Ha az nem lenne elég, hogy pillanatok alatt el fog múlni a nyár és hamarosan már megint jóval hamarabb sötétedik, akkor még egy plusz ráadásként, ismét itt vannak a poloskák. Ezek azok az élőlények, amelyeket igen kevesen kedvelnek, már ha akad egyáltalán valaki, aki a szívébe tudja őket zárni. Ugyanis mindenhol ott vannak, és az illatuk finoman szólva sem csalogató.

Sokszor csak a jellegzetes szaguk hívja fel rájuk a figyelmet, de nagyjából mindenhol ott vannak a poloskák, a kertben, a házban, a szekrény mögött, a függönyön. Nyáron a kiskertben a zöldségek és gyümölcsök szívogatásával okoznak kárt, majd a nyár vége felé az otthonunkban hagynak maradandó nyomokat.

Napjainkban drámaian növekszik az idegenhonos fajok száma az egész világon, így hazánkban is, az elmúlt 30 évben pedig kiugróan felgyorsult az inváziós poloskák terjedése.

Amit a poloskáról tudni érdemes

Hazánkban 2000-ben jelent meg a világszerte komoly növénykártevőnek számító zöld vándorpoloska. Ez leginkább a paradicsomon okoz károkat, azonban 2004-ben csatlakozott hozzá a nyugati levéllábú-poloska is, amely a tujákat és a fenyőket pusztítja, és szívesen vendégeskedik otthonainkban is. Az egyik legújabb jövevény pedig immár tizedik éve zaklat minket jelenlétével, ő pedig nem más, mint az ázsiai márványpoloska.

ázsiai márványpoloska

Az ázsiai márványpoloska hatalmas károkat tud okozni a kertekben. Fotó: Shutterstock

Ahogy pedig közeleg az ősz, úgy kezdenek el behúzódni az otthonaikba, ahol kárt nem okoznak, azonban tömeges jelenlétük roppant kellemetlen lehet, és ne feledkezzünk meg a szagukról sem.

Magyarországon körülbelül 900 poloskafaj él, melyek közül 20–30 lehet idegenhonos. A zöld vándorpoloska a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó, kártevő rovar. A kifejlett állat körülbelül 1 centiméter hosszú. A teste pajzs formájú, a színe világoszöld.


Az ázsiai márványpoloska is a címeres poloskák családjába tartozik, és a vándorpoloskához hasonlóan növényekkel táplálkozik. Szintén kártevő rovar, melynek mérete 1,7 centiméter, színe barnás, a márványhoz hasonlóan erezett, és igazán gyakori vendég az otthonunkban.

Mindkét faj szúró-szívó szájszervét használja a tápanyagok kinyeréséhez. Átszúrják a növényi szövetet, befecskendezik a rothadást előidéző nyálukat, amelytől a növény a szúrás helyén megpuhul. Ezzel a módszerrel ki tudják szívni a tápanyagot tartalmazó nedveket.

Az imágók és a lárvák is károsíthatják a növényeket. Amíg a növény levelei és a hajtásai csak károsodhatnak, addig a bimbók, a virágok és a magkezdemények akár teljesen el is halhatnak a károkozásuk miatt. Mivel a szúrás helyén különböző kórokozók jutnak be a növénybe, az általuk megtámadott zöldségek és a gyümölcsök alkalmatlanná válhatnak az emberi fogyasztásra. Ráadásul a poloska bűzmirigyének és emésztőnedvének váladékával, valamint ürülékével is beszennyezi a termést.

A zöld vándorpoloska elsősorban a zöldségeket eszi, de fogyaszt gyomnövényeket is. 
Az ázsiai márványpoloska komoly mezőgazdasági kártevő.

Ezt tedd a poloskák ellen a kertben és az otthonodban

1. A leginkább környezetbarát módszer a poloskák összegyűjtése, azonban nagyon sok esetben olyan magas számban jelennek meg, hogy ez nem megoldható. Ha kevesen vannak, a begyűjtéshez használjunk egy mosószeres vízzel félig töltött edényt.

2. De a növények is segíthetnek. Bizonyos növények ugyanis vonzzák a poloskákat, így sokkal könnyebb őket onnan begyűjteni. Erre a gabonák a legalkalmasabbak. Amikor a gabona kalászt növeszt, odavonzza a poloskákat, így már könnyen össze tudjuk gyűjteni őket.

