Április – itt a nyár, hol a nyár?

Az idei év első három hónapja nem sok jóval kényeztette el a gazdákat. Az átlagosnál jóval melegebb idő meggyorsította a növények fejlődését, a tartós fagyok hiánya nem gyérítette kellőképpen a károkozókat, a szokásosnál jóval kisebb csapadékmennyiség miatt pedig hazánk jelentős részén már az aszály jelent egyre nagyobb problémát.

Március utolsó napjaiban rendkívül erős melegedés kezdődött; vajon folytatódik ez a nyáriasan meleg idő áprilisban is, vagy jön majd a lehűlés? A konkrét előrejelzés előtt nézzük, miként szokott alakulni a hónap időjárása a klimatikus adatok szerint!

A sokéves átlagokat elnézve nem kell meglepődnünk a hónapra akasztott jelzőn – „szeszélyes". Igazolják ezt a sokéves mérésekből számolt átlagok és szélsőértékek is, ugyanis a hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulnak áprilisban. A hónap legmagasabb hőmérsékletét 1926. április 25-én mérték Debrecenben, ott akkor 33.6 °C-ot mutatott a hőmérő. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -11.9 °C-ot pedig 2020. április 1-jén regisztrálták, Zabaron.

időjárás-grafikon

Hőmérsékleti klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Március nagy részében kimondottan száraz időnk volt, ez jól jött a belvízzel küzdő területeken, de másutt már nagy szükség van a csapadékra. A hónap utolsó napjaiban csapadékosra fordult idő hozott még némi csapadékbevételt, de éppen ott esik kevés, ahol erre a legnagyobb szükség van.

A sokévi átlagok szerint április már csapadékosabb a téli hónapoknál, de messze elmarad a nyári csapadékbőségtől. Áprilisban a havi csapadékösszeg országos átlaga 45 mm, ami már 10-15 mm-rel nagyobb a téli hónapok átlagánál. Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása, ebben a hónapban a Nyírség hazánk legszárazabb vidéke, a legtöbb csapadék pedig a Mecsekben és környékén szokott esni.

időjárás-grafikon

Csapadék klimatikus adatok – forrás: MeteoPlaza

Mit mutatnak az előrejelzések, mi vár ránk áprilisban?

Április 1-7. között várható időjárás:

Gyorsan le is lőjük a poént, nem lesz tartós a húsvéti ünnepekre beköszöntő nyárias idő, ezt jelzik már az ilyen tájban szokatlanul magasra szökő hőmérsékleti értékek is. Tapasztalatból tudhatja mindenki, hogy a nagyobb lehűléseket igen gyakran egy erős felmelegedés előzi meg. Esetünkben is erről van szó, hiszen már húsvéthétfőn megérkezik a lehűlést hozó hidegfront.

Az ünnepek meleg időjárását okozó, kontinensünk nyugati része felett örvénylő ciklon több részre esik, és éppen ennek a rendszernek egy kicsi, de erős peremciklonja éri el az országot hétfőn. A ciklon hidegfrontja előtt hétfőn még igen meleg levegő áramlik fölénk, ez okozza a szokatlanul magasra emelkedő hőmérsékletet, akár a napi hőmérsékleti rekord is megdőlhet, majd a hidegfront átvonulását követően jóval hidegebb léghullámok érnek el bennünket, és így a folytatásban mintegy 10 fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke. Téliesre forduló időtől nem kell tartanunk, mert ez az erős lehűlés mindössze azt eredményezi, hogy időjárásunk közelebb kerül a normálishoz.


A folytatásban, a hét végéig csak lassan melegszik az idő, időnként eső is valószínű, de országosan nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű.

