A következő hat napban a Duna árvízrendszerén Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, valamint a Murván és a Dráván azonban harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Kiszámíthatatlan augusztusi esők

Hamarosan rekordközei árhullámokkal kell szembenéznünk, hiszen a rekordmennyiségű és főleg kiszámíthatatlan csapadék már most elindította az árhullámokat. Az elmúlt két napban hullott eső már sok helyen gondot okoz, nem beszélve arról, hogy a Dunán, a Rábán, a Murván, a Sajón, a Dráván, a Zagyván és a Tarnán is árhullámokat indított el - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Tegnap a vízügy országos műszaki irányító törzse ismét megkezdte a munkát, hiszen az elkövetkezendő időszakban több igazgatóság feladatait kell majd összehangolni, hiszen több napig, több hullámban kell jelentős csapadékmennyiségre számítani - írja az infostart.hu.

A Rába-Répce, a Mura, a Zagyva-Tarna, illetve a Felső-Dráva vízgyűjtőjén szombat reggelig jelentős, az előre jelzett mennyiséget meghaladó eső hullott, aminek hatására a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon is jelentős és igen intenzív vízszintemelkedés kezdődött.

A következő egy hét nehéz lesz

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján az elkövetkezendő hat napban a Duna vízrendszerén Nagybajcsnál az elsőfokú, míg a Rábán, a Dráván és a Murán a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak. A fővárosban a tetőzésre augusztus 9-én szerdán este tetőzhet, a szakemberek 500-550 centiméter körüli vízállásra számítanak. Az első fokú riasztást 620 centiméternél rendelnék el.

A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, míg a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinttel számolnak. Kitértek arra, hogy amennyiben az előrejelzéseknek megfelelő mennyiségű csapadék esik, akkor főleg a Rábán és a Dráván lehetnek gondok. Ezen a két folyón tetőzés szintje a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja. Hozzátették, hogy ahol önkormányzati védekezés van, ott a vízügyes munkatársak azonnal rendelkezésre állnak, hogy műszaki vagy egyéb segítséget nyújtsanak.

Nem kizárt, hogy két magyar folyón is rekord felett tetőzik a vízszint - fotó: pexels.com

Az OVSZ felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek, ráadásul mivel a meteorológiai helyzet igen bizonytalan, így ez az előrejelzéseket is jelentős bizonytalansággal terheli.