A rozmaring finomabbá teszi a sülteket, csodálatos ízt ad a paradicsomos fogásoknak, és még a közérzetünket is sokkal jobbá teszi. Ezen kívül pedig még a memóriánkra is varázslatos hatással van. Nem csoda, hogy sok kertben helyet kap. 

A rozmaring olyan nagyon megbecsült, hogy sok helyen a szerelem és a hűség jelképe is ez a különleges gyógynövény. Itt az ideje, hogy jobban megismerjük, és hogy helyet adjunk neki a tányérunkon, és persze a kertünkben. Ne felejtsünk hát el gondoskodni róla, hogy a rozmaring törődhessen a memóriánkkal.

A rozmaring története

A rozmaring a Földközi-tenger térségében őshonos, fásodó szárú, örökzöld, évelő növény. Csodás illata és apró, fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágai vannak. Neve már Dioszkoridész orvosbotanikai munkájában is olvasható. A rozmaringot már az ókorban is többféle célra használták, hiszen kiváló volt méhlegelőként, sőt, az ünneplők is rozmaringgal koszorúzták magukat. A rozmaringot illatszerként is használták, és a tömjént is helyettesítették vele.

rozmaring illóolaj

Az első alkoholos virágparfüm is rozmaringból készült. Fotó: Shutterstock

Az első alkoholos virágparfüm is rozmaringból készült, mely háttérbe szorította  a rózsavizet. Nem véletlen, hogy még Shakespeare sem tudta szó nélkül hagyni létezését, és a Hamletben is szánt neki egy sort, mely szerint "Itt egy rozmaringszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe..."

Ezért hasznos a rozmaring

A rozmaring szagolgatása állítólag 75%-kal javítja a memóriát, de emellett jobbá teszi a közérzetet, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Ezen kívül védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, és segít a szervezet méregtelenítésében is. A rozmaring megvéd a különböző bakteriális fertőzésekkel szemben, és még az öregedést is késlelteti.

A rozmaring összetevői olyan fehérjéket biztosítanak az agy számára, amelyek pozitívan hatnak a döntéshozó folyamatokra, emellett javítják a sérült DNS-ek és a sejtek működését is. Mivel segíti az acetilkolin lebomlását; segítségével jobb lehet az emlékezőképességünk is.

A rozmaring idős korban és az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedőknél is fokozza az agy kognitív teljesítményét. Jellegzetes illata javítja a hangulatunkat, enyhíti a stresszt és a szorongást. Belsőleg, illetve külsőleg, a bőrön át is kifejti hatását., éppen ezért illóolaj formájában is használják


.A rozmaring antioxidáns, és gyulladásgátló hatással bír, így segít megvédeni az immunrendszert a különféle vírusokkal és baktériumokkal szemben. Igazi csodaszer, ha a gyomrot támadó bakteriális fertőzésekről van szó, és kiváló a különféle emésztési problémák esetén is, így segítségünkre lehet székrekedés, puffadás, hasmenés ellen is. Ha hetente fogyasztunk belőle, azzal sokat tehetünk a gyomrunk egészségének megőrzéséért.

Sok szájvízben is helyet kap, hiszen segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot és felfrissíti a leheletet. Ehhez öntsünk le néhány rozmaringlevelet egy pohár forró vízzel, majd hűtsük le, és öblögessünk vele. És ez még nem minden, hiszen a rozmaring serkenti a vörösvérsejtek termelődését és a vérkeringést is, és évszázadok óta használják helyi fájdalomcsillapítóként. Kiváló a migrén megszüntetésére is, melyhez borogatást készítettek a népi gyógyászatban, és azzal borogatták a beteg homlokát.

Így szaporítsd a rozmaringot

Ez a télálló cserje sövényként és szegélynövényként is megállja a helyét. A rozmaring szaporítása történhet magvetéssel, szárdugvánnyal vagy bujtással.

A dugványozáshoz a legmegfelelőbb időpont a tavasz. Ekkor vágjunk le a rozmaringról egy körülbelül 5-7 cm-es szárdarabot,  melyről távolítsuk el a leveleket alul kétharmad részben úgy, hogy öt-hat levél maradjon rajta. A dugványt ültessük jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe. A cserepet olyan helyre tegyük, ahol közvetett fény éri, majd amikor gyökeret eresztett, ültessük át.

Bujtással való szaporítása hasonló a dugványozáshoz, csak a hajtás egészen addig, míg gyökeret nem ereszt, az anyanövényen marad. Egy hosszú, fiatal ágat hajlítsunk le a földre, és szúrjuk le azt. A rögzítési ponton túl, 5-7 cm hosszan nyúljon a szár. A rögzítési pont mindkét felén távolítsuk el a leveleket és a kérget, majd takarjuk be az ágdarabot földdel. Amikor az ág csúcsán új hajtásnövekedés indult, vágjuk le a szárat az anyanövényről. Ezután tudjuk elültetni új helyére.

Mivel magjai nem jól csíráznak, magról ültetés esetén érdemes a magokat egy éjszakára vízbe áztatni. A magok csírázása akár három hónapig is eltarthat.

Így ültesd el a rozmaringot

Mivel a rozmaringról szereti a meleget, a kert napfényes részét válasszuk ki számára, és télen feltétlenül gondoskodjunk a takarásáról. Ha cserepes növényként tartjuk, akkor télre tegyük az otthonunk egy hűvösebb részébe.

rozmaring virág

A rozmaring a kerted ékessége lehet. Fotó: Shutterstock

A rozmaring a laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású földet kedveli. Szárazságtűrő növény, ezért ügyelni kell rá, hogy ne öntözzük túl. Az ideális időszak az elültetésére március és április közé tehető. Az ültetés során szórjunk rá virágföld keveréket, majd alaposan öntözzük meg. Mivel jól tűri a szárazságot, elég, ha hetente egyszer öntözzük meg, ügyelve rá, hogy ne pangjon a víz alatt, hiszen akkor könnyen tönkremehet.

A rozmaring metszése

A rozmaring metszésével alakíthatunk a formáján. A metszés ideje tavasztól a fagyok beálltáig tart. Lehet gömb formája, melyet törzsre nevelünk. Ilyenkor olyan magasságig távolítsuk el a hajtásokat, ahonnan a gömböt ki akarjuk alakítani. A törzs kinevelésekor hagyjunk meg egy erős hajtást, a többit tőből távolítsuk el, és ezen az egyetlen hajtáson növesszük meg a koronáját.

Így használd a rozmaringot

A rozmaringnak nagyon erős aromája van, így óvatosan kell felhasználni. Kiváló lehet a különféle sültekhez, de a leginkább a bárányhoz illik. Használhatjuk pácokhoz, és fűszer keverékekbe. A paradicsomos ételeket tökéletessé varázsolja, virágja pedig kitűnő ízt ad a különféle gyümölcskrémeknek.

Szerencsére szárított formában is kiválóan megőrzi aromáját. Az olasz konyha kedvelt fűszernövénye, ahol leggyakrabban a bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel vagy oregánóval együtt alkalmazzák. Sok országban tartják a szerelem és szépség szimbólumának, így sok esküvőn használják mint asztaldíszt, vagy kötik bele a menyasszonyi csokorba, ezzel jelképezve a házastársi hűséget.