Sokak kertjében terem birsalma, melynek a remek íze mellett az illata is igazán elragadó. Szerencsére utóérő gyümölcs, így a szekrények tetejére téve az egész otthonunkat belengi az illata. Azonban sajnos gyakran hiába várjuk a finom termést, mert az látjuk, hogy a birsalma húsa megbarnul. De vajon mi lehet az oka, és mit tehetünk ilyenkor?

Ez okozza a birsalma barnulását

birsalmák húsának barnulását akár élettani okok, vagy gombafertőzés is előidézheti. A húsbarnulás a gyümölcsön kívülről általában nem látszik, csak akkor derül ki, amikor leszedjük és felvágásra kerül. A barnulás lehet részleges, de akár az egész gyümölcsre is ki tud terjedni. A leggyakoribb akkor, ha nem szedjük le időben a birsalmát és az túlérett.

birsalma barnul

A birsalma barnulásának több oka is lehet. Fotó: Shutterstock

1. Ha élettani okok állnak a birsalma barnulása mögött, azt általában valamilyen anyagcsere hiány, leggyakrabb esetben kalciumhiány okozza. Ez adódhat a talaj alacsony kalcium tartalmából, és abból is, ha nem öntözzük kellőképpen a birset. Mivel a növények minden tápelemet a talajból, vízben oldott állapotban vesznek fel a gyökérzetükkel, ha a talaj száraz, az a birsalma kalcium hiányához vezethet. De ha a talaj nitrogén tartalma túlságosan magas, az is okozhatja, hogy a növény nem képes megfelelő mennyiségű kalciumot felvenni. A Ca-tartalmú lombtrágyás permetezéssel megelőzhető, illetve sokat segít, ha különösen száraz idő esetén öntözzük a növényt.

2. A késői szüret is előidézheti a birsalma barnulását, és a rossz tárolás is. A túlérett gyümölcs húsa gyakran lesz barna, de ha nem megfelelő módon tároljuk az utóérés során, sajnos az is barnulást okozhat. Fontos, hogy ne tartsuk túl meleg helyen az utóéréskor a birsalmát, hiszen az felgyorsítja az érést, ezáltal megnövelve a barnulás lehetőségét. Az így keletkezett barnás színű húsa miatt a birsalma nem romlik meg, ezért fel lehet használni élelmezési célokra.

3. A birsalma barnulását sajnos más is elő tudja idézni. Ez pedig a birsalma moníliás rothadása. Ezt a gyümölcsökön a monília gomba okozza, mely egy sebfertőző parazita, amely a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, ahol gyorsan felszaporodik. A barnulás mindig foltokban képződik, és már a birsalma héján is jól látható az elszíneződés. A folt egyre nagyobb, és sajnos a birsalma húsa nem csak barna, hanem puha is lesz, és meg is rothad. A moníliás rothadást leggyakrabban az almamoly vagy a keleti gyümölcsmoly lárvák okozzák. A legjobb tehát a rovarölőszeres megelőző permetezés.

Ezért együnk sok birsalmát

1. A birsalma nem csak nagyon finom, de igazi vitaminbomba is. Több vitamin van benne, mint az almában, így újra kell értelmezni a "napi egy alma az orvost távol tartja" gondolatmenetet. Egy birsalma ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

2. A birsalma bővelkedik jól lebomló szénhidrátokban, valamint A-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminban, de jelentős a kalcium-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és nátrium tartalma is.

3. Kitűnő méregtelenítő is, és az emésztést is segíti, a pektintartalmának köszönhetően. Ráadásul a birsalmára akkor is számíthatunk, amikor gyengének, fáradtnak érezzük magunkat, hiszen magas vastartalma miatt erőt ad nekünk.

4. A birsalma hatásos a magas vérnyomással szemben, de az ízületi fájdalmak elleni küzdelemben is számíthatunk rá.

5. Vírus- és baktériumölő hatása is van a birsalmának. Éppen ezért a megfázásos időszakokban és az azt követő lábadozáskor is kiváló ötlet minél több birsalmát fogyasztani, akár kompót, akár sajt formájában.

6. De amellett, hogy egészséges, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen finom. A birsalma egyszerre édes és savanyú. Csodálatos sajt, szörp, gyümölcslé, leves, köret és befőtt készíthető belőle.

7. A népi gyógyászat a magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.

birsalma

A birsalma nem csak illatos, de finom és egészséges is. Fotó: Shutterstock

8. Krémekben is megtalálhatjuk, hiszen segít a repedezett és az égett bőr kezelésében.

Így legyen birsalma a kertedben

Mivel a birsalma fája nem túlságosan nagy, a kisebb kertekben is kiválóan elfér. A legmagasabb állapotban is 8 méter magas és 6 méter széles a koronája. A birs nagyon kedveli a meleg, napos helyet, így hát ilyen helyet keressünk neki, mert árnyékban nem lesz rajta termés.

A talaj szempontjából nem válogatós, de a homokos talajon nem érzi jól magát. Mivel virágai április végén, május elején nyílnak, így a fagyok sem tesznek kárt benne, ezért igazán hálás növény. De a jó tulajdonságainak még nincs vége, mivel kevés törődést igényel. Metszeni sem szabad, mivel a termőrügyek a vesszők végén helyezkednek el. Így hát, ha az éves vesszőt levágjuk, akkor nem kell bajlódnunk a szüreteléssel.

Azonban a védelmére nagyon oda kell figyelni, hiszen a monília nevű gombabetegség sajnos gyakran felüti a fejét a birs esetében. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, amelyek késő őszre ledörzsölődnek és a gyümölcsök aranysárga színűvé válnak. Az pedig, hogy a kertünkben birsalma, vagy birsköre van, csakis a nézőpontunk kérdése. A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról vagy birskörtéről, hiszen ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket.

Így készíts birsalmasajtot

A klasszikus birsalmasajthoz szükséged lesz 60 dkg birsalmára, fél citromra és 30 dkg cukorra.

Mosd meg a birsalmát, és darabold fel. Ne hámozd meg, és a magházát is hagyd benne. Tedd annyi vízbe, amennyi éppen ellepi, és körülbelül 35 perc alatt főzd puhára. Szűrd és csepegtesd le, majd törd át.

Keverd össze a citrom levét és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett főzd meg. Állítsd jeges vízfürdőbe, és hűtsd langyosra. Közben párszor keverd meg. Öblíts ki hideg vízzel egy formát, ami lehet akár egy őzgerinc forma, vagy egy téglalap alakú doboz, simítsd bele a masszát és hagyd két napig pihenni. Vedd ki a formából, majd egy hétig hagyd száradni úgy, hogy közben egy ruhával le van terítve. Miután elkészült, száraz, hűvös helyen tárold. Ha még több finomságot szeretnél készíteni birsalmából, ebben a cikkünkben találsz még ötleteket!

Jó étvágyat és mindenkinek egészséges birsalmában gazdag telet kívánunk!