A kertes házak szinte elképzelhetetlenek rózsák nélkül. A rózsa, a maga eleganciájával, minden kertet egy pillanat alatt romantikussá képes varázsolni. De nem csak a szemnek, a szívnek is nagyon kedves ez a gyönyörű virág. A látványa, az illata azonnal képes visszarepíteni minket a gyerekkorunkba, amikor a nagyszüleink kertjében szaladtunk el a rózsák mellett, akkor még nem értékelve azokat úgy, mint idősebb fejjel. Nem véletlen, hogy a Kisherceg számára is igazán különleges volt a rózsája. Ez a virág valamiért ugyanis jóval több egy szépséges virágnál. Lelke van.

rózsa

A rózsa csodás látvány, és az illata is fantasztikus. Fotó: 123rf.com

A rózsáról

A világon közel 200 rózsafaj létezik. A rózsák többsége lombhullató, de vannak örökzöld fajták is. Levelei összetettek, 5–9 levélkével és pálhával, szélük csipkés. Ahogy mondják, nincsen rózsa tövis nélkül, igaz a rózsának tüskéje van, nem tövise, amelyek a legtöbb esetben a szár alsó részén találhatók. Azonban már nemesítettek tüske nélküli rózsákat is.

A rózsafajok termése aszmagcsoport, amelyet a rózsáknál csipkebogyónak nevezünk. Ez botanikailag áltermés, mert a magok a vacok egy részébe vannak süllyedve. A szimpla virágú rózsákat rovarok porozzák be. A csipkebogyó termések nagy része rendkívül gazdag C-vitaminban. A csipkebogyó C-vitamin tartalma a tízszerese a citroménak.

A csipkebogyót sokan kedvelik, mert nem csak egészséges, de nagyon finom is. A belőle készült tea igazán üdítő. Ezen kívül préseléssel és szűréssel csipkebogyószirupot is készítenek belőle. Készül belőle lekvár is, melyet hecsedlinek vagy petymegnek neveznek.

A rózsákat azonban a legtöbb esetben elsősorban a szépségükért és csodálatos illatukét tartjuk.

A magastörzsű rózsa ideális választás

A magastörzsű rózsa, másnéven törzses rózsa látványa igazán különlegessé teszi a kertünket. A törzses rózsák vadrózsa törzsre szemzett nemes fajták, melyek lehetnek tea-, park-, talajtakaró-, floribunda- és törperózsák. A törzs és a rózsatípus minden esetben illeszkedik, így alacsonyabb törzsre törperózsákat, magasabbra futó- és tearózsát szemeznek.

A jellemzően törzsre oltott teahibrideknek csésze alakú, közép tömött virágzatuk van. Némelyik fajtánál a magastörzsű rózsa csüngő virágai díszítik a növényt, így nyújtva még impozánsabb látványt. Ezek rózsalugasba is kiválóak. A törzses rózsák jellemzően 90-120 cm magasra nőnek – olvasható Megyeri Szabolcs blogján.

A magastörzsű rózsa fajták között szinte lehetetlen olyan színt mondani, amelyik nem található meg. De nemcsak a színük, hanem méretük és illatuk is milliónyi változatban létezik, így igazán könnyű segítségükkel változatos rózsakertet létesíteni.

A magastörzsű rózsa csodás látványa megköveteli, hogy központi helyre ültessük. Szoliterként, csoportosan vagy sorba ültetve is tökéletes éke lesz a kertnek. Nincs nehéz dolga, hiszen törzse miatt kiemelkedik az alacsonyabb parkrózsák, a tearózsák közül, többszintessé téve a rózsaágyást.

magastörzsű rózsa

A magastörzsű rózsa kerted éke lesz. Fotó: 123rf.com

A törzses rózsák alacsonyabb változatai előkertekbe, kisebb kertekbe is kiválóak, hiszen felfelé terjeszkednek, így kis területen is elférnek.

Azonban télen óvni kell, mert a magasabban lévő koronája hamar elfagyhat. Jó megoldás lehet, ha újságpapírt tömködünk az ágak közé, majd egy papírzacskót húzunk a koronára.

Így ültesd el a magastörzsű rózsát

Először is, mint bármelyik másik növény esetében, ki kell választani a számára legideálisabb helyet. Fontos, hogy azon kívül, hogy a kertben esztétikus helyre kerüljön, ügyelni kell arra is, hogy kellő mennyiségű napfény érje, különben nem fog virágozni. Azonban a tűző nap sem tesz neki jót. Így olyan helyet válasszunk számára, ahol naponta legalább két-három órán át fürdőzhet a napfényben. A magastörzsű rózsa a tápanyagban gazdag, savanyú talajt kedveli. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor sem kell lemondani róla, komposzttal és gyakori öntözéssel tegyük számára ideálissá a helyét.

konténeres magastörzsű rózsák ültetése bármikor elvégezhető, kivéve a fagyos időkben.

Így gondoskodj a rózsádról

A magastörzsű rózsa nagyon praktikus, hiszen azok is könnyen hozzáférnek, akik számára nehézkes a hajolás.

Nem túlságosan vízigényes, így ha nincs kánikula, akkor elegendő hat-hét naponta öntözni. Bőségesen öntözzük, de pangó víz ne maradjon körülötte. Az elnyílt virágokat metsszük vissza rendszeresen, ez arra ösztönzi a növényt, hogy minél több virágot hozzon.