(B.S.) Nyitottak vagyunk és keressük az új megoldásokat, ezért a termesztett kultúrákban technológiai kísérleteket állítunk be, hogy a számunkra optimális megoldásokat megtaláljuk. Kukoricában keressük az új hatóanyagokat, kombinációkat. Arra törekszünk hogy az állomány gyommentességét a lehető legalacsonyabb költséggel érjük el. Különösen fontos nálunk a gyomirtás megbízhatósága, hiszen mulcsos technológiával dolgozunk, ahol a talaj felszíne nem kedvez a pre- és korai poszt gyomirtóknak!

A területen előforduló főbb gyomok: fehér libatop, parlagfű, szőrős disznóparéj, selyemmályva, szerbtövisfélék, kakaslábfű, muharfélék, fenyércirok, mezei acat, apró szulák. A gyomirtásra (Click Combi1 2,5 l/ha + PythonTM 0,3 l/ha + Polyglycol 0,5 l/ha 200 l/ha vízmennyiséggel) 2012. május 5-én került sor. A kezelés idején a kétszikű gyomok 4-6 leveles, a magról kelő egyszikűek 3-5 leveles, a mezei acat 3-5 leveles tőlevélrózsás, míg a szulák 15-20 cm-es fejlettségűek voltak.
A kezelést 4 alkalommal értékeltük: a kezelést követő 2 héten belül, 3-5 héttel a kezelés után, a kukorica címerhányásakor és röviddel a betakarítás előtt (szeptember 12-én).

A kezelés igen gyors hatást mutatott, (05.07-én 37 mm bemosó csapadékot kapott) 4-5 nap után már jól látható volt (1. fotó). A gyomok elszáradtak, csak a rizómás cirok hajtott újra. Emiatt kellett felülkezelnünk Monsoon2-nal (2 l/ha).

Összességében a kezelt terület a betakarításig teljes gyommentességet mutatott. Fitotoxikus tüneteket a kukoricán nem észleltünk. A készítményt a későbbiekben üzemi technológiánk részeként szeretnénk alkalmazni.

TM a Dow Chemical Company vagy a Dow leányvállalatának márkaneve
1 az Oxon védjegye
2 a Bayer védjegye


Próbálja ki Ön is!


Bővebb információ a Dow honlapján >>>