Ma éjjel Csökken a felhőzet, de a nyugati és déli megyékben maradhatnak felhősebb tájak is. A csapadék fokozatosan megszűnik, de reggel a déli határvidéken még gyenge zápor lehet. Néhol pára-, illetve ködfoltok kialakulhatnak. A légmozgás többnyire gyenge lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A hőmérséklet hajnalban általában 12 és 17 fok között alakul, de néhol ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütésre készülhetünk. Elszórtan, kisebb eséllyel az északkeleti, keleti tájakon fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

A következő napokban előbb nyugati, délnyugati, majd a jövő hét elejétől már északias áramlás jellemzi időjárásunkat. Nagyrészt sok lesz a napsütés, elszórtan várhatók záporok, zivatarok. Csapadékra több napon is van esély, de a következő 6-8 nap alatt várható összmennyiség várhatóan 10, az ország nagyobb részén 5 mm alatt marad. Helyenként, kisebb körzetekben lehet csak ennél nagyobb mennyiség.

Hosszabb távra, de nagyobb bizonytalansággal tekintve nagyon úgy tűnik, hogy július már végig ilyen száraz is marad. Így összességében a legtöbb helyen veszítenek a talajok jelenlegi nedvességtartalmukból mind a felszín-közeli, mind a mélyebb rétegekben. Az átmenetileg csapadékos helyeken megnövekszik a relatív páratartalom, de a legmelegebb órákban általában 50, egyes napokon 30% alá is lecsökken, ami jót tesz a különböző kórokozók elleni védekezésben.

időjárás

A következő napokban számottevő csapadék nem várható – fotó: Gáspár Elizabet

Eleinte inkább csak zivatarfelhők környékén támad fel átmenetileg szél, majd a jövő hét elején többfelé tartósan megélénkül északias irányból. Jelentősen melegszik az idő, a hét végére visszatér a kánikula, sokfelé 30 fok fölötti maximumokkal, majd a jövő héten pár fokot csökken a hőmérséklet. A hőösszeg a jövő hét végére már az 1000 foknapot is elérheti a délkeleti országrészben.

Az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt meglehetősen nagy különbségek alakultak ki már eddig is az országban: míg délkeleten és délnyugaton ideális a talajnedvesség a növények számára, addig sokfelé az országban egyre nagyobb a szárazság. A napraforgó a virágzás, a kukorica a címerhányás-nővirágzás fenológiai fázisában tart. Optimális fejlődésükhöz melegre és országos csapadékra lenne most szükség (az ideális júliusi csapadékösszeg 100 mm lenne, jelenleg ettől nagyon messze van az ország döntő része). A meleg könnyebben megérkezik a folytatásban, csapadékból viszont csak kevés mutatkozik. A repcét és az árpát a legtöbb helyen már learatták, gőzerővel zajlik a búza aratása is. Ezekre a növényekre száraz meleg lenne optimális.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.