A hét utolsó napjaiban Nyugat-Európa felett kialakul egy ugyanilyen, extrém melegedést keltő ciklon, és hatására az időjárás majd ismétli önmagát. Újból egyre magasabbra emelkedik a hőmérséklet, és kiadós csapadék sem valószínű.

időjárás-térkép

A Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon délnyugat felől meleg levegőt szállít hazánk térségébe – forrás: MeteoPlaza

Április 8-14. között ilyen időre számítsunk:

Több napig tart ismét a „jó" idő, és komolyabb csapadék sem valószínű, ám a ciklon kelet felé sodródva egyre közelebb kerül hozzánk, és a hét második felében már változékonyabbra fordul emiatt időjárásunk. Többfelé várható csapadék, és hűvösebbre fordul az idő. A lehűlés pontos mértékét az előrejelzések bizonytalansága miatt nem tudjuk megadni, de nagy valószínűséggel drámai, télies fordulattól ekkor sem kell tartanunk.

időjárás-térkép

A kontinens közepe felé sodródó ciklon jelentősen veszít erejéből, de hatására még így is sokfelé számíthatunk csapadékra – forrás: MeteoPlaza

A hét végétől kevesebb lesz a csapadék, és ismét melegedés kezdődik.

Milyen időjárás várható április 15-21. között?

Az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon alakítja ezen a héten időjárásunkat, a hét első napjaiban a hőmérséklet csúcsértéke ismét elérheti a 20-25 fokot, majd a hét közepén egy hullámzó frontrendszer hatására több helyen valószínű csapadék, és pár fokkal csökken a nappali felmelegedés mértéke.

időjárás-térkép

A kontinens északi része felett található több középpontú ciklonrendszer egyik frontja a közelünkben hullámzik – forrás: MeteoPlaza

A hét végén a csapadékot adó felhők távolodnak hazánktól, emiatt ismét szárazabb és napról napra melegebb időnk lesz, a csúcshőmérséklet ismét megközelítheti a nyárias értékeket.

Április 22-30. között várható időjárás:

Meleg és csapadékszegény idővel kezdődik ez a hét is, amiben számottevő változást csupán a hazánkat hét végén elérő mediterrán ciklon hoz majd. A ciklon eleinte igen meleg levegőt szállít fölénk, így a hét második felében néhol akár a 30 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet.

időjárás-térkép

Mediterrán ciklon húzódik fölén, csapadékrendszeréből kiadósabb esőt remélhetünk – forrás: MeteoPlaza

A hét végén megérkezik a ciklon csapadékrendszere is, emiatt kiadósabb esőkre készülhetünk, és ezzel együtt hűvösebbre fordul az idő, a hőmérséklet ismét az ilyenkor szokásos értékek közelébe kerül.

A hónap utolsó napjaiban marad a változékony, mérsékelten meleg, tavaszi idő, és csapadékra is több alkalommal számíthatunk.

Összefoglalás:

Nem cáfol rá a „szeszélyes" jelzőre az áprilisi időjárás, hisz igen változékony időben lesz részünk a hónap folyamán. Nyárias idővel indul az április, és mérsékelten meleg, csapadékosra forduló idővel búcsúzik a hónap.

A kettő között több alkalommal várható a megszokottól jóval melegebb idő, de a meleg periódusok nem lesznek tartósak, pár nap után megérkezik a lehűlés. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy áprilisban is folytatódik az év eleje óta megfigyelhető szokatlan enyheség, vagyis összességében ez a hónapunk is a klimatikus átlagnál melegebbnek ígérkezik.

Csapadékosságát tekintve átlagosnak vagy az alattinak ígérkezik a hónap időjárása a nagy változékonyság ellenére. Több ciklon is szállít majd nedves levegőt térségünkbe, de ezek zöméből országos, nagy mennyiségű csapadék – a jelenlegi előrejelzések alapján – nem várható. Kivételt képez a hónap végén érkező mediterrán ciklon, akkor nagy valószínűséggel pótlódik valamennyi a hónap során kialakuló csapadékhiányból. Természetesen a csapadék területi eloszlása nem lesz egyenletes, így a szárazabb időjárás valószínűleg továbbra is az ország keleti felét sújtja majd, és a Dunántúlon élők ebből szinte semmit sem vesznek majd észre.

Úgy tűnik, hogy az év eleje óta tartó regionális csapadékhiány felszámolása májusra marad.

Bízzunk tehát az aranyat érő májusi esőben!

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Bagosi Sándor