Kiskorunkban azt tanultuk, hogy mindent meg kell mosni, mielőtt azt megennénk. Először is, még evés előtt természetesen a kezünket, jó alaposan, de a zöldségek, gyümölcsök, a tojás, sőt, még a hús sem úszhatta meg a mosást. De vajon változott azóta a helyzet? És mi van azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket megfőznénk? Vajon mindegyiket meg kell mosni?

Azt gondolhatnánk, abból származik a kisebb baj, ha a biztonság kedvéért mindent megmosunk. Ez azonban egyáltalán nem így van. A mai vélemények szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek esetében kifejezetten ártalmas, ha megmossuk őket. Azonban egyvalami nem változott. Minden étkezés előtt és mielőtt főzni kezdenénk, nagyon fontos, hogy alaposan mossunk kezet, és minden eszköz tiszta legyen, amit felhasználunk.

Nem mindent élelmiszert szabad megmosni, sőt, sokszor ártunk is vele!

Vegyük hát sorra, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nem kell, vagy csak bizonyos esetekben szabad megmosni evés, vagy főzés előtt.

nyers hús mosás csap

A nyers húst nem szabad megmosni, hiszen azzal nagyon sok baktérium szóródhat szét a pult környékén. Fotó: Shutterstock

1. Tojás

Ez ugyanolyan örök vita, mint hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Van, aki esküszik rá, hogy a tojást fertőtlenítővel alaposan meg kell mosni, és csak úgy kerülhet a hűtőbe vagy az ételbe, mások viszont mosás nélkül tárolják és használják fel. De vajon mit mondanak a szakemberek?

A tudományos vélemény az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el.

2. Nyers hús

A legtöbbünket úgy tanították meg főzni, hogy a nyers húst bizony alaposan meg kell mosni főzés előtt. Azonban a legújabb vélemények szerint ezt nem hogy nem kell megtenni, de egyenesen veszélyes is. Manapság ugyanis már nem kell attól tartani, hogy esetleg bármilyen szennyeződés van a húson, mint a régi időkben, amikor a házi vágások során akár homok, fű és egyéb, nem kívánatos dolgok is kerülhettek rá, hiszen a boltoknak nagyon szigorú előírásokat kell betartaniuk.

A hús felszínen lévő baktériumok a bőrünkön és a mosogató környékén is el tudnak terjedni a mosás során kifröccsenő víz miatt, így veszélybe sodorhatjuk magunkat, ha megmossuk a nyers húst. A főzés, sütés, párolás hatására a megfelelő hőfokon a baktériumok el fognak pusztulni, így jobban járunk, ha nem mossuk meg a nyers húst.

Az is nagyon fontos, hogy a hússal érintkező összes eszközt nagyon alaposan mossuk el, így a késeket, vágódeszkákat is. Ha az adott eszközt nyers hús esetében használtuk, ne hagyjuk utána a pulton, és ne használjuk például a saláta felaprítására, mivel úgy rengeteg baktérium kerülhet rá arra az ételre, amit utána hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztunk. Szintén elengedhetetlen, hogy főzés után ne csak elmosogassunk, hanem a konyhapultot, a sütőt, a tűzhelyet is alaposan fertőtlenítsük le, és ne feledkezzünk meg a csempéről sem.

3. Hagyma

A hagymát, mint ahogy minden olyan zöldségfélét, amin több rétegű héj van, felesleges megmosni, hiszen védi a héj. Azonban ártani nem ártunk vele, ha mégis úgy érezzük komfortosan magunkat főzés közben, ha megmossuk a hagymát. A fokhagymánál is hasonló a helyzet, de ott a vízzel még az értékes olajokat is lemossuk, ezért nem érdemes a vízcsap alá tartani.

4. Gomba

A gombát alaposan meg kell tisztítani, de csak száraz törlővel, vagy éppen csak egy pillanatra  a folyó víz alá tartva, mert különben nagyon sok vizet szív magába, szét fog esni főzés közben és a finom ízét is el fogja veszíteni.

5. Rizs

Régen hosszú időn át kellett válogatni a rizst, hiszen gyakran került bele szennyeződés. Majd a hosszas válogatás után jött a hosszas mosás, egészen addig, míg a rizsről leöntött víz teljesen átlátszó nem lett.

tojás mosás csap

A tojást csak közvetlenül a fogyasztása előtt érdemes megmosni. Fotó: Shutterstock

De sajnos így a keményítőt is kimossuk belőle. Manapság a rizs már sok esetben előfőzött, zacskóban van, így oda már megtisztítva kerül, így nem érdemes átmosni, vagy leönteni róla a főzővizet, hiszen úgy a finom ízét is le fogjuk mosni.

Amit feltétlenül meg kell mosnod

1. Zöldfűszerek

Akár otthon, a balkonládában vagy a kertben termesztjük, akár vásároljuk, fontos, hogy mielőtt felhasználnánk, feltétlenül mossuk meg hideg vízzel a zöldfűszereket. Ezekre a növényekre ugyanis számtalan bogár repül, hozzájuk érhetnek a házikedvenceink is, és nagyon sok homok is megtelepedhet rajtuk. Ezért érdemes használat előtt alaposan megmosni, esetleg beáztatni őket.

2. Aszalványok

Habár azt gondolhatnánk, hogy az aszalt gyümölcsöket és a dióféléket nem kell megmosni, ez nem így van. Gyakran ugyanis a zacskóban árusított diót és aszalványokat vegyszerekkel permetezik le, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek, amelyeket érdemes lemosni róluk fogyasztás előtt. A házi aszalványokra és az otthon szedett dióra természetesen ez nem vonatkozik.

3. Rák és kagyló

A rákokat és kagylókat akkor is meg kell mosnunk, ha fagyasztva vettük meg, hiszen így elkerülhetjük a különféle fertőzéseket, és azt is, hogy héjdarabok maradjanak az ételen.

4. Konzerv zöldségek

A konzervek tetejét érdemes felbontás előtt mosószeres vízzel átmosni, majd tiszta vízzel leöblíteni és szárazra törölve kinyitni, mert nagyon sok szennyeződés lehet rajtuk, ami a nyitáskor a tetőről belekerülhet a dobozba.

A konzerv kukoricát, borsót, babot érdemes átmosni főzés előtt, hiszen úgy el fogja veszíteni a doboz miatti kissé fémes ízét. A legtöbb előre csomagolt saláta esetén rá van írva, hogy azt már megmosták, de érdemes azokat is újra átmosni, így egészen biztos nem maradhat benne semmilyen szennyeződés, amit nem szeretnénk.

5. Zöldségek és gyümölcsök

Mivel a vásárolt zöldségek és gyümölcsök hosszú utat tesznek meg addig, amíg a betakarítási helyüktől eljutnak a boltokba, piacokra, számtalan kéz érinti őket. Ezért nagyon fontos, hogy fogyasztás vagy felhasználás előtt alaposan mossuk meg őket. Sok esetben bevonattal védik, hogy minél később romoljon meg, amelyet szintén le kell mosnunk róla, mielőtt elfogyasztanánk, de ezt soha ne vegyszerrel tegyük.

Mivel a gyümölcsök és zöldségek héja sok esetben porózus, a vegyi anyagok felszívódhatnak. Mosás után érdemes papírtörlővel áttörölni a zöldségeket, gyümölcsöket. Azokat a gyümölcsöket is meg kell mosni, amelyeknek nem esszük meg a héját, mint amilyen a dinnye, a narancs, a banán, hiszen a hámozás során a kezünkről számtalan baktérium kerülhet a gyümölcsre.