Az éjszaka során jelentősen megnövekszik a felhőzet. A déli megyékben több hullámban várható zápor, zivatar, miközben az északi megyékben elvétve van kilátás záporesőre. A szél megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödhet, de a zivatarok környezetében is számítani kell átmenetileg viharos széllökésre.

A minimum-hőmérséklet főként 12 és 17 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Az elmúlt napokban több hullámban érkezett csapadék, amely főként a Dunántúlon és a déli országrészben enyhítette jelentősebben az aszályt. Ám amíg az ország délnyugati kétharmadán sokfelé hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, addig az északi megyékben alig esett, sőt a Hajdúság és a Nyírség egy része csapadékmentes volt.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

A heves zivatarokkal járó viharos szél, és nagyméretű jég délen, délnyugaton többfelé okozott komoly károkat, miközben a lehulló csapadékmennyiségnek csak kis része hasznosult a talajban, mert a hirtelen lezúduló vízmennyiség jó része lefolyt.

Talajnedvesség 0-20

Talajnedvesség 0-20 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Az Alföld északi része, Budapest környéke és Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is rendkívül száraz nem csak a felszín, hanem a középső talajréteg is.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség 0-50 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Az elmúlt napokban a hőmérséklet 1-3 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értékeket.

A növények fenológiai fázisa jelenleg:

  • az őszi árpa és búza a kalászhányás fázisában van
  • a repcén a becők képződnek

Szükségük lenne több csapadékra, akárcsak a sekélyen gyökerező napraforgónak és kukoricának, mert így nehezen fejlődnek.

Milyen időjárás várható?

Szombaton és vasárnap sok lesz felettünk a felhő, és esőre, záporokra van kilátás. Szombaton az ország déli részén, vasárnap már északkeleten is megnő a csapadékhajlam. Hétfőn a napsütést záporok, zivatarok szakíthatják meg. Hétfő estig a Dunántúl nagy részén 5-15 mm, míg az ország keleti felén 5 mm alatti csapadékmennyiség várható.

A hétvégén lehűl az idő, a csapadékos tájakon 20 fok alatt, míg máshol kevéssel afölött alakul a maximum-hőmérséklet. A minimumok pedig 10 fok körül várhatók, de néhol 5 fok alá is lehűlhet a levegő. Hétfőtől ismét melegszik az idő.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép: Shutterstock