Időjárási helyzet Európában

Az európai kontinens nyugati részének időjárását egy több középpontú frontrendszer határozza meg. Nyugat-Franciaországban és a Benelux-államokban felhős, csapadékos az idő. A Viczayai-öböl északi partján néhol 25-30 mm csapadék esik, Európában még Dél-Olaszországban hasonlóan borult az ég jelentősebb csapadékkal, míg másutt nem hullik számottevő mennyiség, ugyanis nagy területen uralkodik anticiklon, aminek hatására nyugodt az idő: derült, napos és rétegfelhős, párás területek egyaránt előfordulnak. A Kárpát-medence időjárását is anticiklonális hatások alakítják, többfelé párás, ködös, azonban a Dunántúlon derült, napos az idő. A folytatásban sem változik lényegesen időjárásunk, marad a felhős égbolt, jelentősebb csapadékösszegek nélkül.

Magyarország időjárása a jövő héten

Folytatódik a ködös, borongós idő a jövő héten is, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11-19 fok között várható. Pénteken nyugat felől egyre több helyen eleredhet az eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Várható időjárás hétfő éjfélig

Napközben javulnak a látási viszonyok. Vasárnap a Dunántúlon kevésbé, míg a keletebbre erősen felhős égkép várható. A felhőzet nyugat felé terjeszkedik, így többfelé lesz borult vagy erősen felhős az ég, de a Tiszántúlon szakadozhat a felhőzet. Hétfőn is erősen felhős vagy borult égre lehet számítani, de (elsősorban) az északkeleti, keleti országrészben lehet szakadozottabb a felhőzet. Számottevő csapadékra nem kell számítani, legfeljebb szitálás, gyenge eső alakulhat ki. A légmozgás mérsékelt marad, azonban a Dunántúlon hétfő hajnaltól élénk, olykor erős lesz a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 8 fok között várható.


Folytatódik a ködös, borongós idő a jövő héten is, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11-19 fok között várható. Kép: Unsplash

Folytatódik a ködös, borongós idő a jövő héten is, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11-19 fok között várható. Kép: Unsplash

Várható időjárás az ország területén szeptember november 28. hétfő éjfélig

Hétfőn reggel javulnak a látási viszonyok, az ország nagyobb részén párás, rétegfelhős idő lesz, de elsősorban az északkeleti, keleti országrészben lehet szakadozott a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb gyenge eső, szitálás alakulhat ki. A Dunántúlon megélénkül, olykor megerősödik a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Maximumhőmérséklet  [°C]. november 28. hétfő délelőtt – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. november 28. hétfő délután – forrás: OMSZ

Maximumhőmérséklet  [°C]. november 28. hétfő este – forrás: OMSZ

November 29. kedd

Kedden nappal zsugorodnak a ködfoltok, de főleg a Dunántúlon maradhatnak rétegfelhős, párás területek. Másutt több-kevesebb napsütésre számítani lehet, ugyanakkor egyre több fátyolfelhő is érkezik. Számottevő csapadék nem valószínű. Időnként megélénkülhet a délkeleti, majd északkeleti szél. A minimum-hőmérséklet -6 és +2, a maximum 3 és 8 fok között alakul.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. november 29. kedd – forrás: OMSZ

November 30. szerda

Szerdán napközben javulnak a látási viszonyok, de az ország nagyobb részén felhős, párás idő várható, több-kevesebb napsütés inkább a keleti, északkeleti megyékben lehet. Néhol szitálás, éjjel ónos szitálás, főleg a nyugati, délnyugati országrészben gyenge eső, a hegycsúcsokon esetleg havaseső, hószállingózás előfordulhat. Az északi, északkeleti szél időnként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +4, a csúcsérték 3 és 9 fok között alakul.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. november 30. szerda – forrás: OMSZ

December 01. csütörtök

Csütörtökön eleinte rétegfelhős, párás, illetve fátyolfelhős, napos területek egyaránt lehetnek, a nap második felében dél felől vastagodhat a felhőtakaró. Helyenként előfordulhat szitálás, eső, főként a déli, délnyugati megyékben. Néhol megélénkül az északi, északkeleti szél. A hajnali -4, +3 fokról 3 és 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Minimum/Maximum hőmérséklet  [°C]. december 01. csütörtök – forrás: OMSZ

December 02. péntek

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk. Helyenként előfordulhat szitálás, kisebb eső. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti, keleti szél. A minimum-hőmérséklet -4 és +4, a maximum 2 és 8 fok között valószínű.

December 03. szombat

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkül a keleti, délkeleti, a Tiszántúlon az északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban -3 és +4, kora délután 2 és 10 fok között alakul.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk. Kép: Unspalsh

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk. Kép: Unspalsh

December 04. vasárnap

Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult, párás időre van kilátás. Helyenként előfordulhat szitálás, eső. Többfelé megélénkülhet a keleti, délkeleti szél. A hajnali -3, +4 fokról 2 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

OMSZ Agrármeteorológia

Az elmúlt tíz napban mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az országban, ami jelentősen hozzájárult a talajok őszi feltöltődéséhez, így jelenleg előrébb jár ez a folyamat, mint tavaly ilyenkor - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hozzátették: az ország túlnyomó részén számottevő mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország jelentős részén 25 és 60 milliméter között alakult, ennél kevesebb csak az északi országrészben hullott. A csapadék mennyisége az északi országrész kivételével jóval meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban az északi, északnyugati valamint a délkeleti országrészben így is az átlag alatt alakult.

z elmúlt tíz napban mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az országban, ami jelentősen hozzájárult a talajok őszi feltöltődéséhez, így jelenleg előrébb jár ez a folyamat, mint tavaly ilyenkor - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Kép: Unspalsh

Az elmúlt tíz napban mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az országban, ami jelentősen hozzájárult a talajok őszi feltöltődéséhez, így jelenleg előrébb jár ez a folyamat, mint tavaly ilyenkor - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Kép: Unspalsh

Az elemzés szerint a talajoknak nem csak a felszín közeli, hanem a középső, 20-50 centiméteres rétege is telítetté vált a Dunántúl délnyugati felén valamint többfelé az északi és a keleti országrészben is. Ezeken a területeken néhol a mélyebb talajrétegek is telítődtek, de országszerte javultak a nedvességviszonyok a fél-egy méteres talajrétegben, bár a Kisalföldön és az Alföld nagy részén még igen nagy a vízhiány ebben a mélységben.

A hőmérséklet a déli országrészben az ilyenkor megszokott értékek körül vagy kevéssel afölött alakult, míg az ország északi felén 1-3 fokkal hidegebb volt annál. Ezekre az északi területekre voltak jellemzőek szombattól keddig a gyenge éjszakai fagyok, és főként északkeleten napközben is gyakran alakult 5 fok alatt a hőmérséklet. Ugyanakkor délen, délkeleten több napon is kevéssel 10 fok fölötti értékeket lehetett mérni.

A meteorológiai szolgálat szerint az őszi vetésű szántóföldi növények számára kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett, megerősödött állapotban várhatják a telet a növények.
A meteorológiai szolgálat szerint a folytatásban borongós, párás, késő őszi időre van kilátás lassan csökkenő hőmérséklettel. A csapadékhajlam jelentősen csökken, legfeljebb gyenge eső, szitálás fordulhat elő az előttünk álló egy hétben.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

(Forrás: MTI Képek: MET)