Még itt a tél, de már minden percben itt lehet a tavasz. Ahhoz pedig, hogy gyönyörködhessünk a csodás tavaszi virágokban, már most el kell ültetnünk, vetnünk azokat. Akár szabadföldbe, akár palánta nevelésén keresztül, sok teendőnk van, hogy igazán virágos lehessen a kertünk, és vele a kedvünk. Mert a szép kert nem csak a szemünknek, a szívünknek is kedves. Így hát ideje felébredni a téli álmunkból, és gondoskodni róla, hogy a mi kertünk legyen a környéken a legszebb. Ezek a csodás virágok segíteni fognak ebben!

1. Bugatölcsér

A bugatölcsér egy igazán dekoratív növény, amelyet már most el kell ültetned ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhess benne. A legtöbb bugatölcsér növény lágyszárú évelő, azonban vannak közöttük egynyári növények is. Virágai a szivárvány megannyi színében pompáznak, melyek sok nektárt termelnek, így nagyon népszerűek a méhek, a pillangók, sőt, eredeti élőhelyükön a kolibrik körében is.

Amerikában az őslakosok olyan nagyra becsülték, hogy kulináris, gyógyászati és kulturális célokra is felhasználták. Készítettek belőle teát, használták kígyómarás ellen, és még a ruháikat is befestették vele.

bugatölcsér

A bugatölcsér nagyon különleges dísze lehet a kertnek. Fotó: Pixabay

A bugatölcsér szereti a napfényt és a meleget, talajban pedig a tápanyagban szegény, agyagos, termékeny és jó vízelvezetésű az ideális számára. A fajtól függően a bugatölcsér magassága a 15 cm-től akár 2,4 m-ig is terjedhet. Általában tavasszal vagy nyáron virágoznak, de egyes fajok ősszel is hozhatnak virágokat.

Nagyon érdekes jellemzője a kiemelkedő, terméketlen porzó, a sztaminódium. Ez akár nagyon hosszú és szőrös is lehet. Így a virágok úgy néznek ki, mint egy nyitott száj, egy bolyhos nyelvvel.

A bugatölcsér hajlamos a gombás fertőzésekre, mint amilyen például a levélfoltosság, a lisztharmat vagy a rozsda. Ezt könnyen meg tudjuk fékezni a megfelelő gombaölő szerek használatával. A bugatölcsér igényli a trágyázást, és a tápoldatozást is, melyre a tavasz vagy az ősz az ideális időpont. Évente ajánlatos megmetszeni a növényt, mely során el kell távolítani a beteg vagy sérült leveleket. Ezzel felfrissítjük a növényt, amely még több virággal fogja meghálálni a törődést.


Habár a bugatölcsér jól tűri a szárazságot, a nagy melegben igényli a rendszeres öntözést. A bugatölcsért többféle módszerrel is szaporíthatjuk, magvetéssel, rétegezéssel vagy osztással, a leghatékonyabb azonban a dugványozás.

A dugványozáshoz nem virágzó szárakat kell keresni, majd éles késsel le kell vágni 10-12 cm mélyen a levélcsomópont alatt. El kell távolítani az alsó leveleket és a felső levelek egy részét. A dugványokat gyökereztető hormonba kell dugni, és perlit és komposzt keverékével töltött edénybe ültetni. Amikor megjelennek a gyökerek, virágföldbe lehet ültetni növényeket.

2. Paprikavirág

A paprikavirág Brazíliában őshonos, egynyári dísznövény. Körülbelül 30 cm-es a magassága, levelei pedig igazán különlegesek, hiszen szív alakúak. Virágai piros, rózsaszín és lila színek mellett még megannyi árnyalatban pompáznak. Egész nyáron virágzik, így igazán közkedvelt. Akár a virágágyásban, akár a balkonládában is igazán jól mutat.

Gondozása egyáltalán nem nehéz, de igényli a rendszeres öntözést és a tápanyag utánpótlást. A kert napos részébe ültessük. Ha elszáradt virágait folyamatosan eltávolítjuk, az újabb virágok hozatalára fogja ösztönözni. Szaporítani magvetéssel lehet, amelyet február végén kell elvégezni.

3. Petúnia

A petúnia nem véletlenül népszerű, hiszen nagyon szép virág. Trombita formájú virágai elképesztően sokféle színben jelennek meg, és ráadásul a gondozása sem igényel túl sok feladatot. Ez a Dél Amerikából származó egynyári növény 25-30 cm magasra nő. Egyes változatoknak csüngő hajtásai vannak, amelyek akár az egy méteres hosszúságot is képesek elérni.

Egyes fajok virágai igazán gigantikusak, és akár a 10 cm-t is elérhetik. Vannak telt-virágú és rojtos szirmú hibridek is. A virágágyásban és virágládában is kitűnően érzi magát. Gondozása egyszerű, de ahhoz, hogy igazán szép lehessen, és sokáig csodálhassuk virágait, napos, meleg helyre ültessük, és rendszeresen távolítsuk el az elhalt virágokat. Ha rendszeresen visszavágjuk, megmarad a szép formája, és nem fogja benőni az egész kertet.

paprikavirág

A paprikavirág szív alakú levelei és virága is igazán különleges. Fotó: Pixabay

Jó a vízáteresztő képességgel rendelkező talajt biztosítsunk a számára, és védjük a széltől. A hideget egyáltalán nem bírja, így óvjuk meg attól is. A petúnia dugványozással vagy magról szaporítható. A magvetés legmegfelelőbb időpontja februárban van, de ha lemaradtunk róla, áprilisig még bepótolhatjuk.

A magokat tőzegalapú virágföldbe vessük és csak vékonyan takarjuk be földdel. Miután 3-4 levelet is növesztettek, ültessük cserepekbe, és ha jó az idő, ültessük ki a virágágyásba. A rendszeres öntözés és tápoldatozás nagyon fontos a petúnia számára. Nyáron akár többször is meg kell öntözni naponta, és hetente szüksége van tápoldatra is. Leggyakrabban a levéltetvek támadhatják meg, a fényhiány miatt pedig előfordulhat, hogy nem növeszt virágokat.

Ezeket a virágpalántákat neveld februárban

Ha azt szeretnéd, hogy a szabadföldbe csak jóval később vethető növények is minél hamarabb virágba tudjanak borulni, vesd el a magokat, és nevelj az otthonod védelmében palántákat.

1. Vesd el a lobélia magjait. Neki mindenképp fűtött helyiségre van szüksége a növekedéshez.

2. Az oroszlánszáj, vagyis a tátika magjaiból is februárban kezdj el palántát nevelni.

3. A begónia gumóit ültesd komposzttal töltött cserépbe. Tedd világos, fagymentes helyre, és várd, ahogy kibújnak az apró kis növények.

4. A dália gumóit is most kell cserépbe ültetned, és 10 Celsius-fokos helyiségben nevelgetned.

5. A krizantém és a muskátli magjait is most kezd palántázni.