Ma éjszaka jellemzően fátyolfelhős lesz ég. Csapadék nem várható. A szél általában mérsékelt lesz. A minimum-hőmérséklet jellemzően 3 és 10 fok között alakul. A fagyzugos völgyekben hajnalban ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Agrometeorológia

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének. A talaj felszínhez közeli rétege sokat száradt a múlt hétközepi esők óta, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 centiméteres réteg – írja elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZTalajnedvesség 0-20

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak, az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz.

A hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15-20 Celsius-fok közé melegedett a levegő. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet most 9 és 12 fok között alakul, és bár jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, ez még nem tekinthető tartósnak.

Növények állapota

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, megindult tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen bokrosodik és a repce is jól néz ki. Egyre több gyümölcsfajta virágzik, vagy áll közvetlen virágzás előtti állapotban: a mandula és kajszi mellett már az őszibarack is virágot bontott, valamint az alma és körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.

Időjárás-előrejelzés

A folytatásban a két hullámban érkező lehűlés visszafogja a vegetáció fejlődését és csapadék is érkezik. A vasárnap hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét, hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében. Vasárnap estétől hétfő estig újabb 10 milliméter körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső, zápor is kialakulhat. A hét elején napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzők, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő,

a szélvédett területeken főként szerdán lehet mínusz 5 foknál is hidegebb.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Pixabay