Általában felhős lesz az ég, sokfelé képződik köd, rétegfelhőzet. Miközben az egyik csapadékzóna keleti irányba vonul, hajnalban délnyugat felől egy újabb, kiterjedt csapadékrendszer éri el hazánkat. Esőre, havas esőre kell számítani, de a ködös tájakon szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. A szél jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz.

A minimum-hőmérséklet többnyire -4 és +5 fok között alakul.

Az elmúlt egy hétben frontok sorozata alakította időjárásunkat. A Dunántúlon többnyire 4-10 mm csapadék hullott, de délnyugaton 10-20 mm is leesett. Máshol alig esett.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Így a sokéves átlaghoz képest a csapadékmennyiség az ország nyugati, északnyugati felén 5-10 mm-es többletet, míg keleti, délkeleti felén néhány mm-es hiányt mutat, ez viszont csak részben mérsékelte az elmúlt 90 nap csapadékmennyiségének elmaradását az átlagostól.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A talajok felső fél méteres rétege sokfelé telített vagy telítettséghez közeli állapotban van, azonban a mélyebb talajrétegekbe bőven van helye a nedvességnek.

vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben

Vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben – Fotó: OMSZ

A hőmérséklet enyhébb volt az ilyenkor szokásosnál.

Növények állapota

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak: repce megerősödött, a kalászosok bokros állapotba kerültek.

Időjárás-előrejelzés

Pénteken és szombaton eső várható, majd vasárnap az ország északi felén, nyugat felől egyre többfelé havas esőbe majd havazásba vált át az eső. Hétfő reggelre főként a Bakonyban és az északkeleti országrészben néhány centiméteres hóréteg is kialakulhat.

Összességében 20-40 milliméternyi csapadék valószínű hétfő délig, de helyenként ennél több is eshet.

Az enyhe idő vasárnap reggelig folytatódik, akkor északnyugat felől csökkenni kezd a hőmérséklet.
Hétfőn reggel már sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő, majd kedden és szerdán reggelente már -3, -8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél hidegebb lehet.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Varga Ádám