Habár a tavasz és a nyár majd csak jövőre teszi újra tiszteletét, ősszel sem állhat meg az élet a veteményesben. Már csak azért sem, mert ha most duggatjuk a fokhagymát, már kora tavasszal fel tudjuk használni a konyhában. Ráadásul az ilyenkor duggatott fokhagyma jóval nagyobb és fejlettebb lesz, mint ha tavasszal ültetnénk el a hagymákat.

Ha pedig nincs kertünk, akkor a balkonládában is kiváló helye van, így akkor sem kell lemondanunk a finom, friss fokhagyma adta örömökről. Ráadásul nem csupán enni érdemes, ebben a cikkünkben olvashatsz róla, hogy milyen sok hasznot nyújt a kertben is. Így hát ne foszd meg magad a fokhagyma áldásos hatásától és adj neki helyet a kertben, vagy a balkonládában.

Így legyen friss fokhagymád akkor is, ha nincs kerted

Október végéig még el tudjuk duggatni a fokhagymát, hogy aztán a téli, hideg napok előtt legyen még ideje gyökeret ereszteni, és tavasszal már korán ki tudjon hajtani. Azonban, ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a fokhagymáról.

fokhagyma friss közeli

A fokhagymát a balkonládában is meg tudod termelni magadnak. Fotó: Pixabay

Az erkélyre vagy az ablakpárkányra kihelyezett balkonládák is kiválóan alkalmasak ugyanis arra, hogy fokhagymát neveljünk bennük. Azonban nagyon fontos, hogy nem beltéren kell tartani a balkonládát, hanem odakint. A balkonládát tegyük napos helyre, és a szétszedett fokhagyma gerezdeket duggassuk 10 cm tőtávolságra és körülbelül 8 cm mélyen. Mivel balkonládába duggatunk, fontos, hogy minél mélyebbre kerüljön a hagyma.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a fokhagyma öntözéséről, és ne hagyjuk kiszáradni a balkonládában a talajt. Azonban ne pangjon a víz, mert az télen meg tud fagyni, és vele a fokhagymánk is. A föld legyen jó vízáteresztő képességű, és a balkonláda alján el tudjon távozni a felesleges víz.


Tavasszal, amikor megjelennek a hajtáscsúcsok, már több tápanyagra lesz szüksége a fokhagymának, így ekkor kéthetente tápoldatozzuk, és legalább kétnaponta öntözzük meg. Nem kell megvárni, amíg kifejlődik a fokhagyma, hiszen már a zöld levelekből is levághatunk egy-egy szálat, de persze csak olyan mértékben, hogy több maradjon a növényen, mint amennyit levágtunk. A levágott levelet nyugodtan aprítsuk bele ételeinkbe, salátákban is kiváló lesz, és zsíros kenyérre szeletelve is csodálatos íze van.

Ha a fokhagyma virágszárakat kezd növeszteni, akkor azokat feltétlenül törjük ki, hogy a fejképzésen legyen a hangsúly. Akkor takaríthatjuk be a fokhagymát, amikor a levélszár nyaki része barnulni és fonnyadni kezd. A zsenge hajtásokat már májustól fogyaszthatjuk.

Így ültesd a fokhagymát ősszel

A fokhagymát általában tavasszal szoktuk elültetni, ám van őszi fokhagyma is. Ráadásul ez a fajta a tavaszi társánál jóval nagyobbra képes nőni, de hogy valami rosszat is mondjunk róla, sajnos kevesebb termést hoz.

Az őszi fokhagymát késő ősszel kell ültetni, hogy nehogy kárt tegyen a fagy a fokhagyma frissen kihajtott leveleiben. Éppen ezért leginkább október az ideális ültetés ideje. Nem érzékeny a földjét illetően, de szereti a tápanyagban gazdag talajt. Öntözni is csak száraz idő esetén kell, azonban gyomláljuk rendszeresen a fokhagymát.

A fokhagymát gerezdekre szedve lehet ültetni .Mindig a szár résszel lefelé ültessük el a gerezdeket. Addig, amíg a tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5 - 6 cm, addig az őszi fokhagymát ennél mélyebbre, körülbelül 8 cm-re kell ültetni. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot.

fokhagyma közeli

A fokhagyma nem csak az egészségünknek, a kertünknek is nagy segítség lehet. Fotó: Pixabay

A fokhagyma titkai

A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is. Némely ókori nép szerint varázserővel rendelkezik, az egyiptomiak pedig szent növényként tisztelték. Már a középkorban is felismerték gyógyító és tisztító erejét. Sokan emiatt a fokhagyma gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A fokhagyma a hiedelem szerint távol tartja az ártó szellemeket, a vámpírokat és a pestis ellen is védelmet nyújt.

Az egyiptomi piramisok építői is szívesen fogyasztották, mivel úgy tartották, hogy erősebbek lesznek általa. A fokhagyma afrodiziákumként is megállja a helyét. Palesztinában friss házasok esetén a vőlegény gomblyukába helyezett fokhagymával próbálták garantálni a nászéjszaka és a boldog házasság sikerét. Először Louis Pasteur jegyezte le, hogy erős antibakteriális és gombaellenes hatása van.

Később megállapították, hogy allicin nevű vegyülete ráksejtellenes tulajdonsággal bír. A fokhagyma azonban még rengeteg pozitív hatással rendelkezik. Van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. Jellegzetes illatát az ajoén nevű kéntartalmú anyagnak köszönheti.

A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása van. Ezen kívül segíti az emésztést, bélféregűző hatása van, és segíti az epe- és a máj működését. Nem csak a főzésben, a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban antimikrobiális hatásai, vérhígító és vértisztító hatása miatt.

A fokhagymának tehát helye van a mindennapi étkezéseinkben, és természetesen a balkonládánkban, vagy a kertünkben.