Ma éjjel szakadozottabbá válik a felhőzet, gyengén és erősen felhős területek egyaránt lesznek. Kezdetben az északkeleti megyékben, később a Dunától keletre másutt is kialakulhat zápor. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet késő este 8 és 14, hajnalban 4 és 11 fok között alakul.

Pénteken a hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett sok gomolyfelhő képződik, amelyek estére többnyire feloszlanak. Helyenként futó zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, élénk széllökések csak Sopron térségében lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, északkeleten pedig a legmelegebb.

Az előttünk álló napokban ősziesről mindinkább tavasziasra fordul időjárásunk jellege. Péntektől a gomolyfelhők mellett hosszabb napos időszakokra is számítani lehet, de eleinte csak néhol, majd vasárnaptól egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Hétfő estétől ismét jelentősebb mennyiségű, a jelenlegi számítások szerint 10-20 mm csapadékra van kilátás. A növényvédelmi munkákhoz kedvezően alakul a hét további részének időjárása, többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak helyenként élénkül meg a hétvégén a délies szél.

A hőmérséklet is emelkedni kezd lassan. A pénteki 17, 21 fokos maximum értékekről, vasárnapra már 21, 26 fokra melegszik a levegő. Továbbra is a dunántúli tájak lesznek hűvösebbek, a Tiszántúlon várható a melegebb idő. A jövő hét elején ismét lehűlésre van kilátás, ami valószínűleg nem lesz olyan drasztikus, mint az e heti.

időjárás

Kevesebb csapadék és melegedés várható – fotó: Agroinform.hu

A csapadék, a májusi arany rendkívül fontos volt már minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában kulcsfontosságú a megfelelő vízellátottság. A kukorica és a napraforgó a csapadék mellett a meleget is nagyon igényelné, főként a hűvösebb Dunántúli tájakon vontatott, hiányos a kelés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedveznek, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.