, rosszabb esetben az egész hét elcsúszik egyetlen csavar miatt.

Nagyon sok trükkről hallottunk, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben megszabadulni egy ilyen problémás, rozsdától alig látható, menet mentén szépen „összegyógyult” csavartól, de ezek működéséhez is kell egy jó nagy adag kitartás, szakértelem és hidegvér.

kép

Az egyik legfontosabb, hogy hagyjuk hatni a kifújt anyagot – fotó: Agroinform.hu

Az erő velünk van! Csak egy dolog állhat Ön és a feladata közé: az, ha nincsen EASY!Force HD magasnyomású pisztolya. Ez adja az erőt, hogy könnyedén használhassuk a magas nyomást. Az EASY!Force magasnyomású pisztoly forradalmian új működési elve a magasnyomású sugár visszarúgó erejét használva a pisztoly megtartásához szükséges erőt nullára csökkenti. Abszolút nullára.

Még kevesebb erőkifejtést igénylő, ergonomikus és stresszmentes használatra tervezték. Próbálja ki az EASY!Force magasnyomású pisztolyt – és le sem akarja tenni többé.

kép

Az EASY!Force HD magasnyomású pisztollyal nulla tartóerőt kell kifejtenie – fotó: Kärcher Hungária Kft.

Napjainkban egy agrárvállalkozás rakodógépének annyira univerzálisnak kell lennie, hogy egyaránt meg kell oldania a növénytermesztés vagy az állattenyésztés anyagmozgatási feladatait, de még a telepfenntartási munkákat is.

Nincs lehetőség feleslegesen beruházni a különböző feladatokhoz más-más jellegű eszközre. Ezeket a feltételeket maximálisan kielégítik a hazánkban a közelmúltban piacra lépett EVERUN rakodógépek is.

Everun

EVERUN ER20 önjáró homlokrakodó – fotó: everun.de

A New Holland új négyhengeres, 3,4 literes, F5C típusú dízelmotorral szereli a TD4F traktorsorozat legújabb generációját, amely így a Tier 4A emissziós normákat is kielégíti. Az FPT Industrial által kifejlesztett új erőforrás, a dízel oxidációs katalizátor (DOC) töltőlevegő-hűtéssel teljesíti az érvényben lévő emissziós normákat.

A T5 traktorsorozat is frissítésre került. Itt is a 3,4 literes, új fejlesztésű, négyhengeres FPT dízelmotor szolgál erőforrásul 75-110 lóerő teljesítménytartomány között, 457 Nm nyomatékig.

gép

Az újgenerációs T5 traktorsorozat – fotó: newholland.com

Mindenki ismeri a problémát, amikor a felázott talajon védekezni kell az állományban valamilyen kártevő vagy megbetegedés ellen, és a hagyományos kerekes permetezőkkel elakadás nélkül szinte lehetetlen vagy csak területbe tett nagy kártétellel, mély nyomokat hagyva lehetséges.

A tengerentúlon, ahol a gumihevederes traktorok sokkal nagyobb teret nyertek, mint itthon, már rég megtalálták erre a problémára a megoldást.

gép

A Top Air Premier T-Tank permetezőcsalád egyik tagja a gumihevederes járószerkezettel – fotó: unverferth.com

Táplánszentkereszten szántóföldi gyakorlat közben nézhették végig a gazdák az Agro-Alfa Kft. által forgalmazott traktorok, munkagépek és gépkapcsolatok működését. A jövőben ezt hagyománnyá kívánják tenni, így várhatóan több helyszínen rendeznek majd vásárlótalálkozókat.

Lemken

A Lemken ekék nagy múltra tekintenek vissza, jelenleg 31-féle ekefejet kínál a gyártó – fotó: Agroinform.hu

Idén nyáron immár másfél évtizede lesz annak, hogy az AXIÁL Kft. a FENDT traktorok kizárólagos hazai forgalmazójává vált. A 15 év alatt közel kétezer FENDT traktor talált gazdára és állt munkába hazánkban. Számtalan olyan gazdaság van, amely szinte teljes egészében ezekre az erőgépekre építi traktorparkját.

Cikkünkben is egy olyan mezőgazdasági vállalkozás tapasztalatairól érdeklődtünk, ahol szinte csak FENDT traktorokkal végzik a munka nagy részét.

traktor

FENDT 514 VARIO traktor MONOSEM vetőgéppel feltöltés közben – fotó: Agroinform.hu

A Pneusej márkájú gabonavetőgépeket immáron több mint 20 éve gyártja a hlohoveci székhelyű mezőgazdasági nagyüzem gépgyártó üzletága. A termékfejlesztések a '80-as évek végén vettek komoly lendületet, miután a szlovák vállalat stratégiai megállapodást kötött a német Accord gyárral, amely már akkor is Európa-szerte elismert vetőgépgyártó volt.

Ennek köszönhetően a Pneusej mára nem csak a hazai és a cseh piacon ért el jelentős részesedést, hanem exportpiacaik is dinamikusan fejlődnek.

gép

Ebbe a tartályba biztosan belefér egy BIG BAG zsáknyi vetőmag – fotó: Start Agro Kft.

Nagydíjat, elismeréseket kapott forgalmazott termékeiért és technológiájáért az AXIÁL Kft. a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíj pályázatán. A díjazott gépek a kiállításon is megtekinthetőek lesznek.

gép

Az AXIÁL Kft. több kitüntetést is kapott – fotó: Axiál Kft.