Általában csökken a felhőzet és a csapadékhajlam. Ugyanakkor elsősorban északkeleten és a Dráva mentén eső, záporeső még előfordulhat és hajnalra párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A szél olykor megélénkülhet.

A minimum-hőmérséklet általában 2 és 8 fok között várható, de a szélvédett helyeken és a fagyzugokban fagypont köré is csökkenhet a hőmérséklet.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, sőt délnyugaton helyenként a 100 mm-t is meghaladta.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az augusztus közepe óta hullott csapadék nagy területen felülmúlja a sokéves átlagot.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A felszín közeli talajréteg jellemzően telített és egyre nagyobb területen jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

Az aszály szinte mindenhol megszűnt, csak néhány kisebb térségében maradt enyhe aszály.

Növények állapota

  • A kukorica betakarítása folyik.
  • A frissen elvetett repce már sorol.
  • Az őszi kalászosok talajelőkészítése folyamatban van.
  • A csapadékos időjárás kedvez a gyomok fejlődésének és a gombás megbetegedéseknek kialakulásának.

Időjárás-előrejelzés

Pénteken a nyáriasan meleg napokat lehűlés váltotta, ami a következő napokban folytatódik majd. A hét közepén többfelé megjelenhetnek a  talajmenti fagyok, sőt a fagyzugos helyeken már 2 m-es magasságban is előfordulhat rövid hajnali fagy. A leghidegebb reggelnek a péntek ígérkezik

Több kevesebb napsütés mellett szerdáig elszórtan lehetnek záporok, helyenként zivatarok. A változó erősségű szél miatt a talaj sokat fog szikkadni. A maximum-hőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között alakul.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Perneki László