Ha azt szeretnéd, hogy már kora tavasszal csodálatos virágok nyíljanak a kertedben, ezeket a kétnyári növényeket most kell elvetned. A százszorszép, a nefelejcs és az árvácska is csak arra vár, hogy elvesd a magjait, és elsőként gyönyörködhess bennük, amikor majd elmúlik a tél.

Miért kétnyári egy növény?

Azokat a növényeket nevezzük kétnyáriaknak, amelyek az elvetésük évében csak leveleket fejlesztenek, viszont virágot csak a következő évben hoznak. A legismertebb kétnyári növények a százszorszép, a nefelejcs, az árvácska, a sárga viola, a holdviola vagy a szakállas szegfű.

A zöldségfélék között is akad ilyen, mint például a cukorrépa, a fejeskáposzta, a sárgarépa, a vöröshagyma. De a zöldségfélék esetében nem kell egy évet várnunk rájuk, hiszen a hasznos részük, úgy, mint a káposztafej, a hagyma, vagy éppen a répagyökér, már az első évben kifejlődnek, azonban ahhoz, hogy magot is nyerhessünk a növényről, még egy nyarat kell megélnie.

A kétnyári virágok azért hasznosak, mert ha most elvetjük a magjaikat, akkor rövid idő alatt kikelnek, és takarás mellett átvészelik a telet, hogy azután tavasszal gyönyörű virágjaikkal örvendeztessenek meg bennünket.

százszorszép

A százszorszép nem véletlenül kapta ezt a nevet. Fotó: Shutterstock

Százszorszép

A százszorszép biztosan nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen igazán gyönyörű virág. A kerti százszorszép a fészkesek családjába tartozik, és Európában és Kis-Ázsiában őshonos. A franciák húsvétkának hívják, a németek pedig „libavirág" néven említik, ami arra utal, hogy gyakran nyílik libalegelőkön. Angol neve „a nappal szeme", mely nevet azért kapta, mert estére becsukja sárga virágait.

A százszorszép lágyszárú, évelő növény, de kétnyári növényként termesztik, azaz az egyik évben vetik, a másik évben nyílik. Virágai leginkább fehér, rózsaszín és sárga színekben nyílnak, és 15 és 40 cm közötti lehet a magasságuk. Egészen júniusig virágzik. Kedveli a napos, félárnyékos helyet, a szárazságot viszont nehezen viseli, így fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Kéthetente szükséges tápanyaghoz juttatni, elnyílt virágait pedig érdemes eltávolítani.

Az évelő fajtákat tőosztással szaporíthatjuk tavasszal vagy ősszel, míg a kétnyári fajtákat magvetéssel szaporítjuk. A magokat júliusban és augusztusban kell elvetni, és nem szabad betakarni, mert fényre csíráznak. A földjét azonban mindig tartsuk nedvesen. 6-8 nap múlva kelnek ki a magok, majd 3-4 hét múlva kezdenek előbújni a kis növények.

Nefelejcs

De ne feledkezzünk meg a kék nefelejcsről sem. Nem is hagyná, hiszen ismerjük a mondást, "Kék nefelejcs, el ne felejts!" Sokszor mondta ezt a nagymamám, akinek kedvence volt ez a gyönyörű kis virág. Nem véletlen, hogy sokakat megihletett és szívesen látják a kertjükben, hiszen amellett, hogy szép, nagyon egyszerűen gondozható is.

nefelejcs

Kék nefelejcs, el ne felejts! Fotó: Shutterstock

Kétéves növény, amely az első évben kihajt, de virágot csak a második évben hoz. A nefelejcs bokros növekedésű, magassága 25 cm körüli. Április végétől május végéig virágzik. A legismertebb a kék változata, de lehetnek fehér, vagy rózsaszín virágai is. A nefelejcs önvetéssel is képes szaporodni, mivel a növények virágzásuk után elhalnak, és elszórt magjaikból új növények hajtanak ki.

A nefelejcs a félárnyékos helyet kedveli, az erős napsütés hatására ugyanis gyorsan elnyílnak a virágai. A nyirkos, tápanyagban gazdag talajt igényli, ezért ültetés előtt érdemes komposztot keverni a földjébe. A nefelejcs számára fontos a kellő mennyiségű víz, ezért rendszeresen kell öntözni. Azonban ügyeljünk rá, hogy a növény ne legyen vizes, hanem csak a talaját locsoljuk.

Ha magról szeretnénk szaporítani, július végén vagy augusztus elején érdemes elszórni a magokat. A növényeket azonban télen takarjuk be a fagyok ellen. Az első évben csak leveleket növeszt, de a második évben már csodás virágszőnyeggel ajándékoz meg minket.

árvácska

Az árvácska milliónyi színével ragyogja be a kertet. Fotó: Shutterstock

Árvácska

Az árvácskának számtalan színváltozata fellelhető, így nagyon kedvelt növény a kiskertekben is. Nagyméretű virágai selymes felületűek, és igazán szépen díszítik a balkonládákat. A világos vagy félárnyékos helyet kedveli. Az árvácska számára fontos a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj. Az árvácska mérsékelt öntözést igényel. Magról nagyon könnyen szaporítható, amelyet kora tavasszal vagy a nyár vége felé vethetünk el.