A paradicsom az egyik legismertebb és legnépszerűbb zöldségünk, mégis igen keveset tudunk róla. Hosszú utat járt be addig, míg egyik legkedveltebb élelmiszerünkké vált.

Hosszú út vezetett a mai ismertségig és népszerűségig

A paradicsom őshazája Dél- és Közép-Amerika, Európába spanyol és portugál közvetítéssel került a 16. században, azonban ezután még közel két évszázadnak kellett eltelnie, mire az emberek meg is kóstolták a piros terméseket. Az 1800-as évek második felére vált az egész kontinensen általánossá a paradicsom fogyasztása, majd fokozatosan az egész világot meghódította.

Kezdetben kizárólag dísznövényként tartották, mert úgy vélték, hogy a termése mérgező. A korabeli feljegyzések szerint többen meg is haltak a teljesen ártalmatlan paradicsom fogyasztását követően, aminek az lehetett az oka, hogy az akkoriban használt, ónt is tartalmazó ötvözetből készült evőeszközökből és tányérokból a paradicsom erős savassága miatt kioldhatta az ónt, amely valóban méregként hathatott. Az ónedények azóta eltűntek, de a paradicsom savassága miatt érdemes ma is odafigyelni arra, hogy milyen eszközöket használunk. Például a paradicsomszószt vagy a lecsót ne alumíniumedényben készítsük vagy tároljuk, mert valamennyire az alumíniumot is oldja az erősen savas étel.


A paradicsomfogyasztás egészségügyi előnyei

Abban, hogy a paradicsom világszerte népszerű lett, finom ízén túl nagy szerepet játszottak pozitív tulajdonságai is. A paradicsom rengeteg C-vitamint tartalmaz, emellett fontos forrása további több mint 10-féle vitaminnak, valamint a likopinnak, amely egészségmegőrző hatású, és csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

A paradicsom sok ásványi anyagot is tartalmaz, például káliumot, foszfort, kalciumot, kalóriatartalma pedig alacsony.

Egy kutatás szerint a paradicsom segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi.

Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni.

A likopin ezenkívül öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt, egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi.

paradicsom

A paradicsom rengeteg C-vitamint tartalmaz, emellett fontos forrása további több mint 10-féle vitaminnak – fotó: Pixabay

A paradicsom mint alapélelmiszer

Mára a mediterrán konyha elképzelhetetlen paradicsom nélkül, azonban ez nem volt mindig így: az ikonikus és világszerte ismert olasz ételekhez, például a pizzához vagy a spagettihez egészen a 19. századig nem használtak paradicsomot.

A paradicsom azonban nem csupán a mediterrán konyha alapélelmiszerévé vált az évek során, hiszen például nálunk sem képzelhető el a nyár lecsó nélkül, de számos más országban is a gasztronómia egyik megkerülhetetlen tényezője lett a paradicsom. Ma világszerte az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség, a világ teljes zöldség- és gyümölcstermelésének több mint 15%-át adja. A magyarok átlagosan 6,5 kg paradicsomot fogyasztanak, a világ élmezőnyébe pedig nyugat-európai országok tartoznak, melyek közül magasan kiemelkedik Olaszország.

A paradicsom ízében megtalálható az umami, amelyet ötödik íznek is neveznek. (A japán kémikus, Ikeda Kikunae professzor 1908-ban fedezte fel az ötödik ízt, ami azonban csak 1985 óta hivatalosan elfogadott elnevezés egy bizonyosfajta ízélményre, a köztudatban pedig csupán az elmúlt 10-15 évben van jelen. Ikeda Kikunae javasolta, hogy nevezzék el ezt az ízt umaminak: essence of deliciousness = az íz esszenciája. Gyakran úgy írják le ezt az ízt, mint zamatos vagy édeskés, de mégis különbözik a sós és édes ízektől. Tehát egy egyedi íz, melynek külön megnevezés szükséges.)

A paradicsomnak több mint 10 ezer fajtája ismert, ezzel az egyik legsokszínűbb a termesztett növényeink között, jelentős részüket azonban nagyon nehéz beszerezni.

Az üzletekben kapható paradicsomok nagy részét éretlenül szedik le, és hosszú utaztatás után érnek el a boltokba, majd hozzánk, ezért jobban járunk, ha termelői piacon, kistermelőknél vásárolunk, illetve mindenképpen érdemes otthon is megpróbálkozni a termesztésével.

Tudtad, hogy Európában régen féltek a paradicsomtól? című cikkünket itt olvashatod.

Forrás: greendex.hu, mindmegette.hu