Többek között ez jellemzi azokat, akik rendszeresen biztosítják szervezetük számára az ómega-3 zsírsavat, de az ómega-3-bevitelnek számos egyéb egészségügyi előnye is van. Legfőbb forrása a tengeri hal, amiből heti 200-300 grammot ajánlott megenni, Magyarországon azonban az átlagfogyasztás ennek kb. a nyolcada! Pedig az alábbiak miatt rendkívül fontos, hogy elegendő mennyiségű ómega-3-at biztosítsunk a szervezetünk számára.

1. Javuló koncentráció, jobb tanulmányi eredmények, hatékonyabb munkavégzés

A legújabb kutatási eredmények szerint a tengeri halakban lévő ómega-3 zsírsavak segítik a gyerekek agyának fejlődését, a jobb tanulmányi eredmények elérését, felnőttek esetében pedig javítják a koncentrációt, a feladatmegoldó képességet, és hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé. Javul továbbá a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működése. Az ómega-3-bevitel különösen fontos gyerekkorban, amikor a gyerekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik.


2. Támogatja a szív egészségét

Az ómega-3-bevitel nagyon hasznos a szív- és érrendszer számára, ezért gyakran ajánlják a szívbarát étrend részeként. Alacsonyan tartja a trigliceridszintet, ezzel védve az erek rugalmasságát, segítve a vérkeringést, ezáltal javítva a vérnyomást.

3. Szebb bőrt, ragyogóbb hajat eredményez

A megfelelő mennyiségű ómega-3-bevitelnek köszönhetően a bőrünk feszesebbé, hajunk ragyogóbbá válik. Ennek oka a természetes gyulladáscsökkentő hatás, amelynek következménye a jobb vérellátás s így az egészségesebb és ragyogóbb bőr és haj.

lazac

A lazac nagy koncentrációban tartalmaz ómega-3 zsírsavat és egyéb, a szervezetünk számára hasznos összetevőket – fotó: Shutterstock

4. Erősíti az immunrendszert

Az ómega-3 zsírsav támogatja szervezetünk immunrendszerét, ezáltal javul a hormonháztartásunk is. Emellett sokan a látás javulásáról is beszámoltak a rendszeres ómega-3-bevitel hatására.

Gyermekek esetében ilyen előnyökkel jár az ómega-3 zsírsav bevitele:

Egy 8-9 éves gyerekek körében végzett kutatás szerint a rendszeresen ómega-3-hoz jutó gyermekek 81%-a jobban olvasott, 67%-a jobban írt, 74%-a pedig jobb eredményeket ért el matematikából.

Az ómega-3 zsírsavak legjobb forrásairól ebben a cikkünkben olvashatsz.

Forrás: mindmegette.hu