A rozmaring fűszer- és gyógynövényként is jelentős, a népi gyógyászatban számos módon alkalmazzák, és egyre több tudományos kutatás foglalkozik feltételezett gyógyító erejével, ráadásul nagyon sokféleképpen felhasználható.

Jótékony hatásait már az ókorban is ismerték, mágikus növénynek tartották. A görögök az istenek fűszereként tartották számon. Úgy vélték, hogy elűzi a rosszkedvet és frissíti a memóriát. Annyira hittek a rozmaring tanulásra gyakorolt jótékony hatásában, hogy az athéni iskolákban a tudósjelöltek gyakran viseltek rozmaringkoszorút – ez a tudós lét egyik fontos jelképe is volt.

A rozmaringban látták a fiatalság titkát is, ezért egy kis szelencében maguknál hordtak néhány rozmaringlevelet, és rendszeresen szagolgatták, hogy megőrizzék fiatalságukat.


Tényleg csodanövény

Magas vas-, kalcium-, kálium-, A-, B-, valamint E-vitamin-tartalmának és a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a rozmaringnak valóban rengeteg jótékony hatása van. Fokozza a vérkeringést, javítja az agy vérellátását, erősíti a hajszálereket és a szervezet ellenálló képességét. Gátolja a bőr öregedését, emellett kiváló méregtelenítő, bél-, máj- és vesetisztító.

Valóban segít a tanulásban és az ellazulásban is. Jó hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is. A kutatók úgy vélik, segítheti megelőzni az Alzheimer-kórt is. Vizsgaidőszakban érdemes naponta két-három csésze rozmaringteát inni, hiszen frissen tartja az agyat, és oldja a stresszt.

rozmaring

A rozmaringnak rengeteg jótékony hatása van – fotó: Shutterstock

És ha neked is gyakran jéghideg a kezed vagy a lábad, jó, ha tudod: a rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ami javítja azok működését is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen vivőolajba keverünk, és naponta átmasszírozzuk vele a lábunkat, megelőzhetjük a rossz keringéssel összefüggő problémákat.

A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatása is van. Készítsünk erős teát belőle, áztassunk bele egy tiszta törülközőt, majd tegyük az érintett területre 10-15 percre. Ezt egymás után többször is megismételhetjük.

A rozmaring javítja az emésztést is. Teáját érdemes rendszeresen fogyasztani étvágytalanság esetén is és emésztési problémák esetén is.

Forrás: mindmegette.hu