3. A menta, a fokhagyma és a bazsalikom állítólag riasztja a poloskákat. Így, ha ültetünk belőlük a veteményesbe, kisebb eséllyel lesz kedvük a poloskáknak ellátogatni hozzánk. A Dél-Ázsiában és Indiában őshonos indiai orgona, avagy neem magjaiból készült olaj azadirachtin hatóanyagú, rovarölő hatású természetes anyag. Körülbelül 7–10 napos időközönként, legalább háromszor megismételve permetezzük le a növényeket a neemolajos permetszerrel.

4. A poloskák természetes ellenségei az énekesmadarak, akik szívesen fogyasztják őket, és fiókáikat is ellátják a kifejlett poloskákkal és lárvákkal is. De a denevérek is szívesen csökkentik a poloskák számát. Minden egyes verébméretű énekesmadár 1 kiló rovart pusztít el, így hát védjük őket, és természetesen a denevéreket is.

A márványpoloska természetes ellensége, a szamurájdarázs is megjelent már hazánkban. Ez a parazitoid darázsfaj a poloskák petéibe helyezi saját petéit, így a márványpoloskák 90 százalékát elpusztítja.

5. Készítsünk 1/3 rész tej és 2/3 rész permetszer egyvelegével permetszert, és ezzel permetezzük le a poloskák által kedvelt helyeket. A permetléhez 10 dkg szárított chilit tegyünk 1 liter vízhez, és adjunk hozzá néhány csepp mosogatószert vagy szappanos vizet!

6. A rovarháló is segíthet megvédeni a kertünket és az otthonunkat a poloskákkal szemben. Hátránya a kertben alkalmazva, hogy sajnos a beporzókat is távol tarthatja. Otthonainkat védjük szúnyoghálóval a poloskák ellen. De nagyon fontos, hogy tömjük be az ajtók és az ablakok melletti réseket, mivel azokon át nagyon könnyen be tud jönni a poloska.

7. Ne kézzel fogjuk meg a poloskát, mert hosszú ideig nem fogunk tudni megszabadulni a szagától. Használjunk papír zsebkendőt, vagy gumikesztyűt.

8. Ha befújjuk az ajtó- és az ablakkereteket fokhagymás spray-vel, az is elveheti a poloskák kedvét.

poloska

A poloska kellemetlen és szagos vendég az otthonainkban, így tegyünk meg mindent, hogy ne juthasson be. Fotó: Shutterstock

9. Ha a kertben szárítjuk a ruhákat, mindenképp ellenőrizzük le, mielőtt bekerülnek az otthonunkba, hiszen ott is elbújhatnak a poloskák.

10. Az sem mindegy, milyen fény világít az otthonunkban. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai arra keresték a választ, hogy milyen módon lehet elvenni az ázsiai márványpoloska kedvét attól, hogy otthonunkba látogasson. Az ázsiai márványpoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja. Így néhány színt már látnak, ezért sajnos meg tudják találni a számukra izgalmas zöldségeket és gyümölcsöket.

A kísérletekből az is kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza, vagyis az emberi szem számára piros és sárga fényeket kedvelik a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább. Az ellenük való küzdelem fontos eszköze tehát, hogy kerüljük otthonainkban a hullámhosszakban gazdag, hideg fehér fényű lámpákat, és inkább a meleg fehér fényűeket használjuk.

11. Szerezzünk be egy félliteres, fúvófejes flakont. Töltsük meg félig langyos vízzel, és keverjünk bele fél kávéskanál ecetet és egy kávéskanál szódabikarbónát. Rázzuk fel alaposan és már készen is állunk a bevetésre. Fújjunk be vele minden olyan felületet, ahol be tudnak jutni az otthonunkba, legyen szó ajtókról, ablakokról. Alaposan spricceljük körbe a nyílászárókat, és nyugodtan fújjunk belőle a padlóra is, az ajtó előtti területeken. Ez a szer hosszú időre távol fogja őket tartani az otthonunktól.

Azonban gondolnunk kell arra is, hogy a cikket esetleg poloskák is olvashatják, megbújva a vállunk mögött, így azért, hogy nehogy a diszkrimináció vádjával illessenek minket, meg kell említenünk, hogy léteznek hasznos poloskák is. A kéttüskés poloska például segít a hernyók elpusztításában.