Április – fagyos kezdet után nyárias hóvége

A klimatikus adatokat elnézve nem kell meglepődnünk a hónapra akasztott jelzőn – „szeszélyes". Igazolják ezt a sokéves mérésekből számolt átlagos és szélsőértékek is. A hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulnak áprilisban, a hónap legmagasabb hőmérsékletét 1926. április 25-én mérték Debrecenben, ott akkor 33,6 °C-ot mutatott a hőmérő. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -11.9 °C-ot pedig 2020. április 1-jén regisztrálták, Zabaron.

Hőmérsékleti klimatikus adatok

Hőmérsékleti klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

A jó évkezdés után március kicsit ránk ijesztett a csapadékszegény időjárásával, de aztán jött a hónap utolsó hete, és bepótolt mindent. A Kisalföldön érheti csak szó a ház elejét, ott kevesebb esett az ilyenkor elvárhatónál, másutt viszont elérte, sőt sokfelé meg is haladta az ilyenkor szokásos mennyiséget a hónap végéig lehullott csapadék.

A havi csapadékösszeg országos átlaga 45 mm, ami már 10-15 mm-rel nagyobb a téli hónapok átlagánál. Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása, ebben a hónapban a Nyírség hazánk legszárazabb vidéke, a legtöbb csapadék pedig a Mecsekben és környékén szokott esni.

Kumulált csapadékadatok

Csapadék klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Mit mutatnak az előrejelzések, mi vár ránk áprilisban?

Időjárás április 1-9.:

A március utolsó napjaiban csapadékos időt okozó légörvény előbb déli, majd keleti irányba vonulva folytatja útját, és több napon keresztül alakítja hazánk időjárását.

A hét végén, szombaton még enyhe időnk lesz, ám vasárnap már elér bennünket is az észak felől érkező hideg levegő, emiatt a Dunántúlon akkor már jelentősen visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, sőt a folytatásban, a következő hét első napjaiban kimondottan hideg, télies időben lesz részünk.

A hét végén, április első napjaiban még több alkalommal várható csapadék, akkor főként esőre számíthatunk, később már szárazabb, de igen hideg levegő érkezik fölénk, így akkor már inkább havazás valószínű, ott, ahol esni fog egyáltalán valami. (A csapadék mennyisége, tér- és időbeli eloszlása s így a halmazállapota is jelentősen függ a ciklon elhelyezkedésétől, s ennek előrejelzése most – az előrejelzés készítésekor – még nagyon bizonytalan.) A hét első felében erős lesz az éjszakai lehűlés, napközben viszont fagymentes, de hűvös idő várható.

időjárás

A kelet felé mozgó ciklon „hátoldalán" északkelet felől fagyos levegő áramlik a kontinens középső és nyugati vidékei felé – forrás: MeteoPlaza

A hét második felében már megszűnik az addigra Kelet-Európa fölé sodródó ciklon hatása, nyugat-délnyugat felől enyhébb, nedvesebb levegő sodródik fölénk, emiatt változékonyabbra, ezzel együtt enyhébbre fordul az időjárás. Többfelé, több alkalommal számíthatunk csapadékra, ez zömében eső lesz, de a hegyekben, mutatóba, havazás is előfordulhat. Hazánk nagy részén megszűnik az éjszakai fagy, emelkedik ugyan pár fokkal a nappali felmelegedés mértéke is, de 20 fokot megközelítő értékekre nem számíthatunk.

Az ünnepek alatt tehát nem kényeztet majd el bennünket túlságosan az időjárás.


Időjárás április 10-16. között:

A hideg és a meleg levegő harca jellemzi majd ennek a hétnek az időjárását. A hét első felében az Észak-Európa felett kialakuló anticiklon alakítja időjárásunkat, ennek keleti peremén Szibériából induló igen hideg levegő árasztja el kontinensünk keleti és középső vidékeit. Erős lesz az éjszakai lehűlés, országszerte fagy várható az éjszakai órákban, és napközben a 10 fokot sem éri majd el a hőmérséklet.

időjárás

Az Észak-Európa felett elterülő anticiklon keleti oldalán megérkezik a szibériai „fagyos expressz" – forrás: MeteoPlaza

A hét végén észak felől hidegfront közeledik felénk, előtte még igen enyhe levegő áramlik az ország fölé a mediterrán vidékekről, emiatt a hét utolsó napjaiban megszűnik az éjszakai fagy, és napközben is kellemesen meleg idő lesz, ám rövid életű lesz a melegedés, mert a fronttal érkező fagyos levegő a következő héten megszünteti az enyheséget.

időjárás

Pár napos kellemes hőmérsékletű tavaszi időt hoznak a dél felől érkező enyhe léghullámok – forrás: MeteoPlaza

Április 17-23. várható időjárása:

A hidegfront a hét első napjaiban átvonul felettünk, a fagyos levegő zöme azonban tőlünk északra és keletre halad majd el, így csökken ugyan a nappali felmelegedés mértéke, de nagy lehűlés nem valószínű, az ilyenkor szokásosnál azonban hűvösebb időre számíthatunk a hét első felében. Több alkalommal várható eső, a front átvonulásakor sokfelé, utána csak elszórtan eshet.

A hét közepétől dél felől enyhe, viszonylag száraz léghullámok áramlanak majd fölénk, emiatt a hét végéig komolyabb csapadék nem valószínű, és gyorsan melegszik az idő, a hét végén a csúcshőmérséklet akár a 20 fokot is meghaladhatja.

időjárás

A hűvös időt ismét melegebb váltja a hét végén. Enyhe, jobbára száraz levegő érkezik fölénk, hatására napos, kellemes hőmérsékletű, tavaszi időnk lesz – forrás: MeteoPlaza

Április 24-30.:

A Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon hullámzó frontrendszere a hét közepén eléri térségünket is, emiatt akkor többfelé, több alkalommal várható eső, zápor, zivatar.

időjárás

Nyugat felől megérkezik a hullámzó frontrendszer, jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, csak a front átvonulását kísérő csapadékos idő miatt csökken pár fokot a nappali felmelegedés mértéke – forrás: MeteoPlaza

A front fokozatosan gyengülve halad tovább majd kelet felé, és tőlünk nem messze fel is oszlik, emiatt komolyabb lehűlést nem okoz időjárásunkban, egész héten kellemesen meleg, tavaszi időnk lesz, olyannyira, hogy a hét végén, a hónap utolsó napjaiban már kimondottan nyárias időben lesz részünk, helyenként 25 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Összefoglalás

Nem cáfol rá a „szeszélyes" jelzőre az áprilisi időjárás, hisz igen változékony időben lesz részünk a hónap folyamán. Télies idővel indul az április, és nyáriasan meleg idővel zárul, a kettő között pedig lesznek az ilyenkor szokásosnál melegebb és hidegebb időszakok is, talán a hideg időszakokból lesz majd kicsit több a hónap folyamán. Igazán drasztikus melegedés csak a hónap utolsó hetében valószínű, akkor a szokásosnál jóval melegebb idő ígérkezik.

Csapadékosságát tekintve az ország nagy részén nagy valószínűséggel a sokévi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék várható, sőt az előrejelzések szerint lesznek olyan vidékek, ahol annál jóval több is eshet. A hónap elején még havazás is valószínű, utána viszont már eső eshet. Nagyjából egyenletes lesz a csapadék időbeli eloszlása, csupán a húsvéti ünnepeket követő hét mutatkozik szárazabbnak (a jelenlegi előrejelzés szerint).

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk. Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)