"Június – ha most sem esik, akkor mikor?"

Jó lenne végre már azt írni, hogy a mögöttünk lévő hónap végre hozta a kötelezőt és megszűnt mindenütt a szárazság, de sajnos májusra sem ez volt a jellemző.

A hónap közepe táján, 17-e és 21-e környékén, illetve a hónap utolsó napján esett országosan nagyobb mennyiségű eső, de a csapadék záporos, zivataros jellege miatt igen szeszélyesen alakult a hónap folyamán az egyes területeken lehullott csapadék mennyisége. Kiváló példa erre a délnyugati határvidék, itt Iklódbördöcén 127 mm, a tőle 50 km-re lévő Csurgón viszont csak 44 mm esett (május 29-ig, a cikk írásának időpontjáig). Ebből is látszik, hogy csapadékosságát tekintve nem lehet kiemelni egyetlen nagyobb tájegységet sem (bár az Alföldön még mindig kevesebb esett, mint a Dunántúlon vagy északkeleten).

Reménykedjünk benne, hogy június majd változtat ezen, és ott is esik rendesen eső, ahol már nagyon várják!

A hőmérséklet alakulására nem lehet panaszunk, a növények fejlődéséhez szükséges hőösszeget május is túlteljesítette, ha nem is olyan mértékben, mint a korábbi hónapok.


Milyen szokott lenni a folytatásban, júniusban az időjárás?

A klimatikus adatokat elnézve akár rendkívül meleg időben is lehet részünk, hisz a hőmérsékleti szélsőségek tág határok közt alakulhatnak júniusban is. Mivel 2023-ban nem született újabb havi rekordhőmérséklet, így a hónap legmagasabb hőmérsékleti csúcsát továbbra is Fülöpháza tartja 40.0 °C-kal, melyet 2021. június 24-én mértek. A hónap legalacsonyabb hőmérsékletét, -0.9 °C-ot pedig 1977. június 2-án regisztrálták, Alcsútdobozon.

időjárás-grafikon

Hőmérsékleti klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

Mint azt az alcímből is sejteni lehet, csapadékosságát tekintve június kiemelkedik az év más időszakai közül, ugyanis ebben a hónapban szokott a legtöbb eső esni. A havi csapadékösszeg országos átlaga júniusban 73 mm.

Nem egyenletes a csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem, az Alföldön helyenként jelentősebben kevesebb csapadék szokott esni ennél a mennyiségnél.

időjárás-grafikon

Csapadék klimatikus adatok – ábra: MeteoPlaza

És akkor nézzük, mit hozhat június az előrejelzések szerint!

Június 1-9. között várható időjárás:

A hónap első napjaiban egy lassan kelet felé vonuló ciklon szétesőben lévő, hullámzó frontrendszere alakítja hazánk időjárását. Nem lesz tehát ekkor zavartalan a napsütés, eső, zápor, zivatar több helyen is várható, de országos, kiadós eső nem valószínű. Meleg, nyári idővel indul a hónap, de ott, ahol több alkalommal fog esni, délutánra sem szökik magasra a hőmérséklet.

időjárás

Egy nyugat-kelet irányú, nem túl markáns, magasnyomású öv húzódik kontinensünk területén, emiatt a komolyabb változást, csapadékot hozó frontok elkerülik térségünket – ábra: MeteoPlaza

A front elvonulása után csökken a csapadék esélye, pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de nem lesz hidegebb idő, mint ami ilyentájban elvárható.

A hét közepén sem számíthatunk jelentős melegedésre, és záporok, zivatarok ismét előfordulhatnak hazánkban, de továbbra is csak lokálisan lehet nagy csapadék. A hét végére valamelyest megnyugszik felettünk a légkör, csökken a csapadék esélye, és melegszik az idő, a csúcshőmérséklet szombaton és vasárnap sokfelé emelkedik majd 30 fok fölé hazánkban.

Milyen idő várható június 10-16. között?

Nyugat felől egy újabb, kelet felé vonuló frontrendszer éri el térségünket és halad lassan kelet felé, miközben egyre jobban gyengül. Ennek maradványfelhőzete és labilis levegője alakítja a héten időjárásunkat.

időjárás-térkép

A Brit-szigetek környezetében száraz, jobbára napos idő várható, a kontinens más vidékein viszont a felhalmozódó labilis levegő alakítja az időjárást – ábra: MeteoPlaza

A kezdeti meleg, nyári időt több fokkal hűvösebb váltja a hét közepén, második felében, ez lesz valószínűleg a hónap leghűvösebb időszaka. Országos csapadék továbbra sem várható, de zápor, zivatar szinte bárhol kialakulhat.

Június 17-23. között ilyen időjárásra számítsunk:

A hét elején egy közelünkben megerősödő ciklon alakítja időjárásunkat, hatására több alkalommal várható csapadék, de továbbra is záporok, zivatarok adják a lehulló csapadék zömét. Ennek ellenére ez lesz a legcsapadékosabb hetünk a hónapban.

időjárás-térkép

Közép-, Kelet-Európa felett ciklon erősödik – ábra: MeteoPlaza

A hét első napjaiban még átlag körüli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletekre számíthatunk, majd a hét folyamán pár fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk, így emelkedik a nappali felmelegedés mértéke.

Az enyhüléssel egy időben csökken a csapadéktevékenység is, azaz kevesebb helyen várható zápor, zivatar a hét második felében.

Június 24-30. között várható időjárás:

A hét első napjaiban egy újabb markáns ciklon erősödik meg felettünk, emiatt sokfelé várható eső, zápor, zivatar, és nemcsak nedves, de hűvös is lesz a fölénk érkező levegő, emiatt a nappali felmelegedés mértéke elmarad az ilyenkor megszokottól.

időjárás-térkép

Anticiklon épül ki az Azori-szigetek térségében, hazánk és Kelet-Európa időjárását viszont egy markáns ciklon alakítja a hét elején – ábra: MeteoPlaza

A hét második felében a ciklon kelet felé távolodik hazánktól, csökken a csapadék mennyisége és intenzitása is. A hónap végén kontinensünk nagy részén az időjárás alakítását az Azori-szigetek felett lévő, kelet felé terjeszkedő anticiklon veszi át. Hatására nálunk szárazabbra fordul az idő, a hőmérséklet viszont csak lassan emelkedik, hisz továbbra is északnyugat, nyugat felől érkezik a mérsékelten meleg levegő térségünkbe.

Összefoglalva:

Annak ellenére, hogy több időjárási front is átvonul felettünk, országos, kiadós eső inkább a hónap vége felé valószínű. A hónap egészét nézve több csapadékos, mint száraz napunk lesz, de a csapadék területi eloszlása nagy valószínűséggel továbbra is szeszélyes lesz, hisz nem áztató eső, hanem záporok, zivatarok formájában érkezik majd.

Igazi nyári melegre, kánikulára inkább a hónap első két hétvégéjén van esély, a hónap közepére, végére inkább a júniusban szokásos vagy kissé az alatti hőmérsékletek lesznek jellemzők.

(Megjegyzés:

• A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M"l, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli.

• A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.

• Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Shutterstock