Az éjszaka dél felől egy mediterrán ciklon gyenge csapadékzónája éri el hazánkat. A felhőzet megvastagszik és beborul az ég. Hajnalban főleg a délnyugati harmadban lehet elsősorban gyenge eső, de az Alpokalja felé haladva nő a havas eső, tapadó hó esélye. A szél többnyire mérsékelt marad.

A minimum-hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de a legtovább kevésbé felhős északi tájakon ennél hidegebb is lehet.

Agrometeorológiai elemzés

A múlt hét második felében a nyugati tájakon volt naposabb, melegebb időjárás, szinte tavaszias időben lehetett haladni a még késő őszre maradt talajmunkákkal, bár hajnalonként gyenge fagyok is előfordultak, ugyanakkor keleten több volt a felhő, a hétvégén borongós, párás, hűvös időben a talajok is nehezebben szikkadtak.

A hét első felében fordult az időjárás, és a keleti, északkeleti országrészben sütött többet a nap, az ország délnyugati harmadán pedig szerdán és csütörtök délelőtt több-kevesebb eső is esett.

A heti csapadékmennyiség a Balatontól délnyugatra eső területeken kissé meghaladta az 5 millimétert, az ország nagy részén azonban 1 milliméter alatt alakult.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az OMSZ megjegyezte, hogy novemberben az északi, északnyugati országrészben a sokéves átlagnál kevesebb, a középső országrészben pedig jelentősen több csapadék hullott, míg az egész ősz folyamán az ország északkeleti harmadán és a déli határszélen esett az átlag fölötti, míg a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain annál jóval kevesebb eső.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A talajok felső félméteres rétege ősz végén jellemzően jó vízellátottságú, a mélyebb talajrétegek feltöltődéséhez azonban főként az Alföld és a Kisalföld területén még sok csapadékra van szükség a tél folyamán.

vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben

Vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben – Fotó: OMSZ

A novemberi átlaghőmérséklet 1, néhol 2 fokkal alakult magasabban az ilyenkor szokásosnál.

Növények állapota

  • Repce az idei ősz nagyon kedvezően alakult a repce számára, november végére jól fejlett, megerősödött állományok alakultak ki.
  • Őszi árpa: gyorsan fejlődött, már november első felében bokrosodott állapotba került.
  • Őszi búza: az enyhe idő és novemberi esők és hozzájárultak az állományok homogénebbé válásához, megerősödéséhez.

Időjárás-előrejelzés

Az OMSZ elemzés szerint a következő egy hétben enyhe, az eddiginél nedvesebb légtömegek áramlanak fölénk, ezért komolyabb fagyra a folytatásban sem kell számítani.

Több hullámban érkezik csapadék, jellemzően eső formájában, viszont a következő egy hét csapadékmennyisége kevés helyen haladja majd meg a 10 millimétert.

A hét végéig éjszakánként főként az ország kevésbé felhős keleti felén várható nagyobb területen az eddigiekhez hasonló, nem túl erős fagy, majd a jövő hét első felében az ország döntő részén fagymentesek lesznek az éjszakák.

A legmelegebb órák hőmérséklete pénteken csak 1-5 fok között, majd szombattól jellemzően 4-9 fok között alakul - írta a meteorológiai szolgálat.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Miklós János