Zártkörű bemutatón vettünk részt Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, Bakonyi István növényvédő mérnök telepén, ahol megnyílt az első  Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás.

A felülvizsgálati rendszer megvalósításában érdekelt partnereken túl a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete, illetve a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara képviselői vettek részt.

Az első Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás AAMS-Salvarani keresztirányú szórásegyenletességet mérő automatizált mérőkocsija – fotó: Agroinform.hu

Előzmények, amiket tudnunk kell:

2009-ben – ránk nézve is kötelező EU-direktíva* látott napvilágot, amely szerint 2016. december 14-ig minden használatban lévő permetezőgépet felül kell vizsgálni. Ezt követően 2020-ig legalább 5 évenként, ez után pedig 3 évenként kell sort keríteni a felülvizsgálatra.

Hogyan fog megvalósulni a sok tízezer magyarországi permetezőgép vizsgálata a törvény által előírt határidőig, – tehát a 2017 tavasz előtti idényig?

Most, az első  Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás megnyitásával a gazdákat csak az érdekli, hogy a sikeres permetezőgép vizsgákhoz és a tavaszi munkák zavartalan elvégzéséhez a termelőnek – illetve a géptulajdonosnak vajon mikor és mit kell tennie.

Ifj. Bakonyi István, a franchise-rendszerbe alállomásokat szervező központi állomás igazgatója megnyugtatta a résztvevőket:

"A legfontosabb a regisztráció!" – hangsúlyozta a szakember.

A www.ngea.hu weboldalon vizsgálati igénnyel regisztrált permetezőgéppel ugyanis mindaddig lehet dolgozni, amíg a területileg kijelölt állomás el nem végzi a felülvizsgálatot.

Ennek adatbázisához a NÉBIH és az ellenőrző szervek közvetlenül hozzáférnek, ezért azokat a gazdákat, akik önhibájukon kívül nem vizsgáltatták még be gépüket, nem sújthatják bírsággal.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az országban mindenütt, csak ezen az egy online megrendelőlap segítségével adható le a vizsgálati igény, vagyis az alállomások közvetlenül nem vehetnek fel megrendeléseket.

Hajnalpír Kft. mobil permetezőgép vizsgáló állomása – fotó: Agroinform.hu

Mennyibe kerül a regisztráció – és mi a vizsgálat díja?

A regisztráció ingyenes. A vizsgálati időpont előtt két héttel a teljes vizsgálati díj kiszámlázásra kerül, amelynek kifizetése a vizsgálat elvégzésének feltétele.

Ez a garancia arra, hogy a gazda gépével a vizsgálóállomáson megjelenik, és arra is, hogy az esetlegesen hanyagul előkészített, rossz állapotban levő gép sikertelen vizsgálata esetén utólag ne tagadhassák meg a vizsgálati költség megtérítését.

– A felülvizsgálat időtartama – amennyiben a gép felkészítetten jelenik meg – a gép méretétől függően 2-3 óra.

A teljes felülvizsgálat költsége nagyságrendileg 40 és 70 ezer forint közé tehető, függően attól, hogy adott növényvédő gépnek mekkora a keretszélessége, vagy éppen hány fúvókával, illetve revolverfej esetén hány szórófejsorral szerelték.

Nézzünk egy árkalkulációt!

Egy átlagos, 18 méter keretszélességű, háromállású szórófejjel ellátott gép teljes felülvizsgálati költsége 55.000 Ft + ÁFA (komplex vizsgálat = 45.000 Ft + két plusz szórófejsor vizsgálata = 2 x 3.000 Ft + tanúsítvány kiállításának eljárási díja = 4.000 Ft). Ezen felül természetesen a kiszállási költség megjelenhet a vizsgálati árban.

Felülvizsgálati demostráció – fotó: Agroinform.hu

Hol és hogyan zajlik a vizsga?

Az alállomások mobil rendszerben működnek. Megfelelő számú (4-5 darab) gép esetén egy közeli, megfelelő helyre települ ki az alállomás, így a megadott időpont változtatására csak kivételes esetben van mód.

Tehát: a megadott időpontra a számlát teljesíteni, a gépet pedig felvonultatni köteles annak tulajdonosa.

Ha a gazda a kitűzött időpont előtt nem fizeti be a vizsgálati költséget, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az értesítést, akkor „problémás” ügyfélnek minősül. Ezt követően csak bonyolult procedúra után regisztrálhat újra, és növényvédő gépét nem használhatja mindaddig, amíg egy újabb vizsgálatot követően tanúsítványhoz nem jut.

Egy FarmGép permetezőn bemutatott vizsgálat – fotó: Agroinform.hu

Felkészülés a vizsgára, avagy hogyan kell majd megjelenni a permetezőgéppel:

– A növényvédő gépek felkészítéséhez tudni kell, hogy mely paraméterek lesznek vizsgálat alá vetve. Erről mindenki tájékozódhat a www.ngea.hu weboldalon.

  • A géppel kitisztított, munkára alkalmas állapotban, valamint tiszta vízzel teljesen feltöltve kell megjelenni.
  • Elsőként a gép tisztaságát és a szükséges alkatrészek – például a kardánburkolat – hiányosságát, valamint a fúvókák azonosságát, a keret stabilitását és a tömítések-membránok alkalmasságát vizsgálják meg.
  • Amennyiben valamely paraméterrel szemben támasztott elvárás nem teljesül, a vizsgálat nem folytatható.
  • Fontos tudni, hogy a kifogásolható állapotú, vagy hiányos gépen nem fogják elvégezni a méréseket és a vizsga érvénytelennek minősül.

Milyen hatások várhatóak Magyarországon a permetezőgépek felülvizsgálatát követően?

– A kérdést az AAMS-Salvarani mérőkocsik magyarországi forgalmazójával, Huszár Jenővel – a FarmCenter Kft. tulajdonosával – jártuk körül.

A megbeszélésen részt vettek a vizsgáló műszereket és a bemérő kocsit gyártó AAMS-Salvarani gépgyártó cég belga és holland szakértői is, akik megosztották a tapasztalataikat a felülvizsgálat bevezetésével kapcsolatosan.

Más országokban a gépek vizsgáztatásának bevezetésével közel egyharmadával csökkent az üzemelő permetezőgépek száma. A szakemberek szerint a gazdák belátták, hogy a permetezőgép-matuzsálemekkel, a pocséklóan kijuttatott vegyszer költsége bőven fedezi a szomszéd vagy a bérvállalkozó minősített gépével végzett permetezés árát, arról nem is beszélve, hogy kevés szer kijuttatásakor rezisztencia, túlzott szermennyiség esetén pedig perzselés, vagy  a termékben kimutatható szermaradék lép fel a rosszul működő permetezőgépnél – akár sávosan is!

A hivatkozott előírás:

*Az Európai Parlament és a Tanács 2009/128/EK irányelve a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról

Hasznosnak találta a cikkünket? A témával kapcsolatos kérdéseit és hozzászólásait kommentben, valamint a szerkesztoseg@agroinform.com e-mail címre is várjuk!

Folytatás következik a permetezőgépek felülvizsgálatának témakörében! Hamarosan részletesen beszámolunk a vizsga körülményeiről!