Ez az apró kis virág minden kertben ott van, anélkül, hogy mi vetettük vagy ültettük volna oda. Gyönyörű látvány, amikor tele van vele a fű. Mégis, sokan azt szeretnék, ha jóval kevesebb lenne belőle a kertjükben, és inkább csak fűszálak alkotnák a gyepet. Pedig nem csak szép, de még nagyon hasznos is ez a gyönyörű kis virág. Nem véletlenül hívjuk százszorszépnek sem.

A növényhez gyógyító hatása mellett, több népi hiedelem is kapcsolódik, így például állítólag képes tiszta, hűséges és valódi szerelmet hozni az ember életébe. Azt is szokták mondani, „ha szerelemre vágysz, legyen a zsebedben százszorszép virág".

De a százszorszéppel szokás tesztelni a szerelmet is. A "Szeret, nem szeret" jóslást ugyanis a százszorszéppel szokták végezni. A virágainak tépkedésével tudjuk meg, hogy szerelmünk vajon ugyanazt érzi, mint mi, vagy sem. Ha a szirmok száma páratlan, akkor bizony kölcsönös a vonzalom.

százszorszép virág

A százszorszép megmondja, szeret, vagy nem szeret. Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a százszorszépet

A százszorszép egy hétköznapi évelő virág, de egyben gyógynövény is. A százszorszépnek nagyon sok nevet adtunk. Ez is annak a jele, hogy ezt a gyönyörű kis virágot bizony nagyon sokan szeretik. Apró pere, boglár, boglárka, bojtika, bojtocska, csibevirág, földi pere, gombocska, gombostűvirág, gyopár, kicsinynadályvirág, kisebbiknadály, kisnadályfű, nadály, ősziboglár, pászkamorzsa, péra, pere, perevirág, pipifű, pityerfű, rózsa, murvairózsa, murvai rózsácska, szikrairózsa, szikrai rózsácska, szikrázó rózsácska, rukerc, százforint, százszorszép, százszorszépvirág, százszorszéprukerc, sztokrásza, tavaszhozófű, tavaszifű, vadszázszorszép. Ezek mind ennek az aprócska virágnak az elnevezései.

A franciák húsvétkának hívják, a németek „libavirágnak", mivel gyakran találkozhatunk vele a libalegelőkön. Az angol neve „a nappal szeme", hiszen ez a csodás virág éjszakára becsukja kis szirmait, melyeket nappal újra kibont.

A százszorszéppel találkozhatunk az udvaron a fű között, a réteken, anélkül, hogy mi vetettük vagy ültettük volna oda. Nagyon sokat bíró növény, mely a legmostohább körülmények között is virágzik.


Olyan sok helyen fordul elő, hogy a százszorszépek teszik ki a világ virágzó növényeinek 10 százalékát. A legtöbb fehér szirmú, de létezik piros, rózsaszín, citromsárga és lila is.

Egész Európában és Ázsiában honos, és egyre több kertben található meg hazánkban is. Egy régi szokás szerint százszorszépből font koszorút tettek a gyermekek párnája alá, hogy megvédjék őket a különféle betegségektől. A százszorszép az őszirózsafélék családjába tartozik. Bolyhokkal borított, egyetlen virágban végződő, levéltelen szára akár 15 cm magasra is megnőhet, a friss, fiatal leveleknek és a virágkelyheknek kellemes, aromás, érett ízük van.

A százszorszép áprilistól novemberig szinte állandóan virágzik. Fontos tudni, hogy a százszorszép virágait közvetlenül szürkület előtt, a becsukódást megelőzően érdemes leszedni, mert így őrizhetők meg leginkább a hatóanyagai.

Erre használd a százszorszépet

A százszorszépből készíthető tea, amely kiváló a légúti megbetegedések, hörghurut, arcüreggyulladás, köhögés esetén. A százszorszépből készített tea csillapítja a menstruációs fájdalmat, javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő, valamint enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Emellett izzasztó és enyhe tisztító hatása is van, vértisztító kúrákhoz is hatásos, de kezelnek vele reumát vagy köszvényt is. Köhögés ellen szintén hatékony, mivel segít a fulladásos rohamokon. A teát magunk is el tudjuk készíteni. Ehhez szárítsunk meg egy maréknyi virágfejet, majd áztassuk 10 percre forró vízbe. Ezután szűrjük le és miután kihűlt, adjunk hozzá mézet.

A százszorszép gyógyhatású összetevőket, nyálkaanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat, cserzőanyagokat, triterpén szaponinokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, inulint és cukrot tartalmaz.

Főzzünk százszorszépteát, mártsunk bele egy kendőt, és helyezzük az ekcémára, sebekre. De akár tinktúrát is készíthetünk belőle. 30 g szárított virágot tegyünk jól záródó üvegbe, 1,5 dl tiszta vodkával, vagy minőségi házipálinkával öntsük le, és hagyjuk állni 10 napig. Szűrjük le és az anyagcsere élénkítésére fogyasszunk naponta 3x20 cseppet. A százszorszépet dísznövényként is szokás termeszteni, általában fű közé ültetve.

A százszorszép támogatja a májműködést, és segít epe- és lépbetegségek esetében is. Belsőleg kiválóan alkalmazható légzőszervi betegségekben, mivel segíti a nyák felköhögését. A százszorszép emellett kiváló gyulladásgátló, összehúzó és sebgyógyító hatású. A leveleiből készült kivonata az érfalak elzsírosodása ellen használható. Enyhe vizelethajtó, emiatt segíthet a húgyutak gyulladásakor és vesegyulladásban.

százszorszép virág

A százszorszép csodás gyógynövény. Otthon is készíthetünk belőle teát és krémet. Fotó: Shutterstock

Külsőleg alkalmazva javítja a sebgyógyulást. Összehúzó hatású, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén enyhíti a fájdalmat. Betehetjük fürdővízbe, illetve a főzetéből pakolást készíthetünk. Hathatós segítséget nyújt nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, különböző bőrbetegségek, ekcéma, sömör, pikkelysömör, kiütések vagy akne esetén. Öblögetőként is kiváló, hiszen remek a garat- és ínygyulladásra. Mivel a százszorszép enyhén, szinte észrevétlenül fejti ki hatását, gyakran adagolják különböző gyógynövénykeverékekhez.

A százszorszépből készített krém segít az izomfájdalmakat enyhíteni. A krémet saját magunk is el tudjuk készíteni. Ehhez egy marék virágfejet tegyünk kevés olívaolajba és hagyjuk két hétig napos helyen állni. Ezután tegyük az üveget forró vízbe és teáskanalanként adagoljunk hozzá méhviasz-darabkákat, egészen addig, amíg krémszerű állagú nem lesz. Ezután vegyük ki a forró vízből és cseppentsünk bele 10 csepp levendulaolajat.

De akár frissen is fogyaszthatjuk a százszorszép fiatal leveleit, melyek kiválóak a salátához adva, sőt, még az anyagcserét is serkenthetik. De még a kapribogyót is pótolhatjuk a százszorszép bimbójával, ha azt sós vízben áztatjuk, majd felöntjük tárkonyecettel.

Az azonban nagyon fontos, hogy csakis olyan helyen gyűjtsük be a növényt, ahol biztosak vagyunk benne, hogy nem kezelték növényvédőszerekkel. Ne szedjük forgalmas út mellett sem. Éppen ezért fontos, hogy ne irtsuk ki a százszorszépet a füvünkből, hiszen nagyon sok mindenben segíthet nekünk. Azonban arra ügyeljünk, hogy csakis százszorszépet gyűjtsünk, nehogy valamilyen mérgező növény kerüljön a tányérunkra, poharunkba. Aki pedig allergiás az őszirózsafélékre, az ne fogyasszon százszorszépet sem.

Százszorszépben gazdag kertet kívánunk!