Országosan utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idei, Budapesten pedig csak 1886-ban esett több csapadék a mostaninál az év első hónapjában – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán szerdán.

Az OMSZ közölte, hogy az utóbbi időben sok mediterrán ciklon keresztezte, illetve érintette az ország egy részét, a "ciklondömping" eredményeként országos viszonylatban bőven – egyes helyeken háromszor – több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban. Ezzel szemben egy átlagos januárban 33 milliméter csapadék esik.

Az OMSZ hozzátette: országos átlagban – január 23-ig – az ideinél több csapadék csak 1915-ben hullott.

A legcsapadékosabb évek Magyarországon

A legcsapadékosabb évek Magyarországon – Fotó: MTI

Kitértek arra is, hogy Budapesten legutóbb 1886 januárjában esett a mostaninál pár tized milliméterrel több csapadék, akkor 115,6 millimétert mértek. De – emelték ki – 100 milliméter feletti összeget is 1905-ben mértek utoljára. Emlékeztettek rá: 2022 januárjában a fővárosban mindössze 2,9 milliméter csapadék esett.

belvíz

Belvízvédelmi készültségi fokozatok (Zöld: I. fokú védekezés, sárga: II. fokú védekezés) – Fotó: vizugy.hu

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki. A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves területi csapadék 141 százaléka, a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén pedig a sokéves csapadék 218 százaléka hullott le szerdáig – írja az MTI a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a közleménye alapján.

Belvízvédelmi készültség egyelőre főleg a Tisza vízgyűjtőjén van, kisebb területeken már II. fokú védekezés van érvényben. (A gazdálkodók belvízzel kapcsolatos feladataikról és a szemléletváltás szükségességéről ebben a cikkünkben írtunk.)

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: MTI/Czeglédi Zsolt