A nemrég online megrendezett, eredetileg Párizsba tervezett konferencián számtalan különlegesebbnél különlegesebb fejlesztést mutattak be. Ezek között volt a kanadai Sherbrooke Egyetem által kifejlesztett, távirányítású hidraulikus robotkar is, amelyet az Exonetic nevű céggel együttműködve alkottak meg – írja az IoT Zóna.

A háromágú eszköz szátalan területen használható. Súlya valamivel több mint 4 kilogramm, ami többé-kevésbé egy valódi emberi kar súlyával egyezik meg. A robotkar akár 5 kilogrammnyi terhet is képes felemelni. Irányítása egyelőre még csak egy másik ember által vezérelt kis méretű kézikaron keresztül lehetséges.

A kutatók szerint néhány plusz szenzor beépítésével az eszköz akár kifinomultabb feladatok elvégzésére is képes lesz. Gyümölcsszedéstől kezdve a zöldség betakarításig sok mindenben segíthet. A szerkezet növeli a termelékenységet, mivel képes párhuzamosan ugyanazt a munkát végzi, mint a viselője. Mindezek mellet arra is van lehetőség, hogy eltérő, akár monoton feladatokat hatjson végre, miközben a felhasználó más nagyobb koncentrációt igénylő munkát végez.

A magnetoreológiai tengelykapcsolók és hidrosztatikus erőátvitel viszonylag nagy teljesítményt nyújt és a rögzítés úgy lett kialakítva, hogy bár a mozgást kissé korlátozza, de a viselése nem megterhelő. A gépi kar többféleképpen rögzíthető, például egy, a felhasználó által viselt autonóm eszközhöz is. A készítők szerint a későbbiekben egy hordozható hátizsákos tápegységhez is csatlakoztatható lesz majd.