A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) a Szövetség alapításának 25. éves évfordulója alkalmából szakmai konferenciával egybekötött jubileumi ünnepséget rendezett 2016. október 13-án Lajosmizsén, a Geréby Kúriában.


A szervezet jelenlegi 25 rendes és 32 pártoló tagja, az alapító célkitűzésének megfelelően, a szakmai és üzleti együttműködés módszereinek fejlesztésével dolgozik a magyar mezőgazdaságigép-gyártás eredményeinek növelése érdekében.

Az ágazat makroeredményei biztatást adnak ehhez a munkához, a gépgyárak által megtermelt érték több mint a hazai gépkereskedelem, hazánk a mezőgazdasági gépek vonatkozásában nettó exportőr. Mint ahogy az Lőrincz László, a MEGOSZ elnökének előadásából is kitűnt, a szövetség célja a magyar gyártmányú mezőgazdasági gépek piaci megjelenésének és pozíciójának erősítése, a tagjai közötti kapcsolatrendszert elősegítése, a szövetségi „aktivitás” növelése.

megosz

A MEGOSZ idén ünnepli alapításának 25. éves évfordulóját – fotó: Farkas Imre

A Szövetség erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a hazai mezőgazdasági gépek a hazai támogatási rendszerben előnyt élvezzenek. Ezen célok elérésének elősegítése érdekében stratégiai megállapodást kötött a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) és a MEGOSZ (Mezőgépgyártók Országos Szövetsége). Az aláírásra a jubileumi ünnepség keretében került sor.

Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője "Fejlesztési irányok a mezőgazdaságban" című előadásában az értékteremtő INNOVÁCIÓ ösztönzéséről, az új termelési, feldolgozási és értékesítési megoldások kidolgozásáról és gyakorlatba történő bevezetéséről tartott tájékoztatót, illetve ismertette Magyarország élelmiszer-gazdasági programját.

megosz

A szövetség célja, hogy a hazai mezőgazdasági gépek a hazai támogatási rendszerben előnyt élvezzenek – fotó: Farkas Imre

A szakmai előadások a precíziós technológiát, illetve annak fejlesztéseit mutatták be. "Intelligens mezőgazdasági gépek" címmel Prof. dr. Jóri J. István (BMGE) nyitotta meg ezek sorát, aki a prezentációjában a precíziós technológia mezőgazdasági termelésben való egyre elengedhetetlenebb alkalmazását emelte ki. Mint ahogy az az előadásában is elhangzott, a precíziós növénytermesztés előnyei az optimalizált gépesítés (automatikus gépbeállítás, automatikus kormányzás), a minimális műveleti átfedés (kormányzási rendszer), a táv-gépfelügyelet (telemetria), az objektív alapadatok (terménytérkép, szenzorrendszerek), inputoptimalizálás (nitrogénszenzor, talajminta, változtatható adagolási térkép).

A precíziós technológia alkalmazásának egyik meghatározó feltétele a gazdasági méret. A költség/ráfordítás arány megkövetel egy bizonyos minimális gazdálkodási méretet.

Rózsa Tamás a Ro-Sys Software Kft. képviseletében a témához kapcsolódva a precíziós rendszerekhez alkalmazható elektronikai fejlesztéseket mutatott be.

Vozár János csoportvezető, illetve Rigó Péter vezető fejlesztő a BPW Hungária Kft. és a Ro-Sys Software Kft. képviseletében intelligens rugózási rendszerekről tartott tájékoztatót. A BPW AGRO-Hub elektronikai fejlesztés, ami egy kontrollerből és szenzorokból áll. A kontroller az adatokat összegyűjti, feldolgozza, és bluetooth-on keresztül továbbítja. A megfelelő telefonos alkalmazáson keresztül a szükséges adatok és/vagy diagramok megjeleníthetőek.

megosz

A szakmai előadások a precíziós technológiákat mutatták be – fotó: Farkas Imre

Haász László ügyvezető az iGazda.hu részéről az IoT – Internet of Things gazdálkodók számára kifejlesztett döntéstámogató rendszert mutatta be a vendégeknek, Kőrösi Gergő pedig a Digitroll Kft.-től precíziós gabonavetést megvalósító precíziós rendszerekről tájékoztatta a hallgatóságot.

A jubileumi rendezvény keretében a szakmai előadások mellett a MEGOSZ alapításának 25 éves évfordulója alkalmából a „A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGIGÉP-GYÁRTÁSÉRT” kitüntetéssel fejezték ki elismerésüket kollégáiknak, melyről korábbi cikkünkben számoltunk be.