170 milliméter különbség

Délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy az elmúlt öt napi Irán a Kékestetőn 169,4 milliméter csapadék hullott, míg Szolnokon csupán 0,1 milliméter. Ez közel 170 milliméter különbséget jelent a lehullott eső mennyiségében a hazánk legcsapadékosabb és legszárazabb tájai között.

Hozzátették, hogy azaz elmúlt öt nap összesített csapadékmennyisége kis területeken belül is hatalmas különbséget mutatnak. Volt az országnak olyan része, amit teljesen elmosott az eső, falvak és városrészek kerültek víz alá, de akadtak olyan régiók, ahol alig esett valami, így a földek is szárazak maradtak.

A Kékestetőn esett a legtöbb

Az összesítésből kiderült, hogy az utóbbi öt napban a Kékestetőn esett a legtöbb eső, közel 170 milliméter. Ezt a Fejér vármegyei Kincsesbánya követi, ahol 145,8 milliméter csapadék hullott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Békés vármegyei Dévaványa került fel, ahol 112,5 milliméteres esővel kellett megküzdeniük. Ezt Baja-Csillagvizsgáló követi, ahol 109,7 millimétert regisztráltak.

Az elmúlt 5 nap összesített csapadékmennyisége - fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vármegyén belül is nagyok az eltérések

Ugyanebben az időszakban Szolnok repülőtér állomáson 0,1 milliméter esőt mértek, míg a Baranya vármegyei Drávaszabolcson 5,8 millimétert. Baranyában és Tolnában is több helyen elöntötte az utcákat az eső, így jól látszik, hogy vármegyén belül sem volt egységes a csapadék mennyisége.

Nem áztak el a földek a Bács-Kiskun vármegyei Katymáron, ahol alig 6,7 millimétert regisztráltak, de a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kétpón is szükség volt egy kis öntözésre.