Szombaton tetőzik a kánikula. Az érkező hidegfront hatására pár fokkal mérséklődik a hőség, de jelentős mennyiségű csapadék továbbra sem várható, inkább szélre, akár porviharra kell készülni - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

szalma

Elsősorban az ország északnyugati felén fordulhat elő helyenként zápor, zivatar – fotó: Hopka Balázs

Mint írták, már az ország felett van egy hidegfront, amelynek nyomán a Dunántúlra megérkezett a néhány fokkal frissebb levegő. A frontális felhőzet kelet felé haladva folyamatosan "forgácsolódik, szakadozik", így inkább csak helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szombaton nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható, de csak nagyon kevés helyen csapadék. Az ország döntő része szárazon marad - emelték ki.

Általában közepesen felhős lesz az ég. Elsősorban az ország északnyugati felén fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél hűvösebb lehet a hajnal.


Figyelmeztető előrejelzés

Szombat estétől, késő estétől a vasárnap délelőttig tartó időszakban már nagyobb számban jelenhetnek meg zivatargócok a Dunántúlon és az északi megyékben. Ezek lecsengését  követően legfeljebb a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be vasárnap délután minimális eséllyel egy-egy konvektív cella. Esetenként az erősebb gócokat intenzív csapadék (~ 10-25 mm), szélerősödés és apró szemű jég kísérheti.

Szél

A front mentén egyre nagyobb területen feltámadó északnyugati, északi szelet a zivataroktól függetlenül is kísérhetik széllökések. Ezek az Észak-Dunántúl egyes részein 70 km/h körül vagy afölött is alakulhatnak.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.