Sokunk érzi szinte még a szájában a gyerekkori málnaszörpök ízét. A rízskoch is úgy volt az igazi, ha jól nyakon öntöttük málnaszörppel. De a málna önmagában is azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amire nem kell nagyon rábeszélni a gyerekeket, mert valahogy mindenki nagyon szereti. Ha nem feledkezünk meg a nyári metszésről, akkor a málnát nagyon sok betegségtől és kártevőtől, magunkat pedig igen sok bosszúságtól tudjuk megóvni. A málnát ugyanis nem csak mi szeretjük, hanem a különféle kártevők és fertőzések, betegségek is.

Pedig sokkal jobban járnánk, ha inkább mi fogyasztanánk el, ugyanis nem csak nagyon finom, de igazán egészséges gyümölcs a málna. Nem is gondolnánk, de még a látásunknak is igazán jót tesz. Így hát kalandra és málnára fel, hiszen sajnos egyre kevesebb van ebből a csodálatos és értékes gyümölcsből a kiskertekben. Ha tehetjük, akkor adjunk neki helyet a kertünkben, akár sövényként, akár csak úgy, magában, egészen biztosan nem fogjuk megbánni!

Védd meg a málnát a nyári metszéssel

A málnát leggyakrabban megtámadó betegségek közül az egyik legveszedelmesebb a levél- és vesszőfoltosság. A didymellás fertőzés következtében a hajtáson a rügyek körül nagy kiterjedésű, ovális, lila foltok jelennek meg, és a vesszők elhalnak, míg az Elsinoes fertőzéskor kis, kerek foltok keletkeznek a leveleken, és hasonló nagyságú, besüppedt foltok a hajtásokon.

málna nyári metszés

A málna nyári metszése segít elűzni a betegségeket és a kártevőket ettől a csodás gyümölcstől. Fotó: Shutterstock

A málna kártevői közül a vesszőszúnyog és a málna-gubacsszúnyog a leggyakoribb. Így hát nem szabad védtelenül hagyni a málnát, hanem ki kell vágni a szüret utána letermett, és az ezután már gyorsan elszáradó vesszőket. Fontos, hogy ne hagyjuk a talajon a levágott vesszőket, hanem gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Ezáltal megszabadulhatunk a különféle fertőzésektől, betegségektől és kártevőktől. A metszéssel nem csupán a betegségektől és kártevőktől szabadíthatjuk meg a málnát, de jóval több helye lesz a jövő évi termőhajtásoknak, így bőséges lesz a termés is.


A letermett vesszőket csonk meghagyása nélkül, tőből távolítsuk el. Ha úgy látjuk, a málnát gombás fertőzés támadta meg, ott alkalmazzunk ősszel 2%-os bordói lét vagy 0,3%-os rézoxikloridot és ezekkel permetezzük a málnát.

A sarjak ritkítása során egy tövön 5-6 vesszőt szabad meghagyni. A tősarjak a növény tövéből fejlődnek ki, és csak pár évig élnek. A gyökérsarjak erősebbek a tősarjaknál, és a tövektől távolabb nőnek. Mivel saját gyökérzettel rendelkeznek, le tudjuk őket választani az anyanövényről, és új növényként el tudjuk őket ültetni.

Amennyiben kivágjuk a letermett vesszőket, úgy a folyamatosan növekvő új sarjak kellő módon tudnak fejlődni, és a következő évben termővesszőkké válnak. Késő ősszel még egy metszésre lesz szüksége a málnának, amikor a 150 cm-nél hosszabbra nőtt vesszőket kell visszavágni. Ezt különösen fontos, mivel a vessző csúcsán ritkán fejlődik virág és a gyümölcs kifejlődése is korlátozott.

Erre van szüksége a málnának a kertbe

A málnanövény félcserje, ami azt jelenti, hogy a vesszői csupán két évig élnek. Az első évben fejlődnek ki, a második évben pedig elágaznak, virágot hoznak és gyümölcsöt érlelnek, majd elszáradnak. Így, ha nem figyelünk rá oda, egyre kevesebb málna lesz a kertünkben.

A málna érzékeny a talajvízre, és a homokos talajt sem kedveli. Szélvédett területre van szüksége ahhoz, hogy minél több termést tudjon hozni. Ezen kívül nagyon vízigényes is a málna, mivel sekélyre hatoló gyökérzete van. A málna szereti a fényt, szüksége is van rá, de az erős napfény nem a kedvence. A legjobb, ha ősszel vagy kora tavasszal telepítjük.

A málnát művelhetjük töves műveléssel, amikor fontos feladat a tövek között előbukkanó sarjak eltávolítása. A töveket ilyenkor 50-100 cm-es sor-és tőtávolsággal kell telepíteni. Ha sövényként neveljük a málnát, akkor ne távolítsuk el a tövek között fejlődő sarjakat, csak ritkítsuk. Ilyenkor a sor-és tőtávolság 80x120 cm.

Ha ezt megtudod, sokkal több málnát fogsz majd enni!

A málna fogyasztása segít megelőzni a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket, mint például a szívrohamot vagy az érelmeszesedést, de még a látásromlás veszélyét is csökkenti és a makuladegeneráció egyik legismertebb természetes ellenszere. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat, segít megelőzni a daganatos betegségeket, magas az ellagsav tartalma, ami segít megszabadulni a szabad gyököktől.

málna gyümölcs

A málna igazán finom és egészséges. Még a látásnak is jót tesz. Fotó: Shutterstock

A málna rengeteg antioxidánst is tartalmaz. Bőrfiatalító és ránctalanító hatása van. Magas a C-vitamin tartalma, amely segít az immunrendszer megerősítésében. Segít a fogyásban is. Nagyon sok mangánt és rostot tartalmaz, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és lassítják az emésztési folyamatot. Gazdag káliumban, mangánban, rézben, vasban és magnéziumban, és magas a B-komplex és a K-vitamin tartalma. Így hát fogyasszuk gyakran. Málnában gazdag kertet kívánunk!