A paprika sokunk kedvence, ráadásul igazán sok ételt tesz még ízletesebbé alapanyagként. A lecsó, a töltött paprika vagy a káposztával töltött paprika gyakran kerülnek az asztalainkra. A legjobb pedig, ha a kertünkből kerül a paprika az ételbe. Azonban egyáltalán nem mindegy, melyik növények lesznek a szomszédai a paprikának a kertünkben, ha bőséges és finom termést szeretnénk.
Ezt a négy növényt ültesd vagy vesd a paprika mellé
- A sárgarépa gyökerei segítenek a paprika számára ellazítani a talajt. Ráadásul lombjával árnyékot biztosít a paprika számára, így megvédi a talaj kiszáradását.
- A hagyma és a fokhagyma se álljon túl távol a paprikától. Mindkettő természetes rovarriasztó, így segítenek távol tartani a paprikától a kártevőket.
- A kukorica megvédi a paprikát a széltől és kellő árnyékot biztosít számára.
- A borsó megköti a nitrogént a talajban, amelyik fontos tápanyag a paprika számára.
Erre ügyelj, ha paprika van a kertedben
A paprikát termeszthetjük szabadföldben vagy magaságyásban is. A paprikát érdemes palántázni, melyek felneveléséhez nyolc hétre van szükség. Amikor a palánták már elérték az 5-6 lombleveles állapotukat, párosával ültessük ki őket a magaságyásba, vagy a kerti ágyásba.
A paprika nagyon hő-, fény- és vízigényes növény. Legjobban a vályogos talajt kedveli, azonban ha időnként érett komposztot adunk neki, azt bőséges terméssel fogja meghálálni. Akár több éven át is termeszthetjük ugyanabban a talajban.
A palántákat fellazított, betrágyázott talajba ültessük. A palánták ágyása köré húzzunk bakhátat, vagyis készítsünk egy árkot a kapával. Az árkokban meg tud maradni az eső- és az öntözővíz, így érdemes azt kéthetente alaposan feltölteni, hogy a növény kellő mennyiségű vízhez juthasson.
A palántákat májusban, a fagyosszentek után ültessük ki a kertbe, 30x30 cm távolságra egymástól. Mélységük egyezzen meg azzal a mélységgel, ahogyan palántaként az ültetőedényben voltak. A paprika nagyon igényli a rendszeres öntözést. Enélkül ne is álmodjunk bőséges paprikatermésről.
A paprika igényes a szomszédaira. Fotó: Shutterstock
A víz mellett sok is szüksége van. A paprika leginkább a nitrogént igényli, mely sokban segíti a növény fejlődését. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag. A paprika nagyon kényes a gyomokra, így rendszeresen meg kell tőlük szabadítani, különben nem fog szépen fejlődni.
Amint eléri a megfelelő érettségi szintet, le kell szedni a termését. Ha a szedéskor pattanó hangot hallat a kocsány, akkor tökéletes érettségi fokában szedtük le a paprikát.
Ezeket a növényeket ne neveld a paprika közelébe
Akadnak azonban olyan növények is, amelyeket még véletlenül sem szabad a paprika közelébe vetni, ültetni. Ne ültessük a paprikát káposztafélék vagy édeskömény közelébe. De a paprikát a kajszibarackfa közelébe se ültessük, mivel vannak olyan gombabetegségek, amelyek könnyedén át tudnak terjedni a gyümölcsfáról a paprikára. Éppen ezért nem árt, ha mielőtt belevágunk a veteményezésbe, utánanézünk, hogy melyik növénynek melyik lesz az ideális társnövénye. A legjobb, ha egy papírlapon előre megtervezzük, hogy mit hova fogunk vetni, ültetni. Így természetes módszerekkel védhetjük meg a növényeinket a különféle betegségektől és kártevőktől.
A paprikáról sem tudunk mindent
Van, aki az édes és van, aki az erőspaprikát kedveli. Azt, hogy a paprika édes vagy erős, a kapszaicin határozza meg. Azonban óvatosan kóstoljuk meg a paprikákat, ha rá akarunk jönni, melyik milyen, ugyanis a paprika húsának szár közeli része erősebb, mint a hegye. Ennek az oka, hogy itt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben kapszaicint.
A paprika csípősségét a Scoville-egységgel határozzák meg. Ez a paprika kapszaicin tartalmát mutatja meg. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100-150 Scoville-egység. A világ legerősebb paprikáját kizárólag kesztyűben lehet megérinteni, különben nagyon hosszú ideig okoz égő érzetet az őt megérintő kezén. Ez a paprika Ausztráliában található, egy gilisztatenyésztő telep közelében. Állítólag az onnan elfolyó víz kitint tartalmazott, mely nagyban hozzájárulhatott a paprika ilyen szintű erősségének kialakulásához. Ez a chili 1,4 millió Scoville-egységet tartalmaz.
A 20. századig csakis csípős paprika volt a szegedi paprika, ám ekkor találtak egy nem csípős palántát, és ez lett az édes paprika palánták első tagja. Azóta jóval többet forgalmaznak az édes szegedi paprikából, mint a csípős változatból.
De a paprika nem csupán a nyelvünket csípi. Még fegyverként sem utolsó. Indiában például a paprikagránátot használják könnygázgránátként, de a paprikaspray sem véletlenül vált be, mint önvédelmi fegyver.
De nem csupán kapszaicint tartalmaz a paprika, van még benne bőven kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és réz. Nem is beszélve az óriási mennyiségű C-vitaminról.
Paprikában gazdag kertet kívánunk!