A füge, habár régebben nagyon különleges látványt nyújtott a hazai kertekben, manapság egyre több helyen található meg. Ez pedig nem is csoda, hiszen a mi éghajlatunkon is kiválóan megél, és a gyümölcse igazán finom és egészséges. Ha pedig a füge jól érzi magát, akkor még bőséges is a termése. Ehhez azonban ügyelni kell rá télen is.

Ezt tedd a fügével télen

Ha gondos kertészek vagyunk, akkor már a tél elején, a mínuszok előtt gondoskodtunk a füge védelméről. De ha még gondosabbak vagyunk, akkor már az ültetésekor megvédtük, hiszen a füge esetében nagyon fontos, hogy szélvédett, napos, lehetőleg déli fekvésű helyet kapjon a kertünkben.

füge

A füge nagyon finom és nagyon egészséges gyümölcs. Fotó: Shutterstock

A fiatal fügék esetében pedig nagyon fontos, hogy az ősz végén, vagy a tél elején, amikor még nincsenek fagyok, vegyük körbe a bokrokat kukoricaszárral vagy dróthálóval, és tegyünk az ágak közé szalmát, vagy száraz falevelet. Ezután pedig takarjuk be a fügefát szövettel, melyet a kertészeti boltokban tudunk beszerezni.


Ezt a takarást csak akkor távolítsuk el, amikor már egészen biztosan nem jöhetnek fagyok. Ha azonban nem takartuk be a fügét, vagy a takarás ellenére találunk a fügén elfagyott ágakat, lombfakadás után vágjuk le azokat. Ha nem védtük meg a fügét, és a tövéig fagyott meg, akkor se essünk kétségbe, hiszen tavasszal ki fog hajtani, de ekkor elölről kell kezdenünk a nevelését, ezért is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a téli védelméről, ha idén nem tettük, akkor jövőre mindenféleképpen.

Ha a fügét konténerben neveljük, szintén védhetjük takarással, de ha van helyünk, vigyük védett helyre. A konténeres fügét bátran teleltethetjük a garázsban vagy a pincében is. Fontos, hogy fagymentes helyen legyen, és kéthetente enyhén öntözzük meg, amennyiben a talaj ki van száradva. A fügét akkor vigyük be, amikor már az összes levele lehullott. Ne vigyük azonban túlságosan meleg helyre, hiszen a fügének ilyenkor nyugalom kell, hogy tavaszra újra formába tudjon kerülni. Ha pedig túlságosan meleg helyen tartjuk, megakadályozzuk ebben.

Csak akkor kerüljön ki újra a kertbe, amikor az éjszakai hőmérséklet tartósan 1-3 Celsius-fok fölé emelkedik. Ekkor fokozatosan szoktassuk hozzá a fügét a fényhez és a meleghez. Nem árt, ha van egy olyan helyiség, amelyik köztes megoldást jelenthet, és pár hétig itt tartjuk, mielőtt visszakerül a kertbe.

Így legyen füge a kertedben

Ha még nincs fügénk, akkor feltétlenül tegyünk érte, hogy legyen. A füge nem igényes a talajra, de fontos, hogy szélvédett, meleg helyre kerüljön és rendszeresen öntözzük. A fügét ne hagyjuk kiszáradni. Azonban pangó vízben sem állhat.

Ha nem öntözzük, a gyümölcsei nem csak aprók lesznek, de le is fogja hullatni azokat, így hát érdemes odafigyelni rá. A trágyát és a gyomtalanítást is fontos megemlíteni a füge szempontjából, mert mindkettő hatására bőségesebb és jobb minőségű lesz a termés.

füge

A fügefát meg kell védeni télen. Fotó: Shutterstock

Érdemes házfal mellé ültetni, mert ott szélvédett helyen van. A füge öntermékeny, nem szükséges hozzá porzópár. A füge júliusban kezd el érni, a gyümölcse pedig akkor tökéletesen érett, ha a szár felőli részén elkezd fehéredni, és nyomásra puhának tűnik. Ha csak félérett, vagy éppen éretlen, akkor nagyon kellemetlen az íze és tejnedvet ereszt.

A füge igényli a rendszeres metszést, mellyel nem csak a méretét tudjuk szabályozni, de a  terméshozamát is javítani tudjuk. Amennyiben nem metsszük, úgy a bokor óriásira fog nőni. A fügét ősszel metsszük meg, amikor már nincsenek rajta levelek. Ha másfél méteres magasságon metsszük meg, akkor könnyen kezelhető lesz, és a szüretelése is jóval egyszerűbbé válik.

A metszés során, amennyiben meghagyunk néhány egyéves hajtást, úgy már tavasszal elkezd a füge gyümölcsöt hozni, így hosszabb lesz a szezonja. A füge a fiatal hajtásokon hozza a termését, ezért fontos, hogy ezek ne fagyjanak el télen, és nyár közepén már termés legyen rajtuk. Ha viszont csak a tavasszal induló hajtásokra bízzuk a gyümölcshozást, ősz előtt nem fogunk tudni fügét szüretelni. Ezért érdemes fiatal és idősebb hajtásokat is meghagyni a fügén.

Fontos, hogy a metszés során törekedjünk arra, hogy a fügét a fény és a levegő is járja át, így a termés is nagyobb biztonsággal fog beérni. Ehhez a befelé növő ágakat vágjuk ki, azokkal együtt, amelyek keresztbe nőnek, hiszen ezek teszik sűrűvé a bokrot. A váza forma a legideálisabb a füge számára, így törekedjünk erre. De a metszés után ne feledkezzünk meg a helyes sebkezelésről sem. 

A füge finom és egészséges

A fügének nem csak a gyümölcse, a levele is nagyon hasznos. A belőle készült tea segít kordában tartani a vérnyomást, kiváló övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen is. A fügelevél tea gazdag antioxidánsokban és kalciumban, illetve hashajtó hatással is bír.

A füge tartalmaz magnéziumot, rezet, mangánt, A-, B, C-, és K-vitaminokat, cinket, folsavat és nátriumot. A leveléből készített tea csökkenti a vércukorszintet is. Sőt, a füge friss leveleit összeturmixolva hatásos pakolást készíthetünk a pattanások ellen.

A füge kiváló emésztési zavarok esetén, de köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok enyhítésére. Enyhíti az afták okozta kellemetlen érzést, szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amely rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

Jelentős az A-, B1- és B2- vitamin tartalma, emellett  antioxidánsokban is bővelkedik. Magas C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma, továbbá frissen fogyasztva kálium- és magnéziumtartalma is jelentős. Ezen kívül található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak.

Fügében gazdag kertet kívánunk!