A Musée du Compa, mely Franciaország első mezőgazdasági múzeuma, vendégcsalogató újdonsággal állt elő: ezentúl egy eredeti méretben, LEGO-kockákból felépített CLAAS traktor vonzza majd a látogatókat. Az ARION 460 PANORAMIC közel 800 000 darab, 388-féle méretű építőelemből áll. Az összeépítés monumentális feladatát a Franciaország egyetlen hivatalos LEGO-építész cége, a Sarl ERC Briques vállalta.

claas

Az építés 3500 munkaórán keresztül tartott – fotó: AXIÁL

A múzeum nagy gépcsarnokában kiemelt helyet kapott, közel egytucat másik „igazi”, a mezőgazdaság motorizációjának fejlődését bemutató traktor mellett. A projekt megálmodója és megrendelője a Musée du Compa volt. Az új kiállításhoz kerestek egy kabalát, melyet a TractoBrick-ben meg is leltek.

Az elsőosztályú kiállításairól híres múzeum a Párizstól körülbelül 80 kilóméternyire nyugatra fekvő Chartes városában található. A mezőgazdaság és az agrártechnika történetét mutatják be itt évente több mint 50 000 érdeklődőnek. A projektet cégek és magánszemélyek is támogatták, többek között a francia CLAAS vállalat. Ezen felül pénzgyűjtési akciót is szerveztek, mellyel a tervezettnél jóval több pénzt sikerült összegyűjteniük.

Claas

A 3,5 tonnás LEGO-építmény, ami a maga nemében igazi különlegesség, a „TractoBrick” nevet kapta – fotó: AXIÁL

Ennek köszönhetően a Musée du Compa 2016. december 2. és 4. közötti időszakra egy „Hackatron” elnevezésű rendezvényt hirdetett meg, amelyen 48 órán keresztül próbálnak majd a szoftverfejlesztők digitálisan életet lehelni a TroctoBrick-be. A TractoBricket nemcsak a múzeumban állítják ki, hanem például szeptemberben a Terres de Jim ifjú-sági fesztiválon, majd a rákövetkező hónapokban a CLAAS központban, Harsewinkelben