Az északkeleti, keleti országrészben borult marad az ég, máshol csökkenni kezd a felhőzet. A derültebb, szélcsendes részeken pára, köd képződik. Az eső, záporeső a legtöbb helyen megszűnik, legtovább északkeleten eshet. A ködös tájakon szitálás, ónos szitálás is lehet, az északkeleti hegyekben pedig havas eső, hó sem zárható ki. A szél helyenként élénk lesz.

A minimum-hőmérséklet -4 és +5 fok között alakul.

Az elmúlt napokban több mediterrán ciklon is áthaladt feledtünk, így az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország jelentős részén 25 és 60 mm között alakult, ennél kevesebb csak az északi országrészben hullott.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

A lehullott csapadékmennyiség nagy területen jóval meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

Az esőzések hatására a talaj felszín közeli, valamint a középső (20-50 cm-es) rétege is telítetté vált. Javultak a nedvességviszonyok a fél-egy méteres talajrétegben is, de ebben a mélységben még jelentős a vízhiány.

vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben

Vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben – Fotó: OMSZ

Szombattól keddig a gyenge éjszakai fagyok megjelentek,  napközben pedig általában 5-10 fok között alakult a hőmérséklet.

Növények állapota

  • Repce: megfelelő időben érkezett a csapadék, az állományok erősek.
  • Őszi kalászosok: a nedves talajba vetett árpa gyorsan fejlődött, már november első felében bokrosodott állapotba került. A búza kezdetben sokfelé egyenetlenül fejlődött, de a novemberi esők és az enyhe idő kedvezett az állományok homogénebbé válásához, megerősödéséhez.

Időjárás-előrejelzés

Hűvösebbre fordul az idő, 2-7 fok körül alakul majd a nappali hőmérséklet és visszatérnek az éjszakai fagyok. Pénteken még várható napsütést, utána viszont megint borult, felhős időre van kilátás. Szombbatól gyenge eső minden nap előfordulhat.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Pixabay