A liliom nem véletlenül közkedvelt dísznövény, hiszen tekintélyes megjelenésével minden kertben magára vonzza a tekinteteket. Bármilyen stílusa is van a kertünknek, egészen biztosan jól mutat benne, és szépsége mellett még illata is nagyon magával ragadó. Ráadásul igazán könnyen nevelhető, így túl sok időnket sem fogja elvenni a gondozása.

Ha van kertünk, akármilyen stílusa is van, mindenképp adjunk helyet a liliomnak, hiszen egészen biztosan jól fog mutatni. Ha pedig gyerekek is vannak a családban, ismertessük meg velük is, hogy milyen jó is az, ha a kertünkben szép virágok kapnak helyet. És persze veteményes és gyümölcsfák.

Igy gondoskodj a liliomról

1. A liliomfélék családjába közel kilencven faj tartozik. A liliomok az egész világon megtalálhatóak, és mivel a nemesítők is nagyon kedvelik, számtalan színben és variációban meg lehet vásárolni őket. Azonban, mivel hagymás virágról van szó, így ahhoz, hogy gyönyörködhessünk a virágaiban, a nyár végén, vagy kora ősszel kell elültetni. Viszont, hogy igazán gazdagon virágozzon, fontos, hogy jó minőségű, egészséges virághagymát vásároljunk.

liliom színes

A liliom minden kert ékessége lehet. Fotó: Pixabay

2. Az ültetése nem kíván túlságosan nagy kertészeti gyakorlatot. Ássuk fel alaposan a talajt, majd gyomtalanítás után már készen is van az ideális ágyás. A liliom nem kedveli a kötött, nyirkos talajt, így ha ilyen talaj áll rendelkezésre a kertben, azt célszerű komposzttal vagy homokkal feljavítani a liliom számára.

3. A gumót olyan mélyre kell ültetni, mint a  gumó magasságának kétszerese, és mindig a csúcsával felfelé kell belehelyezni a földbe. Meg tud fordulni akkor is, ha véletlenül fordítva ültetjük el, de ez rengeteg idejébe és energiájába kerül, így hát ha tehetjük, spóroljuk ezt meg neki.

4. A földet tömörítsük, de nem szükséges ültetés után bőségesen megöntözni. Azonban később mindenképpen rendszeres öntözésre lesz szüksége, mert a liliom nagyon is szereti a vizet.

5. A liliom helyének kijelölésekor vegyük figyelembe, hogy a liliom nagyon kedveli a napfényt, és csak az enyhe árnyékot viseli el. Ha nem jut számára elegendő napsütés, akkor sajnos nem gyönyörködhetünk csodás virágaiban.


6. Fontos, hogy mulcsozzuk a liliom körül a talajt, hiszen így jóval tovább meg tudjuk tartani a nedvességet számára, és a gyomoktól is meg tudjuk védeni.

7. A liliom azok számára is elérhető, akiknek nincs kertje, hiszen dézsában, vagy cserépben is kiválóan érzi magát. A félárnyék sem akadály számára. Azonban arra ügyeljünk, hogy ha nem szabad földbe ültetjük, akkor tápanyagban gazdag, kiegyensúlyozott szerkezetű, jó vízelvezetésű talajt válasszunk neki. Ráadásul ha így neveljük, akkor jóval többször kell megöntözni, mint a szabadban növekedő társait.

Így óvjuk a liliomot

Ha magas a liliom szára, akkor érdemes kikarózni, hiszen lehetséges, hogy nem fogja elbírni a virágát. A liliom remekül társítható más növényekkel. Csodálatos látvány nyújthat akár vadvirágokkal, akár rózsákkal együtt ültetve is.

Szerencsére túl sok kártevő nem fenyegeti, de a gumórothadás elérheti, ezért fontos, hogy megbízható forrásból vásároljuk.

Megtámadhatja még a liszteske és a levéltetű is. A levéltetű ellen szappanos vizes vagy csalános oldatos lemosással tudunk védekezni. Érdemes sárga színű csapdákat kihelyezni a liliom közelében, amely magához csalogatja a kártevőket, és azok a csapdába ragadva már nem tudják károsítani a virágot.

liliom

A liliom volt az első termesztett virág. Fotó: Pixabay

A liliom titkai

1. A liliom nem csak a kertek, hanem a történelem részese is. Fontos szerepet kapott például a különféle történelmi zászlókon, és Bourbon- és az Anjou-házak jelképeként is.

2. A liliom a tisztaság, az ártatlanság, a szűziesség jelképe, de bibéje a termékenység szimbólumaként is megjelenik.

3. A néphagyomány szerint ha liliomot ajándékozunk, az fiúgyermeket hoz a házba.

4. A legtöbb liliomféle a földgömb északi feléről származik, Ázsiából, Észak-Amerikából és Európából.

5. A liliom volt a legelső termesztett virág. Elsőként a görög liliomot kezdték a Európában termeszteni, a szépsége miatt.

6. A liliommal egy szobában aludni nem jó ötlet, mivel a virágnak olyan erőteljes illata van, hogy az képes bódultságot okozni.

7. Tartsuk távol a kíváncsi macskákat a liliomtól, mert ha megrágják, súlyos veseelégtelenség léphet fel náluk.