Kedden késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyekből ott zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szelet élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is kísérhetik. Késő estére többnyire 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Reggel már csak a Tiszántúlon lehet csapadék. A keleties szél időnként megélénkül, de zivatarok környezetében továbbra is lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.


Nem lehet számítani komolyabb csapadékra

Az Országos Agrometeorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében az áll, hogy az előttünk álló héten sem érkezik országos, áztató eső, csak elszórt záporokra, zivatarokra van kilátás. Ezek csak kisebb körzetekben áztatják meg a talajt, így az őszi és különösen a tavaszi vetések is sokfelé tovább szenvednek a csapadékhiánytól.

Az elmúlt héten kedden és szombaton érkezett egy-egy hidegfront, ahhoz kapcsolódott záporos csapadék, de jelentősebb mennyiség ezúttal is csak foltszerűen, kevés helyen esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagy területen még a 20 mm-t sem éri el,

90 napra visszatekintve sokfelé van 60-80 mm-es csapadékhiány az átlaghoz képest.

Ezzel összefüggésben a talaj egyre szárazabb, főként a felszín közeli réteg van sokfelé kritikusan száraz állapotban, de az Alföld nagy részén a felső fél méteres réteg nedvességtartalma sem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában. A felső egy méteres réteg vízhiánya az Alföld nagyobb részén már meghaladja a 100 mm-t is.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép: Pixabay