Ma éjjel borult lesz az ég, nyugaton nagy területen, másutt csak helyenként képződik párásság, köd. Több helyen várható csapadék: a Dunántúlon az esőt egyre nagyobb területen váltja fel havas eső, havazás. Emellett az Északi-középhegység magasabban fekvő részein is havazhat. Hajnaltájt egyre inkább a keleti vidékek felé helyeződik át a csapadék tengelye. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de a délkeleti szél a Duna-Tisza közén megélénkülhet. A késő esti hőmérséklet hajnalra szinte alig változik -1, +6 fok várható, keleten lesz enyhébb a hajnal.

időjárás

Esőre a következő két napban még bőven számíthatunk – fotó: Bodnárik Zoltán

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az éjszaka érkezett csapadékzóna délután kelet felé elhagyja az országot, ugyanakkor délutántól nyugat felől újabb eső érkezik, a Dunántúlon estig már több helyen alakul ki csapadék. Délire fordul, megélénkül és főként a Dunántúlon több helyen megerősödik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, keleten lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 10 fok között várható, délkeleten a magasabb értékekkel.

Az előttünk álló napokban először csapadékos időjárásra számíthatunk. Szombatig két hullámban várható kiadós eső (eleinte a Dunántúlon és a magasabb hegyekben hó is), összességében 5-25 mm hullhat, a jelenlegi számítások szerint a több ismét a Nagykanizsa-Budapest tengelyben.

Vasárnaptól megnyugszik a légkör, száraz és igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk a magasban. E miatt éjszakánként is csak helyenként várható fagy, napközben pedig sokfelé 10, 15 fok közelébe emelkedhet a maximum. Csak a tartósabban ködös részeken lehet ennél hűvösebb. A talaj sáros marad, bár a jövő hét első felében az enyhe, többfelé szeles időben sokat szikkad majd. Hőmérséklete számottevően nem változik, talajfagy kialakulása egyelőre nem valószínű.

A vegetáció nyugalmi állapotba került, az őszi vetések kellően erősek, kifejezetten kedvező kilátásokkal indultak a télbe. Az ország döntő részén a csapadékösszeg az ideális közelében, többfelé a fölött jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon ezzel szemben kevesebb csapadék öntözte a földeket, így arrafelé kevésbé mélyen nedves a talaj, de ez most problémát nem jelent. